Eliza Was Here Spanje

Eliza was here in Spanje

Als je op deze pagina van Refugio Marnes bent terecht komt denk je misschien wat is dit nu, een pagina met de Titel ´Eliza was Here Spanje´ van een Casa Rural dat helemaal niet wordt vertegenwoordigd door Eliza Was Here. Nou is het zo dat we regelmatig hebben overwogen om op het platform van Eliza Was Here te verschijnen. Ze marketen namelijk voor een markt waar Refugio Marnes absoluut thuis hoort, ze richten zich namelijk op kleinschalig toerisme, sfeervolle accommodaties op rustige bestemmingen, weg van de massa en dat is precies wat Refugio Marnes te bieden heeft.

Eerst iets meer over Eliza Was Here,

Eliza was here Spanje; Eliza was here is een reisorganisatie die gespecialiseerd is in het aanbieden van bijzondere en authentieke vakanties. Ze richten zich op het vinden van kleinschalige en sfeervolle accommodaties weg van de massa en op rustige bestemmingen.

Ze leggen bij Eliza Was Here de nadruk op het ontdekken van lokale cultuur en het genieten van rustige plekken, biedt Eliza vakantiepakketten inclusief accommodaties, vluchten en huurauto’s voor reizigers die op zoek zijn naar unieke ervaringen.

Eliza was here is in 2001 opgericht als tegenhanger van Suntrex (het huidige Jiba). De gedachte hierachter was een merk te lanceren dat niet concurreert op prijsniveau, maar op productniveau. In samenwerking met een reclamebureau is gekozen voor een concept; een concept dat Eliza was here heet. Eliza is een fictieve persoon die de door haar bezochte bijzondere vakantiebestemmingen met jou deelt. In 2011 werden alle aandelen van AlpInvest Partners teruggekocht door de oprichter van Sundio en in februari 2012 werd ook Eliza was here een 100% bezit van de Sundio Group. In 2018 werd de naam Sundio Group gewijzigd in Sunweb Group en overgenomen door de Scandinavische investeringsmaatschappij Triton.

Zonder Calimero te willen zijn, er valt tegen Eliza Was Here niet op te marketen!

Dit artikeltje zit al een hele tijd in mijn hoofd en eigenlijk gaat het niet alleen over Eliza Was Here maar ook over Airbnb en Booking. Zoals de  de informatie hierboven duidelijk maakt is de marketing van Eliza was here,  gericht op menselijkheid, kleinschaligheid en authenticiteit. Maar uiteindelijk is het een enorme organisatie waar heel veel geld en een investeringsmaatschappij achter zit. Voor kleinschalige ondernemingen zoals wij zijn is het op een gegeven moment onmogelijk om niet samen te werken met bijvoorbeeld Booking of Airbnb, we hebben er lang tegen gevochten maar uiteindelijk zijn wij ook over stag. Is dat erg zou je je af kunnen vragen? Tim Zuidgeest maakt in zijn monsterblog  ´booking.com 101psychologische inzichten ontrafelt ´  hoe de toerist wordt gemanipuleerd.

Eliza was here Spanje; Nou is manipuleren op zich niet zo erg (marketing = manipulatie´) als je uiteindelijk ook een leuke vakantiebestemming kan vinden en dat is toch in veel gevallen zo. Jammer is dat kleine ondernemingen in het toerisme een goede 15 tot 20% van hun inkomsten kwijt zijn aan deze samenwerking. Bij Eliza was here hebben we het over nog hogere percentages, de keren dat we gepoogd hebben bij hen aan boord te komen hebben we het gehad over 30+ procent en dat was ons echt te gortig. Het uiteindelijke effect is echter dat de vakantie accommodaties uitbater deze lasten niet kan dragen en de prijzen verhoogd, zodat uiteindelijk de gast, jij dus, deze best aanzienlijke percentages betaald.

Voor veel reizigers die bij ons komen en via booking.com of airbnb geboekt hebben zeggen dat het gebruiksgemak hen het percentage waard is. Je kan namelijk direct boeken, ziet direct of en wat voor beschikbaarheid er is, iedereen blij zou je zeggen?! Wrang wordt het wel als je hoort dat bestemmingen in Azië meer betalen aan bijvoorbeeld Booking.com dan aan hun eigen personeel. Of dat onze bestemming waar de kamerprijzen door alle prijsstijgingen omhoog moesten de laatste jaren, niet meer binnen het budget valt voor mensen die het zich voorheen nog wel konden veroorloven. 

