Costa Blanca en het binnenland van Alicante

Welkom aan de Costa Blanca en haar onverwacht mooie landelijke binnenland

De Costa Blanca is gelegen in het zuidoosten van Spanje en strekt zich uit tussen de plaatsen Denia en Pilar de la Horadada. Pilar de La Horadada ligt ongeveer ter hoogte van de stad. Murcia. En de kust naar beneden volgend is Murcia de volgende provincie. Het is een streek binnen La Comunidad Valenciana, door Nederlanders meestal kortweg aangeduid als ´Valencia´. Deze deelstaat bestaat uit de provincies, Castellon, Valencia en Alicante.  Agriturismo en Casa Rural Refugio Marnes ligt in de provincie Alicante, net in het binnenland van de Costa Blanca.

De baai van Altea aan de Costa Blanca

Op deze pagina over onze omgeving nemen we je mee en maak je kennis met de Costa Blanca en de provincie Alicante. Je  kunt lezen over hoe het komt dat het klimaat hier het hele jaar door zo bijzonder mild en prettig is. We stellen je het binnenland van de Costa Blanca, de Marina Alta en de Jalon Vallei voor. Ook nemen we je mee naar de vele stranden en baaien waar je eigenlijk het hele jaar door van kan genieten. Verder laten we je kennis maken met het aanbod aan culturele mogelijkheden waarbij ook de uitgebreide cultuur van de Fiestas in la Comunidad Valenciana aan bod komt. Veel leesplezier!

De Costa Blanca heeft een begenadigd microklimaat

Volgens de World Health Organisation heeft deze omgeving het gezondste klimaat van Europa. Een gemiddelde van 17 graden in januari is natuurlijk fantastisch. Maar in de winter kunnen de temperaturen gedurende de dag oplopen oplopen tot 20, 24 graden of warmer. Onze omgeving is gezegend met een zeer bijzonder microklimaat. Het feit dat de driehoekige landtong tussen de steden Valencia en Alicante in zee steekt, speelt hierbij een belangrijke rol. In de winter is de middellandse zee nog relatief lang warmer dan de lucht temperatuur. Dus dan ligt er een soort warmwaterkruik om onze steek heen.

In de zomer is het omgekeerde het geval en zorgt de zee tot op zekere hoogte voor verkoeling. Dit is echter niet de enige factor die een rol speelt bij dit microklimaat. Achter de Costa Blanca liggen een aantal omvangrijke laaggebergtes. Deze laaggebergtes zijn echter hoog genoeg om te voorkomen, dat de koude vanuit het binnenland de Costa Blanca bereikt. Een derde factor is dat voor de kust een stroming ligt die er voor zorgt dat de bewolking vaak wijkt.

Zachte winters milde zomers in de provincies Alicante en Valencia

Alicante hoofdstad van de provincie alicanteHet microclimaat was één van de redenen waarom we hier met Refugio Marnes zijn neergestreken. In de herfst, Winter en voorjaar is dit een heerlijk gebied voor wandelvakanties en fietsvakanties. Verder is de Costa Blanca ook een bekend paradijs voor Sportklimmers die hier hun klimvakantie plannen. De ‘biologische’ winter duurt hier maar zo’n goede 3 maanden en het voorjaar start met de bloei en het uitlopen van de amandelbomen in januari/februari.

De zomers zijn in tegenstelling tot zuid Spanje en centraal Spanje ook mild. De thermometer gaat in bijvoorbeeld, Murcia,  Andalucië en Castilla la Mancha regelmatig richting de 50 graden.  Aan de Costa Blanca is het zeer ongebruikelijk dat het 40 graden wordt en dat is een heel aangenaam verschil. In de zomer liggen de temperaturen hier tussen de 30 en de 35 graden. Omdat we aan de kust zijn staat er bovendien meestal een lekker briesje.

