Vogelen Costa Blanca -rotslijster

Blauwe rotslijster tijdens vogelen Costa BlancaBlauwe rotslijster (Monticola solitarius) Een observatie tijdens vogelen Costa Blanca

Blauwe rotslijster– grootte 20,5 cm-  De mannetjes hebben een onmiskenbaar blauw verenkleed, de kleur is het duidelijkst op de kop en de onderkant van de vogel. Vrouwtjes zijn een stuk valer gekleurd, beige/bruinachtig vergelijkbaar met een merelvrouwtje. Merels zijn echter een stuk groter. In Spanje komt de blauwe rotslijster algemeen voor en het Middellandse Zeegebied is zeker ook een belangrijke streek en de soort is in deze omgeving een standvogel.

Vogelen Costa Blanca; Deze prachtige vogels leven in rotsachtige gebieden; kliffen, valleien en ravijnen zijn de meest voor de hand liggende habitats. Blauwe rotslijsters komen ook voor in ruïnes en andere door mensen verlaten gebouwen. Normaal gesproken leeft de soort tot een maximale hoogte van 1.700 meter boven zeeniveau, maar in de Sierra Nevada zijn er blauwe rotslijsters waargenomen boven de 2.000 meter. Gedurende het gehele jaar worden er vooral insecten door deze soort gegeten, in de zomer en in het broedseizoen wordt dit aangevuld met kleine reptielen, in de herfst en de winter worden er ook vruchten en bessen gegeten.