Mooie dorpen Costa Blanca -Benissa

Benissa een goed bewaard geheim aan de Costa Blanca

Benissa is het dorp dat het dichtst bij Refugio Marnes in de buurt ligt. Het maakt onderdeel uit van de autonome regio Valencia (er zijn in totaal 17 comunidades autonomas in Spanje). Iedere autonome regio is in één of meerdere provincies opgedeeld; Benissa ligt in de provincie Alicante. Binnen de provincie maakt het weer onderdeel uit van de comarca (streek) Marina Alta. Benissa heeft in 2019 11005 inwoners (foro-ciudad.com). Het centrum van Benissa ligt op ongeveer 200 meter boven zeeniveau en de Benisero, – a (inwoner uit Benissa) spreekt naast het Castellano (Spaans) ook Valenciano (een taal sterk verwant aan het Catalaans).

De Geschiedenis van veel van de mooie dorpen aan de Costa Blanca is voor een groot deel Arabisch.

Morros y Cristianos BenissaDe naam Benissa vindt zijn oorsprong in de Arabische taal, ‘Ben Isa’ betekent ‘zonen van Isa’. Zoals de namen van veel dorpen in deze streek met ‘Beni’ beginnen, denk aan Benidorm, Benitachell, Benidoleig, Benigemabla etcetera. Hiermee wordt duidelijk dat de Moorse invloed goed zichtbaar is in deze regio. In 1609 zijn de Moren uit dit gebied verdreven en werd het daarna herbevolkt door de Christenen uit de Pyreneeën, Catalonië en Aragón.

Mooie dorpen Costa Blanca; Gebouwen en monumenten in Benissa

Ayuntamiento Het gemeentehuis van Benissa is in 1790 gebouwd als ziekenhuis voor de armen en de zieken. In het jaar 1981 is het heropend als gemeentehuis nadat het een complete renovatie had ondergaan.

Placeta de l’Església Vella Dit plein is één van de mooiste plekken van het dorp Benissa en ligt om de hoek van het gemeentehuis. Op deze plaats stond de ´Iglesia-Fortaleza de San Pedro’, gebouwd in de 16e eeuw tussen 1550 en 1570. Deze kerk deed tevens dienst als fort, als verdedigingsmechanisme tegen de aanvallen van piraten die in deze periode veel voorkomend waren aan de Middellandse zeekust. Het was een indrukwekkend gebouw, op een tegel op het plein is een afbeelding van de kerk te zien. Na de opening van de ‘Puríssima Xiqueta’ kerk in 1929 werd dit gebouw minder gebruikt en raakte het in verval en is het uiteindelijk gesloopt in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Heden ten dage is het een mooi, gezellig plein waar de Beniseros samenkomen en waar er culturele activiteiten plaatsvinden.

Casa Museo Abargues Dit is een museum dat laat zien hoe een familie van adel leefde in Benissa in de 18e en 19e eeuw. Bezoekers krijgen een kijkje in het leven van de familie en zien hoe het huis is ingericht en verder worden er allerlei verhalen en anekdotes uit die tijd verteld. Het huis is gratis te bezoeken dinsdag tot en met vrijdag tussen 11:00 en 13:00 uur.

Mooie dorpen costa blanca Benissa, de kerkIglesia de la Puríssima Xiqueta In 1902 is de bouw van deze kerk gestart die is vernoemd naar de beschermheilige van het dorp. Puríssima Xiqueta is de ´patrona´ van Benissa geworden nadat twee pelgrims, na een nacht bij mensen te hebben gelogeerd, een beeldje van deze persoon als blijk van dank gaven aan hun gastheren en gastvrouwen. Vanaf dit moment gebeurden er een aantal wonderen in het dorp en zodoende is Puríssima Xiqueta de beschermheilige van het dorp geworden. De kerk is in een neogotische stijl gebouwd en is zeker een bezoek waard. Voor meer monumenten in Benissa, klik hier.

Wat te doen in Benissa

Fiestas; De plaatselijke feesten staan op deze pagina helder beschreven inclusief de data waarop ze plaatsvinden.

Markten; Iedere zaterdagochtend is er een markt tussen 08:00 uur en 13:30 uur. Hier worden groenten en fruit verkocht en allerlei specialiteiten uit de regio. De markt vindt plaats in de straten Sant Josep, Sant Nicolau en Hort de Bordes in het centrum van Benissa.

Dit is het fustera stand in de gemeente BenissaStranden; Aan de doorgaande weg van Moraira naar Calpe liggen een paar leuke ´calas´ of baaitjes met kleine strandjes waarop het goed toeven is. Op deze pagina vind je een overzicht van de  stranden van Benissa, waarvan La Fustera het bekendste strand is.