Beelden zeggen meer dan woorden, dus geniet van deze video

De ´Marina Alta´, het gebied waar Agriturismo Refugio Marnes ligt

Je weet nu dat de Costa Blanca een streek binnen de deelstaat Valencia is. Bovendien vertelden we dat de Costa Blanca in de provincie Alicante ligt en in het zuidoosten van Spanje. Maar het wordt nog wat ingewikkelder. Als je hier logeert bij Refugio Marnes bevind je je in de ´comarca´ (te vertalen als district)  La Marina Alta. Deze comarca ligt vanaf de kust gezien tussen de punt van de landtong, met als grootste plaats Denia. Daarna loopt de grens vanaf Denia tot de badplaats Calpe. Landinwaarts loopt de Marina Alta vrij diep en wel tot ´Vall de Gallinera´ en ´Vall de Alcalá´.

Binnen dit gebied vindt je een heel aantal leuke kustplaatsen zoals Denia. Denia is een haven en vissersstadje waar de ferries naar Ibiza, Mallorca en de rest van de Balearen vertrekken. Daarnaast zijn Javea, Moraira en bijvoorbeeld Altea leuke kustplaatsen om te bezoeken. Maar het binnenland is zeker ook een bezoek meer dan waard. We noemen hier een paar dorpen in de buurt van ons Agriturismo. Allereerste het dorpje waartoe Marnes behoort Lliber, en haar buurdorpen Jalon, en Parcent, en Alcalali.  Deze dorpen liggen allemaal in de  Jalon vallei en hebben een heerlijke landelijke charme.

De Jalon Vallei en Vall de Pop een groene oase aan de Costa Blanca

De Jalon Vallei dankt zijn bestaan aan de Jalon rivier. Deze rivier ligt, zoals veel van de rivieren in onze omgeving, een groot deel van het jaar droog. Ze ontspringt op 1300 meter hoogte, in de bergen van Alfaro en Serrella. Na een reis van 53km mondt deze waterweg uit in de Middellandse Zee. Tijdens haar afdaling veranderd haar naam in Rio Gorgos. De rivier irrigeert de vruchtbare Jalon Vallei en het gebied richting de middellandse zee, met name na regenval.

De Vallei is gelegen in het noorden van de provincie Alicante en herbergt belangrijk cultureel historisch erfgoed. Dit erfgoed bestaat uit overblijfselen uit het rijke Moorse verleden zoals de voor deze omgeving typische architectuur in gestapelde natuursteen. Verder zijn er oeroude grot en rotsschilderingen te vinden en kent dit gebied een belangrijke wijn- en gastronomische cultuur.

Jalon vallei amandelbloesem

De Jalon vallei is een gebied van contrasten: kale bergketens, diepe kloven en  vruchtbare valleien. Deze steken, net als de  terrasvormige heuvels en kleine witte dorpjes, af tegen de strak blauwe lucht. De dorpen waren ooit Moorse nederzettingen wat blijkt uit namens als ´Alcalali´ en Senija. Het is een oase van rust omgeven door bergen maar op een steenworp afstand van de dichtbevolkte Costa Blanca. De vallei kent visueel twee piekmomenten: ééntje in de herfst, wanneer de uitgestrekte wijngaarden de vallei diep rood kleuren. En het andere moment is in januari als de uitbundige bloei van de amandelbomen de vallei en haar wijde omgeving wit en roze kleuren.

Tussen de stedelijke kust en een landelijk berggebied.

Vall de Pop bevindt zich dus in een overgangsbied tussen de deels verstedelijkte kust en het landelijke binnenland.  Klimaat en de heuvels en bergen  zorgen samen voor een unieke geografische enclave. De bergen van Pop de Cavall Verd, de bergketen van de Penyal de Laguar, de Carrascar en de Coll de Rates en de Castell de la Solana, met hoogtes van rond de duizend meter lopen uit richting de middellandse zee. Deze bergen wisselen af met meer vlakke en meer heuvelachtige gebieden.

Landelijk tafereel in de Jalon Vallei

Door de geografische ligging valt hier iets meer regen dan in de rest  van de omgeving. Daardoor is de Jalon Vallei een heel groen gebied. Dit zowel als het gaat om de natuurlijke vegetatie van dennen en steeneiken als om de landbouw gewassen zoals de olijf-, johannesbrood-, amandel en sinaasappelbomen en de uitgestrekte wijngaarden. Zonder de  andere producten buiten beschouwing te laten, is het duidelijk dat de wijnbouw identiteit geeft aan onze vallei. Vall de Pop is het enige  wijngebied dat zo dicht aan de kust is gelegen én is opgenomen in de officiële wijnroutes van La Comunidad Valenciana.

