Actieve vakantie in Spanje

Een actieve vakantie in Spanje, wat wil je gaan doen?

Op andere pagina´s van onze site kun je lezen dat de Costa Blanca een ideale omgeving is voor je Actieve vakantie Spanje. Of het nu een wandelvakantie, een fiets of klim vakantie is, hier kun je het hele jaar terecht. Op deze pagina vind je informatie over watersporten zoals zeilen, stand up paddle, duiken en snorkelen. Maar wist je dat ook voor de meest verwende golfers hier een aantal zeer aantrekkelijke golfbanen van verschillend kaliber liggen? Voor paarden liefhebbers zijn er een aantal goed uitgeruste ´centros hipicos´ (maneges) waar je een lekkere buitenrit kan maken in de ruige Spaanse natuur.

Aciteve vakantie spanje, zeilen

Watersporten aan de Costa Blanca, zeilen vanaf één van de vele jachthavens

Actieve vakantie Spanje: De kustplaatsen, Altea, Denia, Javea en Moraira en Calpe hebben hun eigen jachthavens. In bijna al deze havens kun je een boot, met of zonder bemanning huren voor een heerlijke dag op het water. Vanuit onder andere Denia en Calpe vertrekken catamarans voor excursies op het water.

We noemen hier een paar ´Clubs Nauticos´ oftewel jachthavens waar je een boot kan huren.  Om te beginnen Club Nautico Les Basetes. deze jachhaven heeft een zeil en een duikschool en een restaurant. Het ligt nog net binnen de gemeente Benissa, maar fysiek dichter bij het stadje Calpe. Deze haven heeft 85 ligplaatsen tot 6 meter diepgang. Even verderop ligt Club Nautico Calpe hier zijn 276 aanlegplaatsen en deze haven heeft een diepgang tot 4 meter. Je kan hier boten huren, een korte zeil cursus volgen, stand up paddle boards huren, surfen etc.

Iets verder naar het zuiden ligt Marina Geenwich dat is een Club Nautico die in de urbanisatie Mascarat ligt. Hier kunnen 542 boten afmeren en deze haven heeft een diepgang tot 5 meter. Altea heeft ook een mooie jachthaven namelijk Club Nautico Altea, waar plaats is voor 366 boten. Deze haven is tot 2,5 meter diep en je kan hier ook waterscooters huren, Tot slot noemen we hier de plaats Denia, hier vind Club Nautico Denia.  Dit een grote jachthaven met 602 aanlegplaatsen en 3 tot 3,5 meter diepgang. Hier kun je excursies maken met een catamaran en zelfs naar Ibiza en Mallorca zeilen.

Duiken en snorkelen, ontdek de onderwaterwereld van de Costa Blanca

De Costa Blanca is bijna het hele jaar door een prima omgeving om te snorkelen en te duiken.  Dat komt voor een deel door het op deze website meermalen genoemde microklimaat dat hier heerst. Er zijn hier grind/rotsstranden en zandstranden en je kan als stelregel nemen dat de grote zandstranden wat minder geschikt of interessant zijn om te snorkelen of te duiken dan de de ´stenige´ stranden. De middellandse zee staat er om bekend relatief rustig te zijn en je hebt er geen last van hele sterke stromingen. Alhoewel je natuurlijk altijd op moet blijven passen. Iets om rekening mee te houden al snorkelend en duikend is dat er best wat watersport wordt bedreven op zee.

Actieve vakantie Alicante duiksport

Het onderwaterleven is in de zwaar beviste middellandse zee nog steeds rijk. Je kunt er naast de de blauwbaars, tandbaars, zeebaars, rotsbaars en de horsmakreel, ook roggen tegenkomen. Verder zijn er verschillende tonijnsoorten te zien als je gelukt hebt en uiteraard kun je er de bonito en de makreel waarnemen. Meer exotisch zijn de zeepaardjes, verschillende soorten kreeften, inktvissen en de murenen. Ook kan je hier dolfijnen waarnemen, maar dat zal snorkelend maar heel erg zelden gebeuren. Als je een dolfijn ziet in de middellandse zee is het meestal de gestreepte dolfijn.  De meeste waarnemingen van deze zeezoogdieren worden gedaan rond de ´Cabo de San Antonio´tussen de plaatsen Jávea en Dénia. Daar worden soms zelfs potvissen (walvissen) gespot.

Waar kan ik snorkelen en duiken?

Playa el Moraig is een hip strand ten noordoosten van Moraira, in de zomer is dit één van ´the places to be´. Dit strand staat bekend als een perfecte duik en snorkel omgeving. Er zijn rotsformaties aan de linker en  rechterkant van het strand. Je kan er grotten vinden die zeer de moeite waard zijn om in te gaan en al snorkelend te verkennen. Er is hier veel onderwaterfauna en flora te zien. Als je geluk hebt kun je tussen het zeegras misschien zelfs een rog of een octopus zien zwemmen.

