Vogelvakantie Costa Blanca -vale gier-

Een vogelvakantie Costa Blanca, de vale gier een zeer zeldzame maar prachtige waarnemingVale gier (Gyps fulvus) een prachtwaarneming voor een vogelaar in Spanje

De vale gier– grootte 95-105 cm, spanwijdte 255 – 280 cm is een enorme roofvogel met een vleugelspanwijdte van tenminste 2,5 meter en behoort hiermee tot de grotere vliegende vogels van deze wereld. De soort is overwegend bruin gekleurd maar de achterrand van vleugels is zwart waardoor de vogel in de vlucht een dubbelkleurige indruk maakt. De vale gier leeft van aas (van grote zoogdieren) dat ze al zwevend op de warme luchtbellen (thermiek) vinden. Vaak zweven ze in groepen en reageren ze bliksemsnel op een soortgenoot die naar beneden duikt en een karkas heeft gevonden, waardoor er vaak meerdere gieren tegelijkertijd van een dood dier aan het eten zijn.

Vale gier een zeldzame observatie tijdens je Vogelvakantie Costa Blanca

De nek van de vale gier is kort bevederd, dit heeft als voordeel dat ze bij het eten van een karkas ook diep in het karkas kunnen gaan zonder met hun kop vast te komen te zitten. Doordat gieren dode dieren eten zijn ze erg belangrijk voor het ecosysteem omdat ze voorkomen dat er ziektes worden verspreid door de bacteriën die in rottend vlees leven. Vanwege het feit dat de gieren thermieken gebruiken om zich te verplaatsen kunnen ze zonder veel energie te verbruiken honderden kilometers per dag afleggen.

Vogelvakantie Costa Blanca; De vale gier komt in Europa voor in het zuidelijke deel en is standvogel in Spanje. Het habitat van de vale gieren is een veelvoud van verschillende landschappen als er maar genoeg open ruimte is en ze zijn van zeeniveau tot een hoogte van 3000 meter waargenomen. De soort overnacht in groepen op vaste plekken en de gieren broeden ook in kolonies op rotswanden waar ze nesten maken van takken. Vrouwtjes leggen doorgaans slechts één ei en het enkele jong is lang van zijn ouders afhankelijk, pas na ongeveer 20 weken vliegt het jong uit. Kijk voor vogelgebieden om te bezoeken tijdens je vogelvakantie Costa Blanca eens hier.