Dorpen Costa Blanca, Jávea

 

Jávea een sympathiek dorp dat zeker de moeite waard is om te bezoeken

 

Xàbia is de Valenciaanse naam voor de plaats Jávea, deze twee benamingen worden door elkaar gebruikt. Jávea is een kustplaats die op drie kwartier rijden ligt van Refugio Marnes. Het is gelegen in het noordelijke deel van de provincie Alicante, en het is onderdeel van de streek Marina Alta. Het centrum van Jávea ligt op 56 meter boven zeeniveau maar het is omgeven door heuvels en bergen die hoger gelegen zijn; in noordelijke richting ligt Cabo de San Antonio (167 meter ) en naar het noordoosten is de Montgó gelegen (753 meter boven zeeniveau). Ibiza ligt op ongeveer 90 kilometer uit de kust van Jávea, zodoende is het eiland op heldere dagen te zien, bijvoorbeeld vanaf het hoogste punt op de klif van San Antonio. Jávea had in 2013 iets meer dan 33.000 inwoners, Aan het begin van de 20e eeuw leefden de inwoners in Jávea vooral van de landbouw en de visserij, echter sinds de jaren zestig, toen het toerisme is opkomst kwam, is deze sector de belangrijkste bron van inkomsten voor het dorp geworden.

Wat is er te zien en te doen in Javea?

Jávea kan grofweg worden ingedeeld in drie gedeeltes; het oude dorp, de haven en el arenal (boulevard, strand, toeristisch gebied).

Dorpen Costa Blanca, de kerk van JaveaWandeling door het oude dorp; Het oude centrum ademt heden ten dage nog steeds een Middeleeuwse sfeer vanwege de vele smalle straatjes met hun huizen van ‘tosca’ (typische zandsteen uit de omgeving) met witte facades, gotische ramen en kozijnen. De ‘Iglesia de San Bartolomé, gebouwd in gotische stijl, is in het oude centrum gelegen op deze plaats. De kerk wordt geflankeerd door aan de ene kant de gemeentelijke, dagelijkse markt (Mercado Municipal de Abastos) en aan de andere kant het gemeentehuis (Ayuntamiento) een gebouw daterend uit de 18e eeuw (gerenoveerd in de 20e eeuw). Struinen in de buurt rond de kerk is een aanrader bij een bezoek aan Jávea, in dit gedeelte bevinden zich ook allerlei lokale tapas bars en restaurants.

Dorpen Costa Blanca, Javea, oude molensUitkijkpunten; Jávea heeft vele zogenoemde ‘miradores’, het Spaanse woord voor uitzichtpunten. Op deze pagina vind je meer informatie in het Engels over deze plekken. Cap de la Nau is een mirador met een vuurtoren op een steile klif met mooie uitzichten op de naastliggende baaitjes en bevindt zich op de grens van de Golf van Valencia en die van Alicante. Dit punt op het Iberisch schiereiland is het dichtst gelegen bij Ibiza.

El Arenal; Dit is het toeristische gedeelte van Jávea dat de laatste jaren flink is gegroeid in omvang. Hier bevindt zich het gelijknamige strand dat door zijn grootte en het fijne witte zand een enorm populaire plek is geworden, vooral in de zomermaanden. In deze buurt zijn er vele restaurants en winkels gevestigd.

Stranden; Behalve het hiervoor beschreven Arenal met zijn zandstrand is kuststrook van Jávea is 25 kilometer lang en er zijn verschillende mooie stranden, baaien en kliffen te vinden. Op deze pagina vind je informatie in het Engels.

Markten; Allereerst de ´Mercado municipal de Abastos´ – Een dagelijkse overdekte markt met mooie producten (vlees, vis, groenten/fruit, brood etc.) in een markthal. Het adres is: Plaza Celestino Pons s/n, Jávea/Xàbia. Openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 14:00 uur en van 17:00 tot 21:00 uur. Zaterdag van 08:00 uur tot 14:00 uur.

Mercadillo semanal; Een overwegende non-foodmarkt met kleding etc. Adres: Plaza de la Constitución en Placeta del Convent. Openingstijden: donderdag tussen 08:30 en 14:00 uur.

De costa van Javea, dorpen Costa BlancaBekende Javiense (Inwoner van Jávea); David Ferrer is geboren en getogen in Jávea en staat al jarenlang in de top tien van de wereldranglijst van beste tennissers ter wereld.  Hij heeft 21 ATP toernooien gewonnen en zijn hoogste ranking was nummer 3 van de wereld in augustus 2013. Daarnaast won hij samen met andere Spaanse tennissers uit een fantastische generatie drie maal de Davis Cup (2008, 2009 en 2011). Bijnamen van Ferrer zijn onder andere ‘La pared humana’ (de menselijke muur) en El León de Jávea (de leeuw uit Jávea).

Veel plezier bij een bezoek aan Jávea! Wil je meer lezen over deze leuke plaats klik dan hier voor de officiële website van Javea