Vall de pop en de Jalon vallei, een oeroud wijn landschap

Wat heel typisch is voor deze omgeving is de druiventeelt waarbij de druiven tot rozijnen werden verwerkt. Deze geschiedenis heeft invloed gehad op eenvoudige architectuur.  We hebben het hier over de typische huizen en boerderijen met een ´riu-rau´Een ´riu-rau is een natuurstenen schuur met een enkelvoudig dak, of in enkele gevallen een vlak zadeldak. De voorgevel(s) bestaan zonder uitzondering uit bogen. Deze Valenciaanse ´riu-raus´ zijn karakteristieke gebouwen die uniek zijn voor deze omgeving. Ze werden gebouwd in de zeventiende, negentiende en twintigste eeuw om muskaatdruiven om te zetten in rozijnen. De meeste hebben riuraus hebben drie, vier of vijf bogen. De meest interessante van alle Riu-raus is de grote Riu-rau van de Heer van ´Benissadeví´, waar in Augustus de druiven worden ondergedompeld in kokend water met bleekwater om de huid te breken en ze zo eerder te laten drogen.

De costa blanca en het binnenland de Grand Riurau

foto met dank aan denia.com/

Arabieren en de Balearen

Het Arabische erfgoed is goed zichtbaar in de Vall de Pop. Het systeem van waterwegen/slootjes (acequias) de waterputten de gestapelde landbouwterrassen vinden hun oorsprong in deze voorbije tijden. Zoals eerder vermeld waren alle plaatsen oorspronkelijk moslim nederzettingen. Na de verovering van de Spaanse koning Jaume I begon echter een periode van gedwongen coëxistentie. Deze zou uitmonden in bekeringen en de verdrijving van de Moren in 1609. Het gat dat werd achtergelaten door de Moren werd bezet door kolonisten dievan de balearen werden gehaald. Dat is een gegeven dat een enorm stempel heeft gedrukt op de de taal (het Valenciaans, een dialect van het Catalaans). Verder zijn de familie namen in deze omgeving typisch voor de Balearen. Ook de plaatselijke traditie van het maken van vleeswaren (embutidos) is typisch voor de eilanden Mallorca, Ibiza en Menorca.

De Jalon vallei een ideale omgeving voor je wandelvakantie, fietsvakantie of klimvakantie

De zeven dorpen die deel uitmaken van het Gemenebest Vall de Pop, Benichembla, Murla, Alcalalí, Parcen, Xaló, Senija en Llíber, zijn het startpunt of doorgangspunt voor een aantal officiële wandelpaden die zijn goedgekeurd door de berg sport vereniging van de Valenciaanse Gemeenschap.

Hier willen we alleen de PR-CV 158 Serra del Carrascar en de PR CV 426 Murla-Penyó Roig noemen. Voor meer informatie over onze wanderoutes en wandelvakanties in Spanje klik door naar onze pagina wandelvakantie.spanje.

De eerste wandeling beklimt de berg ´Carrascar de Parcent´, vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op de vallei. Het pad vertrekt vanuit de het plaatsje Parcent, stijgt naar de top van de Sierra del Carrasca. Daarna gaat het verder via de de Coll de Rates en keert terug naar het beginpunt via de Coveta dels Coloms en de Font de la Foia. De route is veertien kilometer en kan in ongeveer zes uur worden gelopen.

wandelen rond de Jalon Vallei Caballo Verde

zicht vanaf Caballo Verde

De tweede route gaat van het dorpje Murla naar de rots ´Penyó Roig´dat is de top van de berg ´Cavall Verd´. Dat is een historische plek waar de Moorse rebellen die weigerden hun land te verlaten, hun toevlucht zochten toen koning Filips III ze het land wilde uitzetten. Hoewel het niet het allerhoogste punt van de bergketen is, biedt deze top een spectaculair en panoramisch uitzicht over de Xaló-rivier, de Seguili, de Montgó, de Segaria-bergen, de Carrascar en de zee.

