Vogelreis Spanje, Las Albuferas Valencia

Parque Natural de l’Albufera

vogelreis spanje, la albuferaVoor een vogelreis Spanje is dit moerasgebied aan de kust van ´La comunidad Valenciana´ een uistekend gebeid om te bezoeken. Het is meer dan 21.000 hectare groot en is van significant belang voor de flora en fauna in de regio. Het gebied is in 1986 tot parque natural benoemd en bestaat grofweg uit vier verschillende soorten habitats: De kuststrook met duinen, rijstvelden (grootste gedeelte van het park), een groot meer en een heuvellandschap aan de randen van het gebied.

Vogelreis Spanje, een mooie dagtocht naar La Albufera Valencia

Het informatiecentrum van het park is gevestigd in de plaats El Palmar en is 7 dagen per week geopend van 09:00 tot 14:00 uur. Van september tot en met de maand mei zijn ze ook ’s middags geopend van 16:00 tot 17:30 uur. Vanuit het centrum starten er een aantal loop-, fiets en of autoroutes. Voor wandelingen en routes door La Labufera  klik hier.

Verslag bezoek Albufera 24-08-2014

Op mijn vogelreis Spanje ben ik op deze warme middag richting Valencia gereden om een aantal uren in het Parque Natural de l’Albufera door te brengen. De autorit vanaf Refugio Marnes naar het bezoekerscentrum duurt 1,5 uur. Onderweg worden er bergketens gepasseerd en vanaf de tolweg wordt de afslag Cullera genomen. In Cullera worden de borden Sueca gevolgd en als men dit dorpje voorbij is voert de provinciale weg al dwars door het park heen.
Bij de plaats Sollana nam ik een camí (weg) die langs de provinciale weg loopt en waar je heel rustig met de auto kan rijden en kan stoppen waar je wilt (er is geen ander verkeer). Vanaf deze (boeren)weg heb je zicht op de uitgestrekte geïrrigeerde rijstvelden. Direct wordt duidelijk dat je in een vogelwalhalla terecht bent gekomen. Na 100 meter zag ik een juveniele steltkluut (Himantopus himantopus) op de weg zitten. De velden herbergen verschillende soorten vogels die water nodig hebben om aan hun voedsel te komen. Koereigers (Bubulcus ibis) en kleine zilverreigers (Egretta garzetta) komen hier in veelvoud voor en zijn het gehele jaar aanwezig, hier zag ik er dus ook tientallen van.

De andere twee reigersoorten die ik deze middag zag waren meerdere blauwe reigers (Ardea cinerea) en ralreigers (Ardeola ralloides). Daarnaast zag ik onder andere adult en juveniele lachsternen (Sterna nilotica), een oeverloper (Actitis hypoleucos), zwarte ibis (Plegadis falcinellus) en dodaars (Tachybaptus ruficollis).

Het gebied is groot en er is erg veel te zien. Waar ik bijvoorbeeld nog niet ben geweest zijn het grote meer, de kuststrook en de routes die vanaf het bezoekerscentrum starten. Deze plekken behelzen andere habitats en huisvesten daardoor andere soorten.

Voor een vogelreis Spanje is een bezoek aan Albufera een must!