Duurzame vakantie in Spanje

Duurzame vakantie in Spanje een groen alternatief

Hospitality is als gastheren van Agriturismo Refugio Marnes onze passie. Al 18 jaar bieden wij onze gasten een bestemming voor hun duurzame vakantie aan de Costa Blanca . Behalve hospitality is ook duurzaamheid iets wat ons erg na aan het hart ligt. Wij laten hier aan onze gasten zien dat de zon ECHT genoeg energie levert voor een comfortabele levensstijl. Ons ´off grid´ Agriturismo bewijst dat duurzaam op vakantie echt kan.

Vier volwaardige gebouwen worden hier van voldoende energie voorzien door een ´high tech´zonnestroomsysteem. Dit zijn achtereenvolgens: het natuurhuisje La Ruina,  een glamping tent ´La Jaima´. Vervolgens zijn er de oude boerderij La Finca met 3 B&B kamers en de gerestaureerde stallen Los Establos met nog eens 3 B&B kamers.  Deze worden op deze manier voorzien van stroom. Ook het iets verder op gelegen vakantiehuis Finca Iris heeft haar eigen, vergaand CO2 neutrale energiesysteem

Voor zover wij weten zijn we het enige Agriturismo in de provincies Alicante  en Valencia dat op deze manier functioneert. Onze duurzame vakantiebestemming is een oeroude plek met een ´high tech´ en toekomstgerichte ´backbone´ hoe cool is dat?

Zonnestroom voor duurzaam toerisme in Spanje

Waarin willen we onderscheidend zijn:

Onze brede en vernieuwende blik op het begrip Casa Rural (Spaanse variant van Agriturismo) uit zicht tot nu toe in:

 • 99% zonnestroom
 • 85% van al ons afval wordt gerecycled
 • waterbesparing waar mogelijk, regenwater opvang en recycling van afvalwater
 • De bijdrage die we leveren aan onze directe omgeving ´act local/ buy local´.
 • informatie verstrekking over alternatieve vormen van reizen behalve vliegen
 • Groen landschapsbeheer en behoud
 • Een frisse manier van vormgeven

Graag zouden we een kennisplatform zijn Als het gaat om innovaties in:

 • alternatieve energiesystemen
 • water (her) gebruik, recycling
 • (toeristen) vervoer/reizen
 • het vinden van nieuwe bestemmingen voor verlaten oude boerderijen

De vier hoofdgebieden waar wij ons op richten:

1 Reizen: Wij promoten een duurzame vakantie binnen Europa

Europa is groot en herbergt prachtige vakantie bestemmingen, ook en misschien wel vooral rond de middellandse zee. Dus waarom 12 tot 24 uur vliegen terwijl je ook in iets meer dan 2 uur in een totaal andere omgeving kan zijn. Minder vliegen en korter vliegen kan dan ook echt het verschil maken. Je kan bewust afzien van je Azië vakantie of je reis naar Australië of Nieuw Zeeland. In plaats daarvan kan je een Europese bestemming kiezen en zodoende je  persoonlijke CO2 uitstoot aanzienlijk beperken.

duurzaam toerisme Spanje, reizen met de trein De luchtvaart staat onder druk en er wordt terecht getwijfeld aan haar uitzonderingsstatus. De wereldwijde opwarming begint haar tol te eisen en er zijn gelukkig afspraken gemaakt  om de CO2-uitstoot te beperken, Gelukkig wordt de transitie naar een duurzaamer beleid ook langzaam aan in de luchtvaart ingezet. Een voorbeeld daarvan is dat het eerste elektrische vliegtuig dat afstanden tot 1000km kan overbruggen, nu al wordt gehomologeerd.

Verder is Spanje een vakantiebestemming die ook op andere manieren bereikt kan worden als met het vliegtuig. Vooral de mindset,  dat de reis onderdeel is van je vakantie, maakt reizen met de auto, de trein of bus een optie. Op onze pagina route en reis opties kan je hier meer over lezen. En houd deze pagina in de gaten want er gaat in de reiswereld veel veranderen als het om reizen gaat. Wij houden dat scherp in de gaten en houden onze gasten op de hoogte. Ook buiten het hoogseizoen is Spanje een zeer geschikt land voor je duurzame wandel, fiets of sportklimvakantie

2:  CO2 reductie ter plekke en onderdeel zijn van de energietransitie

Het is ons doel is om in 2021 CO2 neutraal te opereren. We hopen tegen die tijd zelfs de kilometers die rijden voor onze bedrijfsvoering op  zonnestroom te doen. Eco is cool & sexy aan het worden. Zelfs verstokte ´patrolheads´ zien in dat bijvoorbeeld E- auto´s een intelligenter alternatief zijn geworden voor diesel en benzine auto´s. Behalve slim zijn ze namelijk ook vaak nog eens snel en mooi.

Voor het zelf opwekken van stroom geld hetzelfde. Zo zijn zonnepanelen enorm in prijs gedaald en in korte tijd is de capaciteit 3 verdriedubbeld. Ook de mogelijkheden om deze zonnestroom op te slaan en om te zetten zijn enorm verbeterd. En wat ooit een beetje een geitenwollen  sokken gehalte had,  is nu economisch verantwoord en high tech. Spanje en vooral onze regio heeft qua zonuren ook nog eens hele goede papieren, de zon schijnt hier zo´n 320 dagen per jaar volop!