Tussen Moraira en Calpe liggen een aantal baaitjes of ´calas´ waar je kan snorkelen. Op deze plek op onze site kan je meer lezen over deze strandjes.  En tot slot willen we hier nog noemen de baaien of calas in Javea waar je waanzinnig mooi kan snorkelen.  Dat zijn Cala la Barraca, Cala Portixol, Cala Ambolo en Cala Granadella. Behalve het zandstrand Arenal,  zijn deze baaien allemaal omgeven door de prachtige hoge en grillige rotskust. De zee wordt in deze Calas al snel dieper en dat geeft aan het snorkelen hier een avontuurlijke dimensie.

Duiken, duikscholen en huur van een duikuitrusting

Actieve vakantie Spanje; Op de volgende adressen kun je terecht voor een duikuitrusting, duikles en cursussen.

SUP, stand up paddle op de middellandse zee, zon zee en actie

Ben jij ook zo gek op buitensporten? Dan is SUP, of ´stand up paddling´ voor jou ook een uitdagende sport waar je niet alleen fit, maar óók heel erg blij van wordt. Zeker hier aan de Costa Blanca, door het heerlijke weer kan je SUP hier het hele jaar door beoefenen.
Stand Up Paddling is een outdoor activiteit op het water. Je staat op een grote surfplank en bent continu op zoek naar balans. Dit maakt het een sport waarbij je werkelijk alle spiergroepen  gebruikt. Met één peddel in je handen beweeg je je op het water en hierbij is het zoeken naar evenwicht, vooral op zee best een fysieke uitdaging.

Actieve vakantie Spanje, Stand up Paddle

Het ´suppen´ is voor mensen van alle leeftijden, het is leuk voor kinderen tot en met mensen op leeftijd. Er zijn sup boards verkrijgbaar voor ieder doel, Allround SUP boards, Touring en racing SUP boards, boards voor fitness en zelfs yoga boards. Bij de laatste categorieën, doe je fitness of yoga oefeningen op je board.  Dat voegt een extra dimensie toe aan de oefeningen en vooral de spieren rond je ´core´ zijn hier sterkt bij gebaat.

Juist de middellandse zee is uitermate geschikt om SUP te beoefenen doordat de golfslag normaal gesproken beperkt is. Suppen op zee vergt wel wat extra voorzorgsmaatregelen. Zo is het altijd verstandig een life vest te dragen en een enkelkoord dat standaard bij elk SUP board wordt meegeleverd. Voor jou ultieme  SUP ervaring hier in Spanje kan je een board huren als je al bekend bent met de surfsport, maar je kan ook een beginners cursus doen.

De golf sport, ´me time´ tijdens je vakantie aan de Costa Blanca

Golfen tijdens je actieve vakantie Spanje. Golf is een combinatie van fysiek en mentaal bezig zijn. Je bent heerlijke in de buitenlucht, je loopt veel en de sport vereist een ´goede oog hand coördinatie´. Golf wordt ook wel ´een wedstrijd tegen jezelf´ genoemd. Golf is ´mindful´ & zen, want hoe rustiger je bent, hoe beter het gaat. Lekker ontspannen bezig zijn dus, je bent in de buitenlucht en wandelt al snel kilometers over de baan. De Golfbanen zijn hier aan de Costa Blanca vaak prachtig aangelegd. Het zonnetje, de frisse zee lucht en het in beweging zijn, maken dit voor een beetje golf liefhebber de perfecte ingrediënten voor een leuke ontspannen vakantiedag.

Lekker Golfen aan de Costa Blanca tijdens je actieve vakantie in Spanje

Het leuke aan golf is verder dat je kunt spelen met wie, wanneer en hoelang je wilt. Je kan 9 holes lopen, 18 holes doen, of een uurtje oefenen om je techniek te verbeteren. Er is tijdens je vakantie aan de Costa Blanca altijd wel een moment te vinden om een balletje te slaan. Golf is een individuele sport, maar je kan het toch lekker samen doen of zelfs met een groep.

Golf kent verschillende spelvormen die je kunt doen, bovendien is elke baan hier compleet anders aangelegd, dus afwisseling genoeg. Wat hier zeker anders is dan op de golfbaan thuis, is dat je hier onder de palmbomen en de grove dennenbomen loopt,  die zo typisch zijn voor dit deel van Spanje. Golf is hier laagdrempelig en voor alle leeftijden. We zien hier dertigers met kinderen die lekker gaan gaan golfen, tot 60+ ers die hier lekker een dagje of meerdere dagen gaan golfen tijdens hun vakantie.

Vier bekende en goede golfbanen aan de Costa Blanca,

We noemen hier een paar van de golfbanen aan de Costa Blanca. Wil je meer inside information over de golfbanen aan de Costa Blanca kijk dan eens op  Golfreiswijzer.nl. De eerste is Club de Golf Ifach, dit is een van de oudste Golfbanen van de provincie Alicante. Het is een 9 holes baan die ontworpen is door dhr  Javier Arana, één van de beste ontwerpers ter wereld. De baan staat bekend om zijn landschappelijke kwaliteiten en uitzicht. Als tweede willen we  Club de Golf Javea noemen. Deze baan is ontworpen door Francisco Moreno en geopend in 1981 De baan is een glooiende helling met 9 holes en heeft goed verzorgde greens en fairways geflankeerd door palm-, dennen- en sinaasappelbomen. Hoewel de baan slechts 9 holes heeft, word deze baan door zijn variatie ervaren als een 18-holes baan.