Er is geen groter contrast denkbaar dan tussen de kust en het binnenland van de provincie Alicante

Refugio Marnes is een Casa Rural, de Spaanse variant op het Italiaanse Agriturismo. Wij zijn dus landelijk gelegen mag je verwachten en dat is ook zo. Maar we hebben eigenlijk een beetje ´the best of both worlds´. De kustweg de carretara nacional ´332´ ligt vanaf Refugio Marnes op 20 autominuten. En met de 332 ben je vlot aan zee, of in een van de leuke kustplaatsen. Maar de andere kant op vindt je het rustige Spaanse landleven, in nog onbedorven dorpjes waar het leven langzaam gaat. Je kan er natuurgebieden vinden zoals het gebied rond de Sierra de Bernia waar onze Finca aan grenst. Wist je dat Alicante de meest bergachtige provincie van Spanje is? De provincie kent geen enorm hoge bergen maar herbergt er wel heel veel!

De costa blanca en haar binnenland dit is de Sierra de Bernia

De sierra de Bernia de berg en wat er leeft

‘Sierra de Bernia’ is een kleine bergketen die zich landinwaarts uitstrekt tot 20 km in het binnenland van de Costa Blanca. Dit gebied is niet aangetast door massatoerisme en op dit moment al grotendeels beschermd gebied. Hier vindt je een enorme rijkdom aan fauna: wilde zwijnen, manenschapen, vossen, de europese wilde kat,  genetkatten (kat/marterachtige), marters, hermelijn en wezel. Verschillende soorten reptielen zoals gekko´s,  smaragdhagedissen en en zelfs de Moorse  landschildpad komt hier nog voor. Voor de vogelliefhebbers -en wie is dat nou niet- is hier een enorme rijkdom aan zangvogels, uilen, valken, buizerds en andere grote roofvogels waar te nemen. Kijk voor de meest voorkomende vogels eens op deze pagina voor vogelaars. Andere voorbeelden van natuurgebieden zijn de Sierra de Mariola bij Alcoy en het natuurreservaat Las Albuferas, een moerasgebied net onder Valencia.

mamenschapen komen voor in de provincie alicante

Vakantie aan de Costa Blanca, lekker naar het strand!

De Costa Blanca (letterlijk vertaald  ”witte kust”) strekt zich uit over een lengte van zo’n 200 kilometer aan de Middellandse Zee. Deze kustlijn bevindt zich grotendeels in de provincie Alicante, waar je mooie en rustige stranden met fijn zand aantreft. Daarnaast vind je in onze omgeving ook ruige rotsachtige baaien en baaitjes met kiezelstranden (calas)

zamdstrand in Calpe aan de costa blanca

Spanje wordt natuurlijk door veel mensen nog steeds met Sol y Playa, zon en strand geassocieerd. Nu kun je op deze website van ons Agriturismo en Casa Rural lezen dat het strand echt niet noodzakelijk het doel van je vakantie hier hoeft te zijn. De Costa Blanca heeft veel meer te bieden.

Maar voor veel van onze gasten zijn de stranden een geweldige plek om te relaxen, lekker bruin te bakken en van de zee te genieten. Hieronder maken we een kleine selectie van deze heerlijke strandjes. De selectie hebben we gemaakt afgaand op wat onze gasten de afgelopen 17 jaar leuke strandjes vonden en waarvan ze enthousiast terug kwamen.

De stranden en baaitjes  vanaf Denia tot Benitachell

Vanaf onze landelijk vakantiebestemming kun je binnen een half uur op het eerste strand liggen. Maar voor onze route nemen we als vertrekpunt het vissers plaatje Denia ten noorden van Refugio Marnes. Vanaf Denia naar boven toe, richting Valencia  strekken zandstranden zich uit met soms wat duinvorming erachter. Ook in de zomer is hier genoeg ruimte om een privé plekje te vinden op deze lange maar niet te brede zandstranden. Om er een paar te noemen: Playa les Marines en daar boven Playa les Bovetes

Richting Alicante liggen ook een aantal leuke baaien en strandjes. Deze zijn echter allemaal rotsachtig Las Rotas is een van de mooiere delen van Denia. Het heeft een paar vis en paella-restaurants waar je kan genieten van een maaltijd op het terras aan zee. Las Rotas is populair bij wandelaars en mensen die op zoek zijn naar een afgelegen, beschutte baai om te zonnebaden en te zwemmen.