Spanje heeft goede papieren als het gaat om de energietransitie

Iedereen die Spanje kent, ook al is het alleen maar van TV, weet het: ´daar schijnt bijna altijd de zon´. Tegen alle logica in had Duitsland dat een flinke voorsprong als het gaat om de hoeveelheid geïnstalleerde zonnepanelen. Maar nu begint ook in Spanje steeds meer het idee post te vatten dat de zon een onuitputtelijke bron van energie en inkomsten zou kunnen zijn. Nu niet alleen als de  grote gloeiende bol die boven de stranden de toeristen van een mooi kleurtje voorziet, maar als energiebron. Spanje haalde in de eerste helft van 2018 maar liefst 45,8 procent van zijn elektriciteitsbehoefte uit duurzame energiebronnen. Dit bericht kwam van ´Red Eléctrica de España´ de nationale netbeheerder van Spanje. Dat zijn geen gekke cijfers, maar in deze berekening wordt ook Kernenergie gerekend.

duurzaam tourisme Spanje, windparken maken deel uit van de energiemix Een aantal jaren geleden heeft een General Motors visionair voorspelt dat wat er met informatie is gebeurd via internet in de toekomst met energie zal gebeuren. Spanje zou  binnen Europa koploper kunnen zijn binnen een ´Europe Wide Web´ van duurzame energiebronnen en  de verbruikers. Stel je eens voor wat dat voor de wereld zou betekenen. Geen afhankelijkheid meer van fossiele brandstoffen, minder centrale macht als het om energie gaat, geweldig toch! Door deze energievoorziening is Spanje eigenlijk ´on it´s own´ al een bestemming voor jou duurzame vakantie!

Ambassadeurs van zonne-energie in Spanje

Grote delen van Spanje zijn niet geëlektrificeerd, en sinds de start van Refugio Marnes 18 jaar geleden zijn we energie autonoom. Omdat we niet aangesloten zijn op het net, maken we dus geen deel uit van het steeds slimmer wordende elektriciteitsnet. Wat we wel doen is onze gasten die afkomstig zijn vanuit heel de wereld, laten zien dat zonne-energie een serieus alternatief is. Vooral Spanjaarden zelf zijn nogal sceptisch over de mogelijkheden van deze energiebron.

Deze houding heeft onder andere te maken met het pas vrij recent beëindigde ontmoedigingsbeleid van de regering t.o.v van particuliere energie productie. De noodzaak van een energietransitie van een op aardolie gebaseerde energievoorziening naar een duurzaam energienet op basis van hernieuwbare energiebronnen is ook hier in Spanje duidelijker als ooit. Een van de voorbeelden daarvan is dat grote vervuilers zoals China, nu ook de grote opruimers lijken te worden! Als je het leuk vindt om meer te horen over deze beweging klik hier 

3 Water management, water een schaars goed in het zuiden van Europa

Spanje heeft een toenemend waterprobleem, de neerslag valt hoofdzakelijk in de winter, waarna normaal gesproken een lange en droge zomer volgt. Het toerisme en de land en tuinbouw daarentegen vragen gedurende het hele jaar enorme hoeveelheden drinkwater. Waterreserves zijn aan het opdrogen en watermanagement staat daarom hoog op de politieke agenda. Water en de verdeling daarvan veroorzaken nu al conflicten tussen de Spaanse deelregeringen.

Behalve qua stroom zijn we ook qua water ´off grid´ Behalve en een groot drinkwater systeem hebben we ook een eigen waterzuiveringsinstallatie die al het water van de twee grootste gebouwen recycled en hergebruikt. We zijn bezig het gebruik van plastic flessen water. iets wat  heel gewoon is in Spanje overbodig te maken. Verder restaureren we één voor één onze oeroude onderaardse waterputten zodat we zoveel mogelijk hemelwater kunnen bufferen.

4 Landschapsbeheer, de terrassenstructuur van het unieke Valenciaanse Landschap

terrassen structuur Agritusirmo Refugio Marnes jou bestemming voor een duurzame vakantie in Spanje

‘La Comunidad Valenciana’ heeft een aantal unieke onderscheidende kenmerken. Het heeft namelijk Benidorm de best geoliede massatoerisme machine van Europa, waar de meningen erg verdeeld over zijn. Volgens de Word Health Organization hebben we hier het gezondste micro klimaat van Europa. Ze spreken hier een unieke taal het ´Valenciano´, met een zeer beperkt gebied (namelijk alleen deze ´comunidad´) ennnn veel minder bekend ´Bancales´… In het Nederlands ´terrassen´. Op alle hellingen, heuvels, bergen maar ook dalen, kun je ze hier vinden. Gestapelde muren van natuursteen die als grondkering functioneren. Op deze manier hebben hier ooit de Feniciers, later de Moren en de Spanjaarden de zeer moeilijk te bewerken en arme grond geschikt gemaakt voor kleinschalige landbouw.

Bloed zweet en tranen moet dat hebben gekost. De ´Moriscos´ de Islamitische Moren die zich bekeerd hadden tot het Christendom zijn hiervoor betaald met op zich waardeloze stukjes grond die ze met behulp van deze muren geschikt moesten maken voor gebruik. Laag voor laag gebouwd, het terras erachter gevuld met organisch huisafval, grond etc. Dat was lang geleden. Nu zijn veel van deze gronden in de steek gelaten en als de tijd verstrijkt eroderen de muren, verzakt de grond en zodoende zou op den duur een heel landschap kunnen verdwijnen. Wij van Refugio Marnes, jou bestemming voor een duurzame vakantie in Spanje  zijn van dit landschap gaan houden. En uit liefde voor dit unieke landschap zijn wij op ons erf begonnen met het repareren van de muren. Dat is een zeer omvangrijke klus, 20 hectare is veel grond en veel daarvan is opgebouwd uit deze bancales.