Wandelvakantie Spanje

Het is winter, 22 graden, de zon schijnt en jij bent vrij!  Is dat een aanlokkelijk scenario voor je wandelvakantie in Spanje?

Wandelvakantie Spanje: Natuurlijk zijn de  Costa Blanca  en de provincie Alicante in Spanje bekend om hun zon en stranden. Wat echter minder bekend is dat het achterland van de Costa Blanca een waar paradijs is voor wandelaars. En één van de beste regio´s hiervoor is de ‘Marina Alta’, waar de wandelbestemming Agriturismo Refugio Marnes is gelegen. Verschillende bergketens, één van de prettigste klimaten van Europa, veel wandelroutes, goede wandelgidsen en perfecte bereikbaarheid, maken van de Costa Blanca een droom van een wandelvakantie bestemming!

Wandelvakantie Spanje Polop met de sierra de Bernia op de achtergrond

Dus je denkt aan een wandelvakantie in Spanje? Lees hier de 5 redenen waarom je voor de Costa Blanca moet kiezen voor je volgende wandelvakantie

Reden 1: Binnen 2,5 uur op je wandelbestemming in Spanje en in een totaal andere zonnige wereld

´La Comunidad Valenciana´ is perfect ontsloten, heeft een zeer goede infrastructuur en  bijvoorbeeld keuze te over als het gaat om autoverhuur. De Belangrijkste luchthavens Alicante en Valencia zijn makkelijk te bereiken vanuit Nederland en België en er zijn veelvuldige vluchten vanaf bijvoorbeeld Amsterdam, Eindhoven, Brussel en Antwerpen.

Om een idee te krijgen van alle mogelijkheden om je wandelvakantiebestemming in Spanje te bereiken kijk eens op onze pagina ´Route en Reisopties´. Je vindt op deze pagina overzichten  van de belangrijkste vliegverbindingen en niet te vergeten ook de andere toch een beetje vergeten manieren om te reizen. Je kan hier namelijk ook perfect en heel comfortabel komen met de bus. Er zijn pendeldiensten tussen Brussel en Alicante en Amsterdam Alicante. Verder kan je ook met de auto of met de trein komen natuurlijk.

Reden 2: Wandelen in de provincies Alicante en Valencia is recreatie in een ongekend mild en uniek microklimaat

De ´World Health Organisation´, heeft onze omgeving het predicaat ´gezondste klimaat van Europa´ gegeven. Een gemiddelde van 17 graden in januari is natuurlijk niet gek, ook in de winter kunnen de temperaturen gedurende de dag oplopen op lopen tot 20, 22 graden.
De ‘biologische’ winter duurt hier maar zo’n goede 3 maanden en het voorjaar start met de bloei en het uitlopen van de amandelbomen in februari. En vanaf eind september tot laat in mei, juni mogen we hier op Refugio Marnes veel gasten ontvangen die hier komen om te genieten van deze uitzonderlijke weersomstandigheden tijdens hun individuele wandelvakantie, maar ook groepswandelvakantie.

Franco had destijds al door dat dit deel van Spanje een ideaal vakantie klimaat heeft en is in de jaren 60 van de vorige eeuw al begonnen met het ontwikkelen van het massatoerisme rond de plaats Benidorm dat zich zo´n beetje in het epicentrum van dit microklimaat bevind. De bergen in de rug van de provincie Alicante zorgen ervoor dat de koude van de hoger gelegen delen niet doordringt tot onze provincie en een golfstroom in de middellandse zee zorgt er voor dat de lucht veelal wolkeloos is. Verder is het de locatie van de driehoek tussen Valencia en Alicante die ver de middellandse zee in steekt die maakt dat de zee of als warmwaterkruik fungeert in de winter en als koelelement in de zomer.

Wandelvakantie Spanje, de sierra de BerniaReden 3: De Costa Blanca en de provincie Alicante hebben een heel uniek landschap

Weinig mensen weten dat de provincie Alicante de tweede meest bergachtige provincie van Spanje is. De bergen zijn niet hoog maar wel veelvuldig en in dit ruige landschap zijn er verschillende beschermde gebieden aangewezen. Enkele daarvan zijn de Sierra de Mariola, Font Roja, Marjal Pego-Oliva, Peñón de Ifach, Sierra Helada, Montgó, de lagoond van La Mata en Torrevieja en last but not least onze eigen Sierra de Bernia.

Door dit bergachtige landschap moeten wandelaars tussen een vallei en een berg soms meer dan 1.000 meter hoogteverschil overbruggen (zoals de Aitana, 1.550 meter of de Puig Campana, 1.436 meter) op een en dezelfde wandelroute. Maar geen zorgen hoor, het kan ook veel rustiger aan. Dit zijn slechts enkele van de natuurparken aan de Costa Blanca, die de regio voorzien van unieke en gevarieerde landschappen met eigenaardigheden die onze gasten telkens weer verrassen, zoals een enorm archeologische erfgoed, met grotschilderingen en Iberische en Romeinse archeologische overblijfselen.

