Wandelen Alicante, miradores de solana

Wandelen Alicante, het kruis van Sant Cristofol, een markant punt op een prachtige wandelingEen prachtige hike in de provincie Alicante rond de stad Alcoy Sierra de Mariola – Miradores de Solana

Wandelen Alicante kan je overal in deze diverse provincie van Spanje. De Sierra de Mariola ligt op anderhalf uur rijden van Refugio Marnes. Via de snelweg AP-7 kom je er het snelst. Echter is de route via Callosa d’en Sarrià en El Castell de Guadalest aan te raden vanwege de schoonheid van de omgeving, hiermee wordt de reistijd wel met een half uur verlengd. De eerste wandeling in dit gebied begint hier, bij het preventorio van Alcoy. De Spaanse overheid gaf in de jaren 50 van de 20e eeuw opdracht tot het bouwen van deze Preventorios om als ziekenhuis te dienen voor bijvoorbeeld kinderen die leden aan tubercolosis. Nu doet het preventorio in Alcoy dienst als een residentie voor ouderen met Alzheimer. Deze route is 2 kilometer lang en is goed begaanbaar, de duur is één a anderhalf uur.

Wandelen Alicante het hele jaar door wandelplezier in Spanje

Aanduidingen van de Comunidad Valenciana (met het stripfiguur vogeltje) geven de gele route aan die wordt gevolgd. Er wordt een picknickplaats gepasseerd waar er banken en tafels staan en zogenaamde ‘paelleros’, waar de Valencianen met familie en vrienden bijeenkomen en hun paellas in kunnen bereiden. Het pad van losse stenen is in lussen aangelegd en loopt dus geleidelijk omhoog en naarmate je hoger komt worden de uitzichten mooier. Eenmaal boven aangekomen bij het kruis (zie foto)van ijzer van 8 meter hoog, dat in de verre omgeving is te zien, zijn we op een hoogte van 921 meter boven zeeniveau. Dit kruis is in de jaren vijftig neergezet als vervanger voor het originele houten kruis dat in 1903 gedurende de Spaanse burgeroorlog is verwoest. Naast het kruis staat een kapelletje, de Ermita de Sant Cristòfol.

Een pracht observatie tijdenden wandelen Alicante, een vale gierWandelen Alicante; Aan de ene kant kijken we letterlijk neer op Alcoy, de stad met ongeveer  60.000 inwoners. Aan de andere kant ligt de zogenaamde ‘buitrera’, waar de geherintroduceerde gieren in dit gebied worden gevoerd. Hier vind je meer informatie over deze vogelsoort. In deze wandeling is de kans zeer zeker aanwezig dat er vale gieren in de lucht zweven, let dus goed op zodat je ze niet mist!

De terugweg naar het beginpunt van de wandeling is iets minder steil dan de weg naar boven, het is een kwestie van de bordjes volgen met de gele route. Deze korte route, tijdens je wandelvakantie in Spanje kan worden gecombineerd met een bezoek aan Alcoy of bijvoorbeeld met deze wandeling. Wandelen Alicante een goed idee voor een actieve vakantie in Spanje