Hiken Alicante, de Montgó

De montgó op afstand, hiken alicanteMontgó in Javea een super hike tijdens Hiken Alicante

Deze prachtige wandeling naar de top van de Montgó is bijna 15 kilometer lang. Hiken Alicante kan pittig zijn. Door het te overbruggen hoogteverschil en het vele geklauter is dit een hike met een hoge moeilijkheidsgraad. Voor deze tocht is het verstandig een dag uit te trekken en ’s morgens niet te laat te vertrekken, het duurt ongeveer 3 uur heen en 3 uur weer terug.

Op deze website staat een artikel over de Montgó als vogelgebied, hier vind je meer informatie maar dan als hike.  Vanaf Refugio Marnes naar het beginpunt van de wandeling is het een klein uur rijden. De N-332 richting Valencia wordt gereden en de afslag naar Dénia wordt genomen. In Dénia staan er borden die de juiste weg naar Parque Natural del Montgó wijzen. Uiteindelijk gaan er bordjes naar het Centro de Intrepetación en naar ‘Rutas y senderos’ of ‘Ermita Pare Pere’, die laatste twee worden gevolgd. Aanvang route Hiken Alicante de MontgóEr kan worden geparkeerd bij het bord (zie foto), of er kan nog een stukje omhoog worden gereden met de auto. De hieronder beschreven wandeling is vanaf dit bord gedaan.

HIken Alicante; Het eerste gedeelte loopt een kilometer over een asfaltweg naar boven tot een ijzeren ketting het begin van het park aangeeft, hier kan aan de linkerkant de auto ook worden geparkeerd. Eenmaal over de ketting gestapt is dit stuk van de wandeling een mooi aangelegde slingerweg die naar boven leidt. Na 600 meter kun je een keuze maken bij een bordje Linksaf kun je naar Cova Camell, een overhangende rots waar je mooie uitzichten hebt over de kuststrook. Voor deze wandeling wordt echter voor de weg rechts gekozen, ´Cim Montgó´, wat de top van de Montgó betekent. Deze makkelijk begaanbare weg wordt voor ongeveer een kilometer gevolgd voordat er linksaf wordt geslagen. Hier begint een smal paadje, het klimmen vangt aan en je loopt hier door een dicht begroeid bos.

HIken Alicante; Vanaf dit punt is het 1,5 kilometer klimmen waarbij de laatste 500 meter behoorlijk steil omhoog gaat. Twee handige tips om in gedachten te houden tijdens deze route zijn de volgende. Ten eerste lijkt het pad zich soms op een hele steile manier te vervolgen  (doordat de stenen bruin zijn gekleurd en het de indruk wekt dat dit pad veel wordt gebruikt). Je zou hier alleen klauterend de weg kunnen vervolgen. Kijk op zo’n moment even goed rond want dit zijn haast altijd stukken die men van het officiële pad heeft afgesneden en loopt het pad op een gemakkelijkere wijze elders verder. Ten tweede voegen zich af en toe andere paden bij dit pad waardoor er verwarring kan ontstaan welke route de juiste is. Houd hierbij in gedachten dat dit pad naar de top leidt waardoor de keuze wordt gemaakt voor het paadje dat omhoog gaat, zo zal je niet fout gaan.

Hiken alicante, montgó bijna bovenWanneer het pittige deel van de klim is overwonnen verschijnt het volgende bordje op de steen (zie foto)  Hierop is te zien dat het nog 3,4 kilometer naar de top is. Dit laatste stuk loopt geleidelijk omhoog en dit is dus van een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Uiteindelijk staat er een paal die de top van de Montgó markeert op 753 meter boven zeeniveau, hier kan van het prachtige uitzicht worden genoten.

Hiken Alicante; Hier op wikiloc kun je de route vinden, echter ben ik in deze route, die ik met de gps liep, niet helemaal tot de top gekomen omdat het te laat in de middag was. Daarom is het ook aan te raden deze wandeling vroeg op de dag te starten.

Veel wandelplezier tijdens Hiken Alicante