Costa Blanca en het binnenland van Alicante

Welkom aan de Costa Blanca en haar onverwacht landelijke binnenland

De Costa Blanca is gelegen in het zuidoosten van Spanje en strekt zich uit tussen de plaatsen Denia en Pilar de la Horadada. Pilar de La Horadada ligt ongeveer ter hoogte van de stad. Murcia. En de kust naar beneden volgend is Murcia de volgende provincie. Het is een streek binnen La Comunidad Valenciana, door Nederlanders meestal kortweg aangeduid als ´Valencia´. Deze deelstaat bestaat uit de provincies, Castellon, Valencia en Alicante.  Agriturismo en Casa Rural Refugio Marnes ligt in de provincie Alicante, net in het binnenland van de Costa Blanca.

De baai van Altea aan de Costa Blanca De Costa Blanca heeft een begenadigd microklimaat

Volgens de World Health Organisation heeft deze omgeving het gezondste klimaat van Europa. Een gemiddelde van 17 graden in Januari is natuurlijk niet gek, ook in de winter kunnen de temperaturen gedurende de dag oplopen oplopen tot 20 en ook wel 24 graden of warmer. Onze omgeving is gezegend met een zeer bijzonder microklimaat. Het feit dat de driehoekige landtong tussen de steden Valencia en Alicante in zee steekt, speelt hierbij een belangrijke rol. In de winter is de middellandse zee nog relatief lang warmer dan de lucht temperatuur.

Dus dan ligt er een soort warmwaterkruik om onze steek heen. In de zomer is het omgekeerde het geval en zorgt de zee tot op zekere hoogte voor verkoeling. Dit is echter niet de enige factor die een rol speelt bij dit microklimaat. Achter de Costa Blanca liggen een aantal omvangrijke laaggebergtes. Deze laaggebergtes zijn echter hoog genoeg zijn om te voorkomen, dat de koude vanuit het binnenland de Costa Blanca bereikt. Een derde factor is dat zich voor de kust op zee, een stroming ligt die er voor zorgt dat de bewolking vaak wijkt.

Zachte winters milde zomers in de provincies Alicante en Valencia

Alicante hoofdstad van de provincie alicanteEen van de redenen waarom wij met Agriturismo Refugio Marnes bijna 17 jaar geleden hier zijn neergestreken had als belangrijke reden dit bijzondere klimaat. In de Winter is dit een heerlijk gebied om voor wandelvakanties, fietsvakanties en de costa Blanca is een bekend paradijs voor Sportklimmers en Rotsklimmers. De ‘biologische’ winter duurt hier maar zo’n goede 3 maanden en het voorjaar start met de bloei en het uitlopen van de amandelbomen in januari/februari. De zomers zijn in tegenstelling tot zuid Spanje en centraal Spanje ook mild.

Waar de thermometer in bijvoorbeeld, Murcia,  Andalucië en Castilla la Mancha regelmatig richting de 50 graden gaat is het hier zeer ongebruikelijk dat het 40 graden wordt en dat is een heel aangenaam verschil. In de zomer liggen de temperaturen hier tussen de 30 en de 35 graden en omdat we aan de kust zijn staat er meestal wel een lekker briesje.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus geniet van deze video

La Marina Alta is la comarca waar Agriturismo Refugio Marnes ligt

Je weet nu dat de Costa Blanca een streek binnen de deelstaat Valencia is. Bovendien vertelden we dat de Costa Blanca in de provincie Alicante ligt en in het zuidoosten van Spanje. Maar het wordt nog wat ingewikkelder. Als je hier logeert bij Refugio Marnes bevind je je in de ´comarca´ (te vertalen als district)  La Marina Alta. Deze comarca ligt schematisch uitgelegd vanaf de kust gezien tussen de punt van de landtong, met als grootste plaats Denia. Van Denia tot de badplaats calpe en dan redelijk diep het binnenland in, tot Vall de Gallinera en Vall de Alcalá.

Binnen dit gebied vindt je een heel aantal leuke kustplaatsen zoals Denia dat is een haven en vissersstadje waar de ferries naar Ibiza, Mallorca en de rest van de Balearen vertrekken. Daarnaast zijn Javea, Moraira en bijvoorbeeld Altea leuke kustplaatsen om te bezoeken. Maar het binnenland is zeker ook een bezoek meer dan waard. We noemen hier een paar dorpen in de buurt van ons Agriturismo. Allereerste het dorpje waartoe Marnes behoort, het buurtschap waar Refugio Marnes ligt Lliber, en haar buurdorpen Jalon, Parcent, deze dorpen liggen allemaal in de Jalon vallei.

