Birding Spanje, vogelen rond de Montgó

Parque Natural del Montgó, birding Spanje, op zijn best

birding Spanje, vogels kijken rond de montgoHet gebied van 2.117 hectare is in 1987 tot ´parque natural´ benoemd vanwege zijn landschappelijke waarde en door de flora en fauna die er voorkomt. De kliffen van Montgó rijzen tot een hoogte van 753 meter en zijn gevormd door de enorme krachten die vrijkwamen toen twee continentale platen (de Europese en Afrikaanse) met elkaar in botsing kwamen. Erosie door wind, regen, golven en sneeuw heeft de huidige vorm van de klif bepaald. Het gebied strekt zich uit vanaf het dorpje La Xara in het binnenland tot aan de Middellandse Zee tussen de plaatsen Dénia en Jávea.

De Costa Blanca een misschien onverwacht vogelgebied

Birding Spanje; Voor zowel flora als faunaliefhebbers is er voldoende te zien in Montgó. Er zijn meer dan 650 verschillende soorten flora waargenomen in het relatief kleine gebied, dit is ook één van de belangrijkste redenen waarom het park een beschermde status heeft gekregen. Qua fauna zijn het vooral vogels die het makkelijkst zijn waar te nemen. Op de zeekliffen van Cabo San de Antonio  kunnen geelpootmeeuwen (Larus cachinnans), Audouins meeuwen (Larus audouinii) en kuifaalscholvers (Phalacrocorax aristotelis) worden gezien. Torenvalken (Falco tinnunculus) en slechtvalken (Falco peregrinus) zoeken uitsparingen tussen de rotsen om hun nesten in te bouwen.

Birding Spanje; Wat meer landinwaarts voeren kraaiachtigen, zoals kauwen (Corvus monedula) en raven (Corvus corax), de boventoon op de rotspartijen. Tevens is er een paar havikarenden (Hieraaetus fasciatus) dat hier broedt en zijn er meerdere paren van de grootste uilen van Europa (Oehoe´s, Bubo bubo) die hier nestelen. Deze imposante nachtroofvogels met een vleugelspanwijdte van tussen de 160 en 188 cm jagen hoofdzakelijk op konijnen. Daarnaast eten ze ratten, egels en middelgrote vogels, in dit gebied bijvoorbeeld vooral meeuwen.
In de bosschages en dennenbossen komen de kruisbek (Loxia curvirostra), bosuil (Strix aluco) en verschillende soorten mezen (koolmees, zwarte mees, en pimpelmees) voor. Over het algemeen zijn zoogdieren lastiger waar te nemen maar soorten die hier kunnen worden gezien zijn das (Meles meles), wild zwijn (Sus scofa), vos (Vulpes vulpes) en genetkat (Genetta genetta). Voor vleermuizen zijn de grotten van Montgó een toevluchtsoord. Capaccini´s vleermuis (Myotis capaccinii) wordt met uitsterven bedreigd en heeft in het park één van de belangrijkste broedplaatsen van Europa. Birding Spanje een waanzinnig interessante belevenis!

Voor mooie wandelingen in Montgó klik hier. Dit is een link naar de naar een google map van dit prachtige park.

Dit is een publicatie van Refugio Marnes, klik hier als je alles wilt weten over dit landelijk gelegen B&B en Ecolodge