Vogelvakantie Spanje

Vogelen Spanje de Costa Blanca als ideale omgeving voor je vogelvakantie

Vogelspotten is in trek, de fascinatie voor onze gevleugelde vrienden is veel algemener geworden als voorheen. Je hebt er niet veel voor nodig, een goede  vogelgids, een fatsoenlijke verrekijker en een leeg hoofd en je komt al een heel eind. Toch is het niet makkelijk om alles  wat vliegt te herkennen en te determineren.

Bij agriturismo Refugio Marnes aan de Costa Blanca in Spanje hebben we al veel vogelaars als gast mogen ontvangen.  De al bestaande interesse in alles wat met de natuur te maken heeft is door deze vogelvrienden verder aangewakkerd. Wij bieden vogeleaars verschillende volgelvakantie accommodaties  aan, waarbij je eigenlijk alleen de deur of het raam maar hoeft open te doen om je vogelvakantie in Spanje te laten beginnen.

vogelvkantie in Spanje maak kennis met de bijeneter

Op het Iberische schiereiland en met name in Spanje komt een enorme verscheidenheid aan vogelsoorten voor. Dit heeft met een aantal factoren te maken. De geografische ligging van Spanje (middenin een belangrijke migratieroute van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond en andersom), en de zeer uiteenlopende landschappen van natte gebieden direct aan de kust, de berggebieden en hoogvlakten.

Ook de aanwezigheid van verschillende microklimaten maken dat er een grote diversiteit aan vogels in Spanje voorkomt. Gebieden die onder andere bekend zijn bij vogelaars uit Nederland zijn Nationaal Park Doñana, de autonome regio Extremadura, de Ebro Delta en de (Spaanse) Pyreneeën. Een minder voor de hand liggende plek voor een vogelvakantie in Spanje is de Costa Blanca. Deze omgeving is bekend in Spanje voor een ander soort toerisme, namelijk zon- en strandvakanties.

Vogelgebieden aan de Costa Blanca en in de provincies Alicante en Valencia

Maar voor een vogelvakantie in Spanje is de Costa Blanca, zowel aan de kust als in het binnenland ook een fantastisch vogelgebied. Elders op deze pagina beschrijven we een aantal vogelgebieden. Daar bespreken we onder andere Las Salinas rond de stad Alicante waar je veel vogels kan spotten die de middellandse zee op zoeken. Salinas wil zeggen, zoutmeren, om deze cultuurhistorische gebieden is een natuur ontstaan waar je bijvoorbeeld de Flamingo de steltkluut en kleine zilverreiger kan observeren. Helemaal aan het andere uiterste van onze deelstaat ´La comunidad Valenciana´net onder Valencia vind je een heel ander nat gebied namelijk Las Albuferas. Dat is het moerasgebied met een aantal meren die de er omheen gelegen rijstvelden van Valencia van water voorzien. In dit gebied kun je bijvoorbeeld de schuwe Woudaap, de steltkluut, koereigers en kleine zilverreigers observerenVogelvakantie Spanje, Las Albuferas bij Valencia

Vogelgebieden in het bergachtige binnenland van de provincies Alicante en Valencia

Heel andere vogelgebieden vindt je wat verder in het binnenland. Een daarvan ligt rond de Sierra de Bernia het gebied waar wij ons Agriturismo hebben gevestigd. Sierra de Mariola is een ander gebied waar je bijvoorbeeld een kolonie Vale grieren kan waarnemen maar om maar wat te noemen de  groene specht, zwarte mees, kuifmees, putter, kruisbek, boomleeuwerik, blauwe kiekendief, bosuil, Europese kanarie, steenarend, slechtvalk, havik, oehoe en de kerkuil.  Wij hebben een aantal van deze vogelgebieden bezocht en ze worden besproken op de pagina vogelgebieden, lees daar eens  rustig verder.

De costa blanca en haar binnenland dit is de Sierra de Bernia

26 regelmatig waargenomen vogelsoorten aan de Costa Blanca

Zonder dat uitputtend te doen kun je op deze site ook kennis maken met 26 gevederde vrienden. Je vind geen uitputtende beschrijvingen maar een leuke en korte schets van deze soorten. De soorten kom je ook tegen als waarnemeingen in de beschreven natuurgebieden. Als je doorklikt naar deze deze soortenpagina kan je daar doorlezen, veel plezier!

Op deze manier hopen wij bij te dragen aan de natuurbeleving van onze gasten maar ook aan die van bezoekers van onze website die misschien elders verblijven. Vogels zijn een natuurschat waar we heel zuinig op moeten zijn en daarbij geldt het principe, hoe bekender hoe beter.

Mooie waarneming tijdens je vogelvakantie in Spanje