Leuke dorpen Alicante, Teulada & Moraira

Leuke dorpen Alicante, Teulada & Moraira twee dorpen, één gemeente

Leuke dorpen Alicante: Teulada is een dorp aan de Costa Blanca in de provincie Alicante . Het is gelegen op 18 kilometer van Agriturismo Refugio Marnes. Het bestaat uit twee kernen, een kern in het binnenland, de dorpskern van Teulada, De andere kern is de aan de kust gelegen dorpskern Moraira.

 

Het dorp heeft een gezamenlijk  inwonersaantal van 10.722 (2018). Inwoners van Teulada worden Teuladí (man) en Teuladina (vrouw) genoemd. Naast Spaans wordt er Valenciaans gesproken.

Gastronomie van Moraira en Teulada

Op deze pagina is er een overzicht te vinden van de verschillende bars en restaurants in Teulada. Ieder dorp heeft zijn eigen varianten op de typische streekgerechten uit de streek van Valencia, ook Teulada maakt daarop geen uitzondering.

Wat te zien/te doen in Teulada en Moraira

Wandeling oude centrum Teulada

Kerk, Teulada, een van de leuke dorpen in de provincie AlicanteLeuke dorpen Alicante; Teulada heeft een mooie, oude dorpskern welke goed te voet kan worden verkend. Een beginpunt van deze wandeling kan het Plaza de la Constitución zijn. Daarvandaan gaat het naar de Plaza de la Creu. Das is het voorportaal voor het oude dorpscentrum. In de ´Carrer l´Hostal´ zijn casas N° 10 en N° 12 noemenswaardig vanwege hun gotische bouwstijl.

Gebouwen in ´Tosca´ een oeroud gesteente

De gevels zijn gemaakt van het kenmerkende oude gesteente ´tosca´. Tosca is een nu zeldzaam en duur kalkrijke zandsteen dat tienduizenden jaren geleden is gevormd door opeenhoping van zandduinen. Dit gesteente werd sinds de tijd van de Romeinen gebruikt voor onder andere de bouw van huizen. Ook in het Dorp Javea werd dit gesteente gewonnen en gebruikt, daarvan getuigt nog steeds het oude centrum van Javea

Een verdere rondleiding door Teulada

Via de ´Carrer de Dalt´ worden de Plaza de España en Plaza de la Iglesia bereikt. Hier is de kerk ‘Iglesia de Santa Caterina Martir’ (uit de 16e / 17e eeuw) gevestigd. Verder is daar ook de Ermita de la Divina Pastora (17e / 18e eeuw) gelegen. Even verder op de Plaza de España bevindt zich de klokkentoren in neoklassieke stijl (19e eeuw).

Via de ‘Carrer Sant Josep’ naar de Plaza de Els Porxes, hier ligt de ‘Sala de Jurats i Justicies’ (1620). In de gevel is een zonnewijzer te zien die dateert uit het jaar 1639.

Via de ‘Calle Colón’ of ‘Carrer d’Avall’ richting de ‘Portal de Baiz’ om het ommuurde gedeelte achter ons te laten. Hiervoor ligt nog het oude ‘Hospital de Sant Martí’, nu in gebruik als muzieksociëteit.  Via de ‘Avenida Las Palmas’ langs de ‘San Vicente Ferrer’ kapel (18e eeuw), gebouwd in noeklassieke-barokstijl. De gevel is van tosca en de koepel is belegd met kenmerkende (blauw, groen en witte) tegels uit de regio. Hier kan een bezoek worden gebracht aan de Cooperativa Agrícola Sant Vincent Ferrer, een cafetaria, restaurant en tevens sociale ontmoetingsplek.

Leuke dorpen Alicante; wat is er te zien en te doen in Moraira

Leuke dorpen Alicante, Moraira het strand van MorairaMoraira is dus een kustplaats en vormt door haar mooie stranden en baaien tevens het toeristische gedeelte van de gemeente. Hier vind je meer informatie over de verschillende stranden. Leuke dorpen Alicante, het stalen beeld aan zee!Het vissersdorpje heeft een dagelijkse visafslag die kan worden bezocht, ‘Lonja de Pescado’, vanaf ongeveer 09:30 uur meren de boten aan en vanaf 10:00 uur start de verkoop. De soorten die het meest worden binnengebracht zijn: zeebaars (Lubina), pijlinktvis (calamares), tonijn (atún) en zeeduivel (rape).

Andere bezienswaardigheden zijn het Castillo de Moraira (kasteel), en bijvoorbeeld deze mooie wandeltocht (ongeveer 5 kilometer) langs de kust

Fiestas in Teulada en Moraira

De verschillende fiestas in Teulada staan op deze website helder vermeld. De festiviteiten ter ere van de beschermheilige van het dorp, Sant Vicent Ferrer, zijn in het bijzonder interessant. De activiteiten beginnen op de maandag na paasmaandag en bestaan onder andere uit:  processies, vuurwerkshows, stierenrennen, parades etc.

Markten

De gemeente telt naast de dagelijkse visafslag (eerder in dit bericht genoemd) verschillende wekelijkse markten. Hieronder vind je hierover meer informatie.

Mercado semanal Teulada

Verkoopwaar: Verse vruchten, groenten, bloemen & planten, kleding, tassen etc.

Wanneer: Iedere woensdag, 08: 30 – 13:30 uur

Plaats: Plaza VI Centenari Teulada

Mercado semanal Moraira

Verkoopwaar: Verse vruchten, groenten, bloemen & planten, kleding, tassen etc.

Wanneer: Iedere vrijdag, 08: 30 – 14:30 uur

Plaats: Carretera Moraira – Calp

Rastro Teulada

Verkoopwaar: Allerlei tweedehands spullen

Wanneer: Iedere zondag, 08: 30 – 13:30 uur

Plaats: Polígono Industrial Teulada