Dit stuk ruige kustlijn geeft vorm aan verschillende pittoreske baaien, waar je ondanks de toeristische omgeving toch de dag in bijna volledige rust door kan brengen. Deze omgeving is ook erg populair bij duikers en snorkelaars, die uren kunnen doorbrengen met het ontdekken van het rijke onder water leven verborgen in de rotsachtige zeebodem.

Dit is een video over de Stranden in en rond het Stadje Denia

De stranden van Javea en Moraira

Zakken we verder af naar het zuiden dan komen weer eerst aan de andere kant van de Berg de Montgo in het superleuke en populaire Javea. Javea heeft een gevarieerd aanbod als het gaat om stranden. Het grote centrale zandstrand, met direct daarachter restaurantjes en barretjes heet ´El Arenal. Aan beide kanten liggen richting Denia, Playa La Grava, een grindstrand en Playa el Benissero eveneens een grindstrandje. Aan de andere kant van El arenal begint een reeks calas, de eerste is Cala Blanca een leuk baaitje niet te ver vanaf het centrale strand. Daarna begint de rotskust hoger te worden en liggen de baaitjes Caleta 1 en Caleta 2, cala Sardinera, cala Barraca, cala Ambolo y Cala Granadella.

Onze tocht vervolgend  komen we dan is bij een cala die El Morach heet. Dit is een Ibiza achtig kiezel strand met vanaf juni twee chirinquito´s (strand tentjes) Je moet eerst wel door de zure appel van de urbanisatie ´Cumbre del Sol in Benitachell heen bijten. Maar ben je daar door dan ben je echt op een paradijselijk plekje waar je heerlijk kan zwemmen, van de rotsen af duiken en kan genieten van de zon.

stranden aan de costa blanca

De stranden vanaf Moraira tot Calpe

Zak je nog wat verder de kust af dan kom je langs Moraira waar het strandje El Portet (het haventje) favoriet is onder ouders van kleinere kinderen. Bij dit smalle zand strandje is het water ondiep en dus snel warm. Direct achter dit leuke strandje vindt je leuke eettentjes en barretjes. Naast dit kleine strandje heb je in Moraira het grotere strand Playa La Ampolla, eveneens een zandstrand maar groter dan El Portet.

Als je Moraira verlaat kom je op de weg naar Calpe achtereenvolgens langs leuke baaitjes zoals Playa Les Platgetes, Cala de L´Andragó, Cala Cap Blanc, Cala Baladrar en Platgeta de l’Advocat Deze strandjes liggen redelijk in de bebouwde kom maar gek genoeg is dat niet storend. Cala de la Llobella en last but not least Cala Pinets en Playa la fustera.

Dan ligt daar de grotere kustplaats Calpe dat en paar grote zandstranden heeft, namelijk Playa Arenal Bol en Playa de Levante o la Fossa.

Calas en stranden vanaf Calpe tot Villajoyosa

Ben je Calpe gepasseerd dat vind je vervolgens  een leuk strand op een plek die vroeger een leprozen kolonie heeft geherbergd. Vroeger was het wegens het besmettingsgevaar alleen via de zee bereikbaar was. Nu  gewoon met de auto bereikbaarligt daar het strandje Mascarat. (Het strand van mascarat is van ouds her een naaktstrand. Altea is de volgende kustplaats waar het eerste strand Playa de la Olla is.  De stranden rond Altea zijn overigens allemaal kiezelstranden.

Vanaf Altea zijn er wat calas rond Benidorm die de moeite van een bezoek waard zijn. Dit zijn onder andere Raco Coníl en iets verderop bij Villa Joyosa, het strandje Playa de Torres, Cala la Caleta en Cala L’Esparrelló. Het laatste strand is een naaktstrand met een gezellig gemengd publiek.

Fiëstas aan de Costa Blanca, Alicante en Valencia, vier ze mee!

Spanjaarden weten hoe ze feesten moeten

Spanjaarden zijn bekend om hun feesten en als ze feest vieren, dan doen ze dat niet op een kinderachtige manier. De meeste feesten hebben een katholieke, geestelijke achtergrond. Een verklaring die wel gegeven wordt voor deze enorme feesten is dat het Spaanse katholicisme wat zwaarder op de hand is als bijvoorbeeld het Italiaanse. Deze wekenlange feesten zouden dienen als compensatie voor deze zwaarmoedigheid.

