Vogelgebieden Alicante salinas Santa Pola

Vogelgebieden Alicante, flamencos in de Salinas van Santa PolaTijdens je vogelvakantie hier in Spanje mag je dit gebied in Alicante niet overslaan

Het natuurreservaat Salinas de Santa Pola ligt op 1,5 uur rijden van Refugio Marnes en is samen met het El Fondo (of El Hondo) park, waar het dichtbij in de buurt ligt, een must voor vogelliefhebbers in deze regio in Spanje. Het is dus aan te raden beide  vogelgebieden Alicante samen op één dag te bezoeken. Binnenkort zal er tevens een artikel over El Fondo op deze website worden gepubliceerd.

Onder de vogelgebieden Alicante is dit een prachtig voorbeeld waarbij natuur en een zeer specifiek cultuur landschap goed samengaan

Vogelgebieden Alicante; Het Parque Natural Salinas de Santa Pola is 2470 hectare groot en is een prachtig voorbeeld van het samengaan van natuurbescherming en de menselijke exploitatie van een gebied. Sinds het einde van de 19e eeuw wordt er in dit gebied zout gewonnen. Het zeewater circuleert door een netwerk van verschillende waterbassins met als gevolg dat er steeds hogere concentraties van zout achterblijven vanwege het verdampen van het water. Omdat deze bassins het gehele jaar door worden voorzien van water (er wordt niet gestopt in de wintermaanden) blijven de ecosystemen die hierdoor ontstaan in tact en dit is van groot biologisch belang. Vogels eten de vissen en de ongewervelden die in de bassins terechtkomen en de zout productie is gebaat bij de mineralen die de vogels achterlaten door middel van hun uitwerpselen. Vanwege deze symbiose tussen de natuur en de mens is het behouden van de zoutindustrie één van de hoofdzaken waar het natuurreservaat zich voor inzet.

Een observatie tijdens vogelvakantie Spanje de steltkluutVogelgebieden Alicante; Binnen de grenzen van het natuurreservaat zijn er verschillende habitats  te onderscheiden; de kuststrook met duinen, de zoutvlakten en het moerasgebied dat daaromheen ligt. Door deze uiteenlopende habitats komt er een grote verscheidenheid aan soorten voor in dit gebied. Enkele in het oog springende broedkolonies zijn die van de kluut, steltkluut (zie foto), marmereend, bergeend (verder in Spanje moeilijk waar te nemen als broedvogel), grote stern en die van de strandplevier. Verder is de aanwezige populatie flamingo’s indrukwekkend. Naast de bovengenoemde vogels is dit een kleine greep uit de soorten die in dit gebied waar te nemen zijn: kleine zilverreiger, blauwe reiger (in het voorjaar meerdere reigersoorten omdat zij pendelen tussen el hondo en de salinas), audouins meeuw, dunbekmeeuw, dwergmeeuw, grote stern, dwergstern, slobeend, krooneend, tafeleend, wintertaling, fuut, baardman en roofvogels waaronder grauwe en bruine kiekendief. Verschillende soorten uit de familie van de strandlopers en strandplevieren kunnen worden waargenomen zoals de bonte strandloper, tureluur en de grutto.

De Costa Blanca, een gebied in Spanje waar vogelaars mogelijk niet direct aan denken voor hun ´birdingbreak´

Vogelgebieden Alicante, kaart Santa PolaVogelgebieden Alicante; Vanwege de zoutindustrie en het in privébezit zijn van grote delen van het gebied is de toegankelijkheid van het reservaat voor het publiek beperkt. De beste plaatsen om te bezoeken zijn het informatiecentrum (binnen is een observatiepunt waar onder andere een telescoop staat), Torre Tamarit (dat langs de N-332 ligt) en de gele route bij Playa El Pinet (hier staat meerdere goede observatiehutten) (zie bijgevoegde foto voor een plattegrond).
Hier is een link naar mijn vogelwaarnemingen (Hierbij aangetekend dat ik (nog) niet goed thuis ben in de strandlopers en plevieren en meeuwen waardoor deze grotendeels op de lijst ontbreken).

De vogelgebieden alicante zijn een een echte aanrader!