De volgende baan is de Altea Golf Club  Deze baan ligt verscholen in de uitlopers van de Sierra de Bernia bij Altea la vella. Het is één van de  oudste banen van aan de Costa Blanca maar ze timmeren hier behoorlijk aan de weg. Er is behalve een restaurant ook een gym. Dit is één van de weinige clubs die in bezit is van de leden. Het is een 18 holes/72 par baan en bezoekers zijn er welkom. De laatste baan die we hier noemen is La Sella Club de Golf . Het is een mooie gelegen, ruime 18 holes baan in Denia  De baan heeft zowel smalle als wijde fairways met waterpartijen en slootjes. De organisatie wordt over het algemeen als goed ervaren en er is een goed restaurant en zelfs een spa.

Paardrijden,zin in een leuke buitenrit in Spanje?

Spanje staat natuurlijk bekend om zijn fraaie paarden en paardenrassen. Paardrijden is -eenmaal hier- dus eigenlijk een must voor de liefhebbers. En of je nu langs de stranden of in de bergen wilt rijden.  Of je een beginner bent of een ‘pro’, er is voldoende keuze in onze omgeving.

Paardrijden tijdens je actieve vakantie in Spanje

Spaanse paarden zijn edele en schitterende paarden, wat informatie over PRE

Veel paarden in Spanje en ook aan de Costa Blanca zijn PRE, Pura Raza Española.  De oorsprong van ras ligt tussen de jaren 1000 en 800 voor Christus. De Andalusiërs ,ofwel Spaanse paarden zijn verder ontstaan rond de 16e eeuw uit een fokprogramma van koning Philipe II in Córdoba. Zijn doel was een nobel, betrouwbaar, mooi gebruikspaard te fokken met veel aanleg voor rij hoge school werk. Veel paardenrassen hebben de PRE als voorouder. Ondanks eeuwen geschiedenis, met oorlogen, ziekten het verdwijnen van het paard als werkdier, is het een zuiver ras gebleven met wereldwijd zo´n 170.000 paarden.

Dit edele ras wordt gekenmerkt door ´rubensiaanse´ of barokke vormen, vaak lange en zijdeachtige manen en staart. Door de relatief korte lichaamsbouw zijn deze paarden over het algemeen gemakkelijk te ‘verzamelen’. Ze hebben prachtige en edele hoofden en harde en droge benen met harde en relatief kleine hoeven die goed geschikt zijn voor deze omgeving, smalle bergpaadjes en half verharde of verharde wegen.

Het is een edel paard maar toch relatief koel in het hoofd en zeer veelzijdig. Ze zijn gebruikte en worden nog steeds ingezet tijdens stierenvechten, veedrijven, aangespannen taken en voor het hoge school rijden.  Voor deze uiteenlopende taken worden PRE’s nog steeds gefokt en gebruikt. Ook als recreatiepaard is een PRE heel geschikt. En zo zijn we weer terug bij het onderwerp, lekker recreatief paardrijden hier aan de Costa Blanca.

Paardrijden in de Spaanse natuur, hier enkele maneges met goede referenties

Het is natuurlijk helemaal niet gezegd dat je als je je aanmeld voor een buitenrit dat dit op zo´n prachtig PRE paard is, maar het is wel heel waarschijnlijk. Belangrijk om te weten is dat het hier in Spanje meer geaccepteerd en gebruikelijk is om dwangmiddelen te gebruiken zoals bijzetteugels, harde bitten etc. Paardrijden hier in Spanje is iets anders dan in Nederland, de grond is rotsachtig en hard, de provincie Alicante is enorm bergachtig etc, etc. Maar de paarden zijn gewend aan deze omstandigheden en met hun harde hoeven en droge benen in hun element.

We hebben hier een aantal club hipicos voor je op een rij gezet. Club Hipico Benissa,  zij organiseren buitenritten rond de Peña de Oltá (Calpe), Partida de Lleus in Benissa,  Llíber, Jalón, Gata, en Parcent. Wel is het verstandig om je op tijd aan te melden voor een rit of les. Er wordt hier ook enige vaardigheid vereist in het paardrijden, zodat paard en ruiter veilig onderweg zijn. Verder willen we hier noemen Rancho La Ofra in  Callosa d’en Sarrià, dit is een manege die onder Duitse leiding staat. Net buiten Javea ligt Club Hipico Javea Hier kun je buitenritten maken rond de berg de Montgó  en richting Jesús Pobre en Denia. Een paar van die routes lopen  tussen de sinaasappelbomen, het is een prachtige omgeving en relatief vlak.