Morros y Cristianos een muzikaal feest met oeroude roots

Een van de bekende en grote feesten is ´Moros y Cristinanos´ waarbij de christelijke overwinning op de Moorse overheersing gevierd wordt.Deze feesten hebben een lange traditie en gaan terug tot voor 1490. Bekende Moros y Cristianos feesten vieren ze in Elda, Alcoy en Villena. Als je deze feesten nog nooit hebt meegemaakt, kun je je niet voorstellen hoe indrukwekkend ze zijn.  Het is de combinatie van prachtige kostuums, de schitterende Spaanse paarden. De waanzinnig mooie gewaden en de met Moorse klanken doorspekte muziek. Het zware tromgeroffel, het knallen van de schoten uit de musketten en lucht van buskruit, die het tot een feest maken dat je niet makkelijk zult vergeten.

fiestas in de provincie alicante

Een aardige bijkomstigheid is dat dit feest behoorlijk bijdraagt aan de gemeente kas en een niet aflatende bron van werkgelegenheid is. In de gemeente Villena met een inwoner aantal van rond de 35000 inwoners wordt in 2018 een omzet van 6 miljoen euro gemeld als economische factor van moros en cristianos. De bewoners besteden een behoorlijk bedrag om deze feesten mee te kunnen vieren en moeten er soms het hele jaar voor sparen.

Patroonsfeesten in het land van Valencia, het feest van de patroonheilige van Benissa

Ieder dorp of stad heeft in Spanje zijn  beschermheilige, ook wel patroonheilige genoemd. Dat is in de rooms-katholieke kerk een heilige of een engel die wordt vereerd als beschermer van het dorp of stad. Uiteraard verjaard deze heilige en dat moet gevierd worden en hoe!? Het gaat veel te ver om deze feesten voor de hele omgeving te noemen. Daarom nemen we als voorbeeld de patroonsfeesten van Benissa. De heilige heet hier Purrísmia Xiqueta (de reine maagd).

De devotie voor ´La purisima xiqueta´ stamt uit 1640.  De maagd is afgebeeld op een schilderijtje van de onbevlekte ontvangenis, op een houten tablet van slechts 38 cm hoog. Dit werkje wordt toegeschreven aan de school van Juan de Juanes. Juan de Juanes was een belangrijke schilder uit de Renaissance. Hij is de auteur van het Laatste Avondmaal tentoongesteld in het Prado Museum. Het werkje is een gift van pelgrims aan de gemeente Benissa en is nu het centrum van het enorme feest.

patroonsfeesten in Benissa Van oorsprong mogen deze feesten dan christelijk zijn, maar het is nu een feest met popconcerten, kermis, markten, etc etc,. De sfeer van de processie heeft iets heel filmisch. De optocht die je op bovenstaande foto ziet waarbij de afbeelding van de maagd door de straten wordt gedragen op een grote draagbaar brengt je honderden jaren terug in de tijd. Dit feest word gevierd in april begin mei. Voor de agenda kan je altijd kijken naar de website van Benissa

Fallas y hogueras, feesten aan de Costa Blanca en het binnenland van Alicante

De oorsprong van Fallas-feest en hogueras feesten, gaat terug tot de eeuwenoude traditie van de timmerlieden van de stad Deze ambachtslieden verbranden op de vooravond van het feest van hun beschermheilige San-José (sint Josef) voor hun ateliers, op straat en op de ´plazas´pleinen, het houtafval uit hun werkplaatsen. Om die reden valt de dag van de cremà (moment waarop de falla creaties worden verbrand) altijd samen met de 19e maart, waarop San José wordt gevierd.

een van de fallas in Valencia

Kleine feestjes worden groot, de evolutie van deze feesten,

Tot in de achttiende eeuw bleven de Fallas gereduceerd tot brandstapels van brandbare materialen die in de schemering aan de vooravond van San José verbrand werden.Dit verbranden van houtafval heeft zicht echter langzaam aan ontwikkeld. En het werden van neutrale voorstellingen, figuren en voorstellingen met steeds meer een politieke of maatschappelijke lading. Nu zijn het enorme kunstwerken met een kritische en ironische betekenis, waarin bijvoorbeeld publieke personen aan de schandpaal genageld worden. Verder worden er allerlei sociale en politieke thema´s uitgebeeld. Ook deze feesten zorgen voor een enorme cashflow voor de gemeenten.

