Mooiste dorpen Costa Blanca, Altea

Altea een ´bohemian village´aan de Costa Blanca een stadje met een geheel eigen sfeer.

Altea is gelegen langs de kust van de Middellandse Zee en wordt na 35 minuten rijden vanaf Agriturismo Spanje Refugio Marnes bereikt. Om in Altea te komen vanaf deze  duurzame bestemming midden in de natuur neem je de N-332 richting Alicante. Altea is gelegen in de provincie Alicante en maakt onderdeel uit van de comarca Marina Baja.

 

In  2019 had Altea  22290 inwoners en de grootste economische sector is het toerisme. De gemeente heeft een oppervlakte van ongeveer 32 km2, met een hoogte van zeeniveau tot boven de 1000 meter aan de kant van de Sierra de Bernia. Daarnaast vallen er twee dorpen onder deze gemeente, te weten Altea en Altea la Vella. Een interessant gegeven over Altea is dat het de faculteit Moderne Kunsten van de Universidad Miguel Hernández huisvest. Verder heeft Altea een eigen professioneel en heel actief conservatorium.

Mooiste dorpen Costa Blanca, Altea is echt een pareltje

Sinds de 18e eeuw is Altea een toevluchtsoord voor kunstenaars en schrijvers, waardoor het stadje een Boheemse uitstraling heeft. Vele schilders hebben in de loop van de jaren huizen en bijvoorbeeld restaurants gedecoreerd aan zowel de binnen- als de buitenkant. Verder zijn er op verschillende plaatsen fresco’s te vinden. Door dit verleden en heden zijn er vele ateliers, expositieruimtes en galerieën in Altea.

Altea met haar beroemde kerk met azuur blauwe daken

Dorpen aan de Costa Blanca, de kerk van AlteaWat je in iedere geval moet zien als je Altea bezoekt is de hoog gelegen kerk van Altea de ´Iglesia parroquial de Nuestra Señora del Consuelo´. Één van de bekendste en de meest in het oog springende gebouwen van Altea is zonder twijfel deze kerk. Zij is gelegen op het hoogste punt van het centrum. waardoor is ze in de wijde omgeving te zien is. De koepels, die belegd zijn met blauwe tegels, maken het een unieke publiekstrekker van de Costa Blanca.

De voorganger van de huidige kerk werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd en was van een veel kleiner formaat. Aan het einde van de 19e eeuw is men begonnen met de bouw van de parochie die heden ten dage te zien is. Het bouwen werd gefinancierd door de inwoners die op dat moment woonachtig waren in Altea. Wanneer men in financiële zin niet kon bijdragen werd van hen verwacht fysiek te helpen bij de bouw van de kerk. Ze moesten dat dan  bijvoorbeeld doen door de inzet van hun lastdieren voor het transporteren van bouwmaterialen. Op 18 september 1910 werd het gebouw ingezegend door de heilige José Beneyto en vond daarmee de opening plaats.

Wat is er te zien en te doen in Altea?

Een kijkje in de nauwe straatjes van het dorpje Altea aan de Costa Blanca Lekker rondslenteren in het oude stadscentrum (Casco Antiguo in het Spaans). Allereerst, de mensen die natuurlijk alles weten over sightseeing in Altea zijn de aardige medewerkers van het VVV van Altea.De straten rondom Iglesia parroquial de Nuestra Señora del Consuelo ademen een speciale sfeer. De witte huisjes, de smalle straatjes en de grote hoogteverschillen maken een bezoek tot een zeer bijzondere ervaring.

Er zijn meerdere straten die op het plein voor de kerk uitkomen maar de Calle Mayor mag je zeker niet missen! Hier is deze straat te vinden. Op verschillende plekken zijn er uitkijkpunten (miradores) aangelegd die een mooi uitzicht geven op de omgeving. Deze biedt volgens velen het mooiste uitzicht, Mirador del Portal Viejo.

De oude ambachten markt van Altea

Mooiste dorpen Costa Blanca; Naar de Muestra de Artesanía; Deze markt van 20 stands met ambachtelijk gemaakte verkoopwaar is zeer de moeite waard. Ze word gehouden in de week van Semana Santa (de week voor Pasen) en in de zomermaanden. De stands zijn dan opgezet op het plein voor de kerk van Altea. De markt wordt gezien als één van de belangrijkste markten van Spanje. Dit is zo omdat de verkopers toetsen van bekwaamheid moeten afleggen voordat ze een plek krijgen toegewezen. Op deze manier wordt gecontroleerd of de verkopers de verkochte spullen zelf hebben gemaakt. Verder is er op deze wijze ook toezicht op de geleverde kwaliteit.  

Wining and Dining in Altea

Mooiste dorpen Costa Blanca wining and diningEten & Drinken; De keuken van Altea, gebaseerd op het mediterrane dieet, wordt gekenmerkt door rijst, groenten en een verscheidenheid aan vis en schaaldieren. Altea is een kustplaats en is er trots op haar bezoekers zijn deze typische ´zee gerechten´ als gastronomische claim aan te bieden. Altea telt vele bars en restaurants, zowel aan zee als in de oude stad. Hier kun je traditionele gerechten eten maar  heb je bijvoorbeeld meer zin in Japans eten dan kan dat ook prima!  Via deze link vindt je informatie in het Engels over wining and dining in Altea

Naar een van de Markten; Op dinsdagochtend zijn er twee markten in Altea. In de ene, in calle Filarmónica (hier gelegen) worden fruit, groenten, bloemen, kruiden en specerijen verkocht. Op de andere markt wordt er kleding verkocht, deze markt bevindt zich in Camí l’Algar, hier gelegen. Deze markten zijn open van 08:00 uur tot 14:00 uur. Naast deze twee markten die één keer per week plaatsvinden is er in Altea, zoals in vele Spaanse plaatsen, een dagelijkse markt waar er verse etenswaren zoals vis, vlees, brood, groente en fruit kunnen worden gekocht. Dit is de locatie van de markt. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 07:30 uur tot 14:30 uur.

De grotendeels kiezelstranden van Altea

kustlijn van Altea (Alicante)Naar het strand; Altea heeft een kuststrook van meer dan 8 kilometer met een verscheidenheid van playas (stranden), calas (baaitjes) en alcantilados (kliffen). Via deze link (Spaanse site) krijg je door de foto’s een goede indruk van hoe de stranden er uitzien. Houd er rekening mee dat La Solsida een nudistenstrand is.

Geniet van het bezoek aan deze bijzondere plaats die zeker behoort tot de mooiste dorpen Costa Blanca! En wil je nou net niet aan de kust logeren maar wel op een prettige afstand midden in de natuur in een prachtige B&B kamer in Los Establos, of een B&B kamer in La Finca  mischien zoek je een  leuk natuurhuisje in Spanje, een Glamping tent Spanje of mooie vakantie finca, klik dan door naar deze accomodatie pagina´s van Refugio Marnes

Wil je meer lezen over een van de mooiste dorpen Costa Blanca klik dan door naar de officiële site van Altea Wil je Spaans leren in Spanje neem dan eens een kijkje op de site van spanish-courses-altea.com