Geen groter contrast denkbaar dan tussen de kust en het binnenland van de provincie Alicante

Refugio Marnes is een Casa Rural, de Spaanse variant op het Italiaanse Agriturismo. Wij zijn dus landelijk gelegen mag je verwachten en dat is ook zo. Maar we hebben eigenlijk een beetje ´the best of both worlds´Vanaf de kustweg de carretara nacional de 332 ligt vanaf Refugio Marnes op 20 autominuten. En met de 332 ben je vlot aan het strand. Maar de andere kant op vindt je het rustige Spaanse landleven in voor een groot deel nog onbedorven dorpjes waar het leven langzaam gaat. Je kan er natuurgebieden zoals het gebied rond de Sierra de Bernia waar onze Finca aan grenst. Verder zijn er uitgebreide wijnbouw gebieden zoals bijvoorbeeld de Jalon vallei en vooral veel bergen. Wist je dat Alicante een van de meest bergachtige provincies van Spanje is? Niet zulke hoge bergen maar wel heel veel!

De costa blanca en haar binnenland dit is de Sierra de Bernia De sierra de Bernia de berg en wat er leeft

‘Sierra de Bernia’ is een kleine bergketen die zich landinwaarts uitstrekt tot 20 km in het binnenland van de Costa Blanca, niet aangetast door massatoerisme en op dit moment al grotendeels beschermd gebied. In dit gebied vindt u een enorme rijkdom aan fauna: wilde zwijnen, manenschapen, vossen, genetkatten (kat/marterachtige), marters, hermelijn en wezel. Verschillende soorten reptielen en een enorme rijkdom aan zangvogels, uilen, valken, buizerds en andere grote roofvogels. Kijk voor de meest voorkomende vogels eens op deze pagina voor vogelaars Andere voorbeelden van natuurgebieden zijn de Sierra de Mariola en een totaal ander natuurreservaat Las Albuferas, een moerasgebied net onder Valencia

mamenschapen komen voor in de provincie alicanteVakantie aan de Costa Blanca, lekker naar het strand!

De Costa Blanca (letterlijk vertaald  ”witte kust”) strekt zich uit over een lengte van zo’n 200 kilometer aan de Middellandse Zee. Deze kustlijn bevindt zich grotendeels in de provincie Alicante waar je mooie en rustige stranden met fijn zand aantreft. Daarnaast vind je in onze omgeving ook ruige rotsachtige baaien en baaitjes met kiezelstranden.

stranden costa blanca villajoyosaSpanje wordt natuurlijk door veel mensen nog steeds met Sol y Playa, zon en strand geassocieerd. Nu kun je op deze website van ons Agriturismo en Casa Rural lezen dat het strand echt niet noodzakelijk het doel van je vakantie hier hoeft te zijn. De Costa Blanca heeft veel meer te bieden.

Maar voor veel van onze gasten zijn de stranden een geweldige plek om te relaxen, lekker bruin te bakken en van de zee te genieten. Hieronder maken we een kleine selectie van deze heerlijke strandjes. De selectie hebben we gemaakt afgaand op wat onze gasten de afgelopen 17 jaar leuke strandjes vonden en waarvan ze enthousiast terug kwamen.

De stranden en baaitjes  vanaf Denia tot Benitachell

Vanaf onze landelijk vakantiebestemming kun je binnen een half uur op het eerste strand liggen. Vanaf Denia naar boven toe strekken lange zandstranden zich uit met soms wat duinvorming erachter. Ook in de zomer is hier vaak genoeg ruimte om een privé plekje te vinden op deze lange maar niet te brede zandstranden.

Zak je verder af dan is daar El Morach een Ibiza achtig kiezel strand met vanaf juni twee chirinquito´s (strand tentjes) Je moet eerst wel door de zure appel van een urbanisatie heen bijten. Maar ben je daar door dan ben je echt op een paradijselijk plekje waar je heerlijk kan zwemmen, van de rotsen af duiken en kan genieten van de zon.

Costa Blanca, granadella strand Javea

De stranden vanaf Moraira tot Calpe

Zak je nog wat verder de kust af dan kom je langs Moraira waar het strandje El Portet (het haventje) favoriet is onder ouders van kleinere kinderen. Bij dit smalle zand strandje is het water ondiep en dus snel warm. Direct achter dit leuke strandje vindt je leuke eettentjes en barretjes. Naast dit kleine strandje heb je in Moraira het grotere strand Playa La Ampolla, eveneens een zandstrand maar groter dan El Portet.