Eén Falla kan bijvoorbeeld ettelijke honderdduizenden euro´s kosten. Deze kosten worden opgebracht door de leden van de Falla, dat kunnen hele buurten zijn die zich verenigen in wat ze ook een Falla noemen, een groep falleros. Valencia en ook Alicante hebben in de decorbouw een hele goede naam en de vaardigheden daarvoor zijn ontstaan tijdens de voorbereidingen van deze feesten. Decorbouw is daardoor voor deze omgeving een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Het Fallas Festival uitgeroepen tot  immaterieel erfgoed van de mensheid

De Costa Clanca en het binnenland van Alicante: Er valt enorm veel te vertellen over deze echt fantastische feesten, maar we zullen ons hier hier beperkten.  Wil je meer lezen over deze feesten en de stad, dan is op deze pagina van de gemeente Valencia, zelfs in het Nederlands, het programma op te vragen. De bevolking van Valencia is tijdens deze feesten meer dan verdrievoudigd. Het mooie is echter dat er nooit rellen zijn. Het blijf, ook tijdens deze feesten een relaxte stad aan de middellandse zee. Het programma van de Fallas beslaat meer dan twee weken. Het verloop, bestaat onder andere uit een dagelijks enorm knal vuurwerk de ´mascleta´. Deze vindt iedere dag om twee uur plaats op la plaza del ayuntamiento.

feesten aan de costa blanca Fallas in Valencia

Fallas, grote en kostbare figuren met een knipoog naar de samenleving

Het bezichtigen van de Fallas is op zich al een hele belevenis.  Maar als je er toch bent, zorg dan écht dat je bij  la crema bent. De ene na de andere Falla wordt in de brand gestoken door middel van een knalvuurwerk die het vuur start. Het lijkt dan wel of de hele stad in de brand staat. Op ieder plein staat er dan een falla,  waarvan sommigen wel tot 20 meter hoog, in brand. Vanuit milieu oogpunt, heel erg slecht, maar het feest eromheen is zo meeslepend.

Wat maakt dit feest nou zo bijzonder? De crema is de climax van dit weken lang durende feest. Je voelt dat iedereen hier naar toe heeft geleefd. Op het ´moment supreme´ is het de actie van de brandweer die met man en macht overal de vuren in bedwang aan het houden is. Samen met de meeslepende muziek, de enorm feestelijke en opgewonden maar toch relaxte stemming die het zo bijzonder maken. Fallas is echt een kick- ass fantastisch feest. ¡Viva España!

Kom nog eens terug, deze pagina over de Costa blanca, wij voegen regelmatig content toe.

Deze pagina is in ontwikkeling kom terug om het vervolg te bekijken! binnenkort meer informatie over het feest Las Hogueras in Alicante  over het culturele aanbod en nog veel meer.

Mocht je ondertussen zin hebben gekregen om deze omgeving eens grondig te gaan verkennen. Kijk dan eens naar onze landelijk vakantie bestemming Refgio Marnes. Dit is een duurzaam Agriturismo in Spanje, Hier kun je geheel self catering verblijven op 4 locaties. Het natuurhuisje La Ruina (tot 4 personen), de vakantie Finca Finca Iris (tot 8 personen) in het Vakantiehuis Casa Grillo  en in de Glamping tent La Jaima (tot 4 personen  en van april tot oktober). Ook kun je bij ons logeren op basis van B&B in de B&B kamers van Los Establos of in de B&B kamers van La Finca Richard Steenblik en Willem Pieffers zijn hier je nederlandstalige gastheren in Spanje en begeleiden je graag tijdens je onvergetelijke vakantie aan de Costa Blanca. Behalve voor een gewone chill vakantie, strand vakantie of wandelvakantie kan je hier ook je fietsvakantie, sportklimvakantie of vogelvakantie komen vieren.