Wandelen Spanje Alicante, Sierra Mariola

Foto van de enorme ijskelder bij AgresSierra de Mariola – een route naar een indrukwekkende ijskelder tijdens je wandelvakantie hier in Spanje

Wandelen Spanje Alicante; Deze tweede wandeling in de Sierra Mariola is eveneens een officiële route van de Valenciaanse overheid. Vanaf het startpunt van deze wandeling  naar het kruis van Cruz Sant Cristofol, is het 25 minuten rijden naar de andere kant van het Parque Natural. Deze wandeling ligt op ongeveer 1,5 uur vanaf Refugio Marnes .Deze ongeveer 3 uur durende hike in Spanje (7,5 kilometer) begint in het dorpje Agres, bij ‘El Convento’ (klooster). Agres is een leuk plaatsje dat tegen een bergkam is gelegen en omdat dit klooster helemaal aan de top van dit dorpje ligt rijd je met de auto naar boven, borden wijzen de weg naar ‘El Convento’ (zie foto). Op een gegeven moment staat er een bord met ‘Area recreativa Font Moli Mató’ naar rechts, hier sla je juist linksaf, dit is de weg naar het klooster.

Het convent van Agres, startpunt wandelingWil je een actieve vakantie in Spanje? Dan is wandelen Spanje Alicante een fantastische optie. die je niet mag vergeten

Vanaf het klooster wijzen bordjes met het vogeltje van de Valenciaance overheid Wandelen Spanje Alicante -vogeltje turismo-(zie afbeelding) de groene route. Het klooster bevindt zich op een hoogte van ongeveer 800 meter boven zeeniveau. De eerste 2,5 kilometer van deze wandeling gaan flink omhoog, er wordt een hoogteverschil van bijna 500 meter overbrugd. Net na het start heb je een mooi uitzicht op het uitgestrekte dorpje Agres, aangelegd tegen de bergzijde. Het pad vervolgt verder door een bos en is in lussen aangelegd maar het is af en toe best  zwaar. Ten eerste vanwege het feit dat er gestegen wordt en daarnaast ook doordat er minder zuurstof in de lucht zit op deze hoogte.
Dit stijgende pad werd vroeger gebruikt door de ijsbewerkers die met hun lastdieren afdaalden naar de dorpen beneden aan de berg om het ijs uit de ijskelders te verkopen. Op dit pad hebben we in onze rug een mooi panoramisch uitzicht over de vallei die aan de voet van deze bergketen ligt.

Wandelen Spanje Alicante; Bovenaan het pad komen we Refugio Montcabrer tegen. Hier sliepen de ijsbewerkers in de periode dat ze het ijs kwamen ophalen uit de ijskelders. Iets verder naar beneden ligt de ‘Cava Gran’, zonder twijfel het symbool van de bergketen Sierra de Mariola en deze omgeving (zie foto). Een grote ijskelder met een diameter van 15 meter en een diepte van 11 meter die tussen de 17e en de 18e eeuw is gebouwd. Vanaf de ijskelder is er een prachtig uitzicht over de Sierra.
Om terug te gaan nemen we het bospad (dat door auto’s kan worden bereden). Via deze weg dalen we ongeveer 5 kilometer totdat we beneden bij ‘Area recreativa Font Moli Mató’ aankomen. Op deze asfaltweg slaan we rechts af tot we bij het beginpunt aankomen.

Hier vind je een kaart van deze wandeling.

Veel wandelplezier tijdens wandelen Spanje Alicante