Wat zijn de voordelen om in plaats van via Eliza Was Here of andere boekingssites direct bij de accommodatie te boeken? 

  1. Voorkom extra toeslagen
    Grote sites voegen een hoge reserveringskosten toe aan het reserveringsbedrag. Zij vragen een commissie van ongeveer 15% die bij de kamerprijs komt. Deze betaal je dus extra als gast. Bij direct boeken met de eigenaar vermijd je deze kosten
  2. Direct contact met de eigenaar
    Het contact met eigenaren van accommodaties is persoonlijker. Je kunt vooraf informeren wat er te doen is in de regio en of het aansluit op jouw vakantie doel. Je krijgt antwoord op al je vragen. De eigenaar heeft je ook advies over welke kamer voor jou het meest geschikt is. Ook filtert de eigenaar meestal wel potentiële gasten uit waarvan hij of zij denkt dat ze zicht niet thuis zullen voelen op hun plek. Niets is vervelender voor een vakantieganger, maar ook voor een accommodatie bezitter om gasten te hebben die zich niet op hun plek voelen.
  3. De beste prijs
    De meest scherpe prijs staat niet op grote online reisorganisaties. Reisorganisaties hebben een commissie die of de accommodatie eigenaar, maar over het algemeen de gast zelf betaalt.
  4. Goede kennis van de omgeving
    Eigenaren hebben de beste kennis van de omgeving. Ze hebben talrijke tips voor bezienswaardigheden, restaurants, activiteiten, daguitstappjes, wandelingen, fietsroutes en andere actuele informatie over de omgeving.
  5. Veel, goede en heel bijzondere accommodaties staan niet vermeld op de grote sites
    Vanwege de hoge kosten staan veel goede accommodaties niet vermeld op grote boeking sites. Waarom een commissie betalen aan een grote reisorganisatie wanneer gasten tevreden zijn en kunnen vertrouwen op een goed verblijf in een accommodatie die vindbaar is en een goede naam heeft?
  6. Hulp bij persoonlijke wensen
    Voor bijzondere wensen kun je rechtstreeks contact opnemen met een eigenaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allergieën en diëten. Ook aan praktische dingen zoals het boeken van een huurauto, of het huren van fietsen kan meestal goed via
  7. Wanneer je dit vooraf communiceert met de accommodatie houder, kun je samen naar een passende oplossing zoeken zodat er geen verrassingen zijn tijdens je vakantie.
  8. Geniet van wat extra´s.
    Wanneer je rechtstreeks boekt heb je eerder kans op een kleine korting of een extraatje.

Hoe boek je makkelijker bij een accommodatie eigenaar in plaats van via een boekingsplatvorm als Eliza Was Here

Wat tips om de websites van de eigenaren direct te vinden: Ben je bijvoorbeeld op google chrome aan het zoeken naar een Agriturismo in Spanje dan kom je op de eerste pagina alleen maar vermeldingen tegen van Booking.com, Airbnb, Trivago, VRBO, Holidu etc, etc. Daarnaast zie je de gesponsorde berichten van accommodaties die via Google Ads adverteren voor goud geld. Maar daar onder kan je, vaak al op de 2e pagina de eigen sites van de accommodaties vinden. De informatie is  op de site van de eigenaren is meestal veel uitgebreider als de informatie op een boekingsplatvorm en bovendien geeft de site veel informatie over wie de eigenaar is. Ziet de site er goed verzorgd en bevat die goede informatie dan zit het met de accommodatie vast wel snor. Kijk vooral ook of er een ´over ons´ pagina is waar je wat kan lezen over de eigenaren, heb je daar een klik of juist helemaal niet?!

Social proof is key bij direct boeken bij een accommodatie

De tijd dat je bij een door jou geboekte vakantie accommodatie aankwam er er stond niet eens een huis zou eigenlijk tot het verleden moeten behoren. Platvorms zoals Zoover, Tripadvisor en google Revieuws moet je zeker raadplegen, let daarbij ook op de datum van de beoordeling en dat er wel wat variatie in de beordelingen zit. Alleen maar 10en is ook wat verdacht, zeker als deze binnen een beperkt tijdsbestek zijn geplaatst.