Als je Moraira verlaat kom je op de weg naar Calpe achtereenvolgens langs leuke baaitjes zoals Playa Les Platgetes, Cala de L´Andragó, Cala Cap Blanc, Cala Baladrar en Platgeta de l’Advocat Deze strandjes liggen redelijk in de bebouwde kom maar gek genoeg is dat niet storend. Cala de la Llobella en last but not least Cala Pinets en Playa la fustera.

Dan ligt daar de grotere kustplaats Calpe dat en paar grote zandstranden heeft, namelijk Playa Arenal Bol en Playa de Levante o la Fossa.

Calas en stranden vanaf Calpe tot Villajoyosa

Ben je Calpe gepasseerd dat vind je vervolgens  een leuk strand op een plek die vroeger een leprozen kolonie heeft geherbergd. Vroeger was het wegens het besmettingsgevaar alleen via de zee bereikbaar was. Nu  gewoon met de auto bereikbaarligt daar het strandje Mascarat. (Het strand van mascarat is van ouds her een naaktstrand. Altea is de volgende kustplaats waar het eerste strand Playa de la Olla is.  De stranden rond Altea zijn overigens allemaal kiezelstranden.

Vanaf Altea zijn er wat calas rond Benidorm die de moeite van een bezoek waard zijn. Dit zijn onder andere Raco Coníl en iets verderop bij Villa Joyosa, het strandje Playa de Torres, Cala la Caleta en Cala L’Esparrelló. Het laatste strand is een naaktstrand met een gezellig gemengd publiek.

Fiëstas aan de Costa Blanca, Alicante en Valencia, vier ze mee!

Spanjaarden weten hoe ze feesten moeten

Spanjaarden zijn bekend om hun feesten en als ze feest vieren, dan doen ze dat niet op een kinderachtige manier. De meeste feesten hebben een katholieke, geestelijke achtergrond. Een verklaring die wel gegeven wordt voor deze enorme feesten is dat het Spaanse katholicisme wat zwaarder op de hand is als bijvoorbeeld het Italiaanse. Deze wekenlange feesten zouden dienen als compensatie voor deze zwaarmoedigheid.

Morros y Cristianos een muzikaal feest met oeroude roots

Een van de bekende en grote feesten is ´Moros y Cristinanos´ waarbij de christelijke overwinning op de Moorse overheersing gevierd wordt.Deze feesten hebben een lange traditie en gaan terug tot voor 1490. Bekende Moros y Cristianos feesten vieren ze in Elda, Alcoy en Villena. Als je deze feesten nog nooit hebt meegemaakt, kun je je niet voorstellen hoe indrukwekkend ze zijn.  Het is de combinatie van prachtige kostuums, de schitterende Spaanse paarden. De waanzinnig mooie gewaden en de met Moorse klanken doorspekte muziek. Het zware tromgeroffel, het knallen van de schoten uit de musketten en lucht van buskruit, die het tot een feest maken dat je niet makkelijk zult vergeten.

Een aardige bijkomstigheid is dat dit feest behoorlijk bijdraagt aan de gemeente kas en een niet aflatende bron van werkgelegenheid is. In de gemeente Villena met een inwoner aantal van rond de 35000 inwoners wordt in 2018 een omzet van 6 miljoen euro gemeld als economische factor van moros en cristianos. De bewoners besteden een behoorlijk bedrag om deze feesten mee te kunnen vieren en moeten er soms het hele jaar voor sparen.

Costa Blanca en het binnenland Morros y Cristianos Elda

Morros y Cristianos in Elda

Patroonsfeesten in het land van Valencia, het feest van de patroonheilige van Benissa

Ieder dorp of stad heeft in Spanje zijn  beschermheilige, ook wel patroonheilige genoemd. Dat is in de rooms-katholieke kerk een heilige of een engel die wordt vereerd als beschermer van het dorp of stad. Uiteraard verjaard deze heilige en dat moet gevierd worden en hoe!? Het gaat veel te ver om deze feesten voor de hele omgeving te noemen. Daarom nemen we als voorbeeld de patroonsfeesten van Benissa. De heilige heet hier Purrísmia Xiqueta (de reine maagd).