Een van de dingen die misschien wel het meest opvalt is het cultuurlandschap van droog gestapelde muren die de landbouwterrassen omzomen en tot cultureel erfgoed zijn verklaard. De muren die zich soms tot net onder de bergtoppen uitstrekken, vormen de bancales (terrassen) waarop olijven, amandelen, johannesbroodbomen, maar ook druiven en graan werd verbouwd. De muren op het 20 hectare grote erf van Refugio Marnes zijn volgens overlevering en experts tot 2800 jaar oud! En de waterputten die verspreid zijn, zijn hier en daar onderaards voorzien van ingenieuze water vergaringssystemen.

Reden 4:  La comunidad Valenciana (of Valencia zoals de rest van Europa deze deelstaat van Spanje vaak noemt) heeft oneindig veel wandelpaden en prachtige routes

Als je de wandelreis naar Spanje aan het plannen bent, heb je in ieder geval één probleem niet, geen keuze!. Als er al sprake is van keuze stress dan is dat omdat je niet kan kiezen uit de hoeveelheid wandelroutes, natuurgebieden en plekken om al wandelend te verkennen.
Je kunt direct als je de deur van onze wandel accommodatie uitstapt je wandeling starten. In alle richtingen kunt je flinke wandelingen maken en dat een dag of 5 volhouden zonder de zelfde wandelroute te volgen. Gasten die tot 7 keer hier geweest zijn vinden altijd nog nieuwe plekjes en wandelpaden en zijn na een aantal bezoeken nog steeds bezig onze eigen vallei te ontdekken.

Maar wil je een grotere uitdagingen dan zijn daar de eerder genoemde: de Sierra de Bernia en als je de auto pakt de Olta, Col de Rates, El Caballo Verde etc etc. Veel van de wandelroutes zijn goed aangegeven. Maar voor de ontdekkers onder ons zijn er ook wandelingen voor pioniers. Maar als je werkelijk een uitdaging wilt, bijvoorbeeld met ‘boulderen’, dan kun je het beste een gids voor je laten regelen, of je neemt deel aan één van de in de regio georganiseerde wandeltochten.

Reden 5: De Costa Blanca beschikt over unieke natuur. Vier je wandelvakantie in een unieke Flora en Fauna

Manenschapen te zien tijdens je wandelvakantie in AlicanteDoor het heerlijke micro-klimaat  en gemiddeld 320 dagen zon per jaar zal je betoverd raken door de kleuren en geuren van de prachtige bloemen en fruitbloesem aan de Costa Blanca en Marina Alta. Orchideën, rozemarijn, thijm, wilde tulpen, narcissen, orchideeën, irissen, amandelen, olijven, citroenen en druiven, om er een paar te noemen. Een enorme schakering aan zang vogels, roofvogels maken dat je je verrekijker nooit opbergt. Groot wild zoals herten, kennen we aan de Costa Blanca niet. Wel zijn er hier wilde zwijnen en  manenschapen. Voor degenen die het manenschaap niet kennen het is een soort grote wilde geit met prachtig gedraaide horens en een warme bruin kleur. Verder zijn er roofdieren zoals, vossen, marters, genetkatten. Daarnaast kun je af en toe ook een kudde minder exotische dieren tegen komen. Dat zijn meestal gemende kuddes van schapen en geiten die met de herder en zijn honden het gebied doorkruisen.

Agriturismo Refugio Marnes de uitvalsbasis voor je wandelvakantie in Spanje

Refgio Marnes is een duurzaam Agriturismo in Spanje, Agriturismo is vooral bekend geworden in Italië, in Spanje heten deze landelijk gelegen vakantiebestemmingen Casas rurales. Refugio Marnes is een Casa Rural. Hier kun je geheel zelf verzorgend verblijven op 3 locaties. De vakantie Finca Finca Iris (tot 6 personen), Vakantiehuis Casa Grillo (tot 8 personen) en Vakantie Finca Jabali  (tot 8 personen) en in de Glamping tent La Jaima (tot 4 personen  en vanaf april tot oktober). Een andere optie is om op basis van B&B of volpension bij Refugio Marnes te verblijven in de B&B kamers van Los Establos of in de B&B kamers van La Finca Richard Steenblik en Willem Pieffers zijn hier je nederlandstalige gastheren in Spanje en begeleiden je graag tijdens je onvergetelijke wandelvakantie in Spanje. Behalve voor een wandelvakantie kan je hier ook je fietsvakantie sportklimvakantie of vogelvakantie in Spanje vieren.

Reserveer direct een wandelarrangement