Ik vertrek naar Spanje, ons verhaal

Een succesvol, ik vertrek naar Spanje verhaal

Niemand kon 19 jaar gelden voorspellen wat de consequenties zouden zijn van het opzeggen van onze banen en  verlaten van Nederland om onze droom na te jagen. Als we dat wel hadden geweten, dan waren we er waarschijnlijk nooit aan begonnen. Maar hier zijn we, op de mooiste plek van de Costa Blanca onder de Spaanse zon en volop in bedrijf met  Agriturismo/Casa Rural Refugio Marnes 

Logeren bij Nederlanders in SpanjeKen jij dat gevoel, op vakantie, dat je denkt, oh, wat is het hier mooi, ik wil hier blijven? Of je ziet een huis in ruïnes, bijvoorbeeld in een prachtig groen dal. Je hoort een beekje ruisen, de  vogels zingen en ziet de vlinders vliegen. En ineens zie je helemaal voor je wat voor een monumentaal  oud huis die ruïne kan worden. Wij hadden dat jaren achter elkaar en fantaseerden er op los. Totdat we besloten dat we daar consequenties aan moesten verbinden.

Emigreren naar Spanje, je moet er maar tegen aan lopen

En toen stond daar ineens een bord aan de weg! In het Duits stond ergens in de bergen van Alicante dat bord met daarop ´Finca Zu Verkaufen auf 25.000 Quadratmetern Land´.  Verontwaardigd over het feit dat de verkoper zo weinig moeite deed om het in het Spaans te doen, zijn we toch maar even gaan kijken. En wat denk je? Een puinhoop! Een wit huis dat grondig was ´gemoderniseerd´ en ontdaan van al haar charme.

Daarachter lagen enorme ruïnes verderop in het dal nog meer ruïnes. Er was geen weg, geen stroom, geen stromend water. Wat er wel was, was een heel erg groot stuk grond dat ook was verwaarloosd. Ons hoofd zij nee, maar ons hart zij YESSSSS en werden helemaal verliefd op deze prachtige plek!

Dus we kochten deze verwaarloosde boerderij op het platteland van de provincie van Alicante. Aan de ´25.000 Quadratmetern Land´ bleek een nul te ontbreken, dus we kochten in plaats van 2,5 hectare maar liefst 25 hectare grond. De aankoop verliep alles behalve ´soepeltjes´ maar uiteindelijk mochten we ons na 3/4 jaar eigenaar noemen van een echte Spaanse Finca.

Verhuizen naar Spanje en in plaats van in Loondienst naar het runnen van twee bedrijven

We spraken alleen beginnend Spaans, en hebben geen rekening gehouden met een cultuurshock. We vonden het woord emigratie zelfs veel te overdreven en hadden het over een verhuizing binnen Europa. We hadden wel een duidelijk beeld van wat deze puinhoop uiteindelijk moest worden. Maar we hadden alleen bouwervaring met Hollandse bakstenen en die hebben ze hier niet. Na 17 jaar bouwen, weten we ondertussen hoe dat hier gaat. Veel Spaanse lessen en het sluiten van vriendschappen en relaties verder, begrijpen we ondertussen ook waar Spanje over gaat.

En lieve mensen wat is het een mooi en interessant land, maar ook hoe anders dan Nederland. We hebben heel hard gewerkt, vergissingen gemaakt. Een tweede bedrijf gestart ´Refugio Marnes Jardines´ een tuin ontwerp, aanleg en onderhoudsbedrijf. Alles heeft meer investeringen gevergd als dat we ooit hadden bedacht. We zijn op onze bek gegaan en we zijn weer opgestaan. En nu,  bijna 19 jaar later,  voelen we ons hier thuis en als gastheren runnen we Casa Rural Refugio Marnes met veel plezier. Ondertussen hebben we hier duizenden gasten ontvangen die na een paar dagen of weken de oprit afrijden en een ´super chille´ vakantie hebben gehad.

Emigreren is een leerzame en waardevolle ervaring, waarvan je de impact niet kan inschatten

Ondertussen zijn we experts in het nieuw leven inblazen en inrichten van oude huizen, volgens het principe ´less is more´. We zijn ervaringsdeskundigen geworden in ´Off Grid living´ omdat we dat al 18 jaar doen. Verder we hebben ruimschootse ervaring opgedaan in het ontvangen en het zich thuis laten voelen van gasten. Het hospitality vak hebben we echt in ons hart gesloten en de reviews met allemaal een gemiddelde van  9+ op Tripadvisor, zoover en booking.com liegen er niet om.

Het off Grid wonen en werken heeft ons ook een andere blik gegeven op de grote problemen waar onze wereld voor staat. Het CO2 probleem en de waterschaarste zijn in Spanje best urgent maar wij geloven in technologische oplossingen. Bovendien geloven we in de creativiteit van de mens en dat die in staat is de door ons zelf veroorzaakte problemen op te lossen.

We geloven in het potentieel van Spanje als het gaat om het opwekken van duurzame energie en het managen van de problemen rond om water. We geloven ook in de enorme capaciteit van Spanje om te veranderen in korte tijd. En verder geloven we in het landelijke toerisme of Agriturismo in Spanje dat toch een beetje een ondergeschoven kindje is in de Spaanse toeristenindustrie. Door handen en voeten te geven aan al deze ideeën en idealen zijn we ondertussen een duurzame vakantie bestemming in Spanje geworden.

Na ruim 17 jaar in Spanje nog steeds veel plannen

We hebben dit jaar onze missie en plannen voor de toekomst geformuleerd en zijn onze eerste stappen hierin aan het zetten.

Refugio Marnes het meest groene & duurzame Casa Rural van Spanje

Wil je daar meer over lezen klik dan door naar onze missie en kom terug naar deze site om de voortgang mee te maken

Wil je zelf emigreren naar Spanje?

Dat kunnen we ons voorstellen, Spanje is een boeiend, groot en kansrijk land. We krijgen zo goed als iedere week wel mails van mensen die met emigratie plannen rondlopen en op internet tegen ons project aanlopen. Deze aanhoudende stroom aan vragen heeft ons doen besluiten dat we via mail niet zoveel kunnen doen. De bedrijfsvoering en de gasten eisen al onze aandacht op. Daarom bieden we deze toekomstige landverhuizers aan een korte of langere break te boeken op Refugio Marnes. Tijdens hun verblijf kunnen honderduit praten en ervaringen uitwisselen, op deze manier is het een win/win constructie.

Wil je je alvast inlezen in de materie dan kunnen we je dit boek aanraden, het is van de had van Eric Jan van Dorp en anderen van de uitgever grenzeloos  en het heet Emigreren naar Spanje, handboek voor potentiele landverhuizers. Klik op de foto en je gaat  rechtstreeks naar het boek op bol.com