De devotie voor ´La purisima xiqueta´ stamt uit 1640.  De maagd is afgebeeld op een schilderijtje van de onbevlekte ontvangenis, op een houten tablet van slechts 38 cm hoog. Dit werkje wordt toegeschreven aan de school van Juan de Juanes. Juan de Juanes was een belangrijke schilder uit de Renaissance. Hij is de auteur van het Laatste Avondmaal tentoongesteld in het Prado Museum. Het werkje is een gift van pelgrims aan de gemeente Benissa en is nu het centrum van het enorme feest.

costa blanca en het binnenland van alicante patroonsfeest benissa

patroonsfeest benissa

Van oorsprong mogen deze feesten dan christelijk zijn, maar het is nu een feest met popconcerten, kermis, markten, etc etc,. De sfeer van de processie heeft iets heel filmisch. De optocht die je op bovenstaande foto ziet waarbij de afbeelding van de maagd door de straten wordt gedragen op een grote draagbaar brengt je honderden jaren terug in de tijd. Dit feest word gevierd in april begin mei. Voor de agenda kan je altijd kijken naar de website van Benissa

Fallas y hogueras, feesten aan de Costa Blanca en het binnenland van Alicante

De oorsprong van Fallas-feest en hogueras feesten, gaat terug tot de eeuwenoude traditie van de timmerlieden van de stad Deze ambachtslieden verbranden op de vooravond van het feest van hun beschermheilige San-José (sint Josef) voor hun ateliers, op straat en op de ´plazas´pleinen, het houtafval uit hun werkplaatsen. Om die reden valt de dag van de cremà (moment waarop de falla creaties worden verbrand) altijd samen met de 19e maart, waarop San José wordt gevierd.

Costa Blanca en het binnenland van Alicante

Kleine feestjes worden groot, de evolutie van deze feesten,

Tot in de achttiende eeuw bleven de Fallas gereduceerd tot brandstapels van brandbare materialen die in de schemering aan de vooravond van San José verbrand werden.Dit verbranden van houtafval heeft zicht echter langzaam aan ontwikkeld. En het werden van neutrale voorstellingen, figuren en voorstellingen met steeds meer een politieke of maatschappelijke lading. Nu zijn het enorme kunstwerken met een kritische en ironische betekenis, waarin bijvoorbeeld publieke personen aan de schandpaal genageld worden. Verder worden er allerlei sociale en politieke thema´s uitgebeeld. Ook deze feesten zorgen voor een enorme cashflow voor de gemeenten.

Eén Falla kan bijvoorbeeld ettelijke honderdduizenden euro´s kosten. Deze kosten worden opgebracht door de leden van de Falla, dat kunnen hele buurten zijn die zich verenigen in wat ze ook een Falla noemen, een groep falleros. Valencia en ook Alicante hebben in de decorbouw een hele goede naam en de vaardigheden daarvoor zijn ontstaan tijdens de voorbereidingen van deze feesten. Decorbouw is daardoor voor deze omgeving een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Het Fallas Festival uitgeroepen tot  immaterieel erfgoed van de mensheid

De Costa Clanca en het binnenland van Alicante: Er valt enorm veel te vertellen over deze echt fantastische feesten, maar we zullen ons hier hier beperkten.  Wil je meer lezen over deze feesten en de stad, dan is op deze pagina van de gemeente Valencia, zelfs in het Nederlands, het programma op te vragen. De bevolking van Valencia is tijdens deze feesten meer dan verdrievoudigd. Het mooie is echter dat er nooit rellen zijn. Het blijf, ook tijdens deze feesten een relaxte stad aan de middellandse zee. Het programma van de Fallas beslaat meer dan twee weken. Het verloop, bestaat onder andere uit een dagelijks enorm knal vuurwerk de ´mascleta´. Deze vindt iedere dag om twee uur plaats op la plaza del ayuntamiento.

Fallas, grote en kostbare figuren met een knipoog naar de samenleving

Het bezichtigen van de Fallas is op zich al een hele belevenis.  Maar als je er toch bent, zorg dan écht dat je bij  la crema bent. De ene na de andere Falla wordt in de brand gestoken door middel van een knalvuurwerk die het vuur start. Het lijkt dan wel of de hele stad in de brand staat. Op ieder plein staat er dan een falla,  waarvan sommigen wel tot 20 meter hoog, in brand. Vanuit milieu oogpunt, heel erg slecht, maar het feest eromheen is zo meeslepend.

Wat maakt dit feest nou zo bijzonder? De crema is de climax van dit weken lang durende feest. Je voelt dat iedereen hier naar toe heeft geleefd. Op het ´moment supreme´ is het de actie van de brandweer die met man en macht overal de vuren in bedwang aan het houden is. Samen met de meeslepende muziek, de enorm feestelijke en opgewonden maar toch relaxte stemming die het zo bijzonder maken. Fallas is echt een kick- ass fantastisch feest. ¡Viva España!

costa blanca en binnenland costa blanca fallas Valencia

la crema

Kom nog eens terug, deze pagina is nog niet af

Deze pagina is in ontwikkeling kom terug om het vervolg te bekijken! binnenkort meer informatie over het feest Las Hogueras in Alicante  de stranden aan de Costa Blanca!