Steden aan de Costa Blanca, Denia

 

Steden aan de Costa Blanca; Dénia een leuk stadje aan de Marina Alta

 

Steden aan de Costa Blanca; Dénia is een plaats in de comunidad Valenciana en het ligt in het noordelijke deel van de provincie Alicante en is tevens de hoofdstad van de regio (comarca) Marina Alta. Vanaf Refugio Marnes is het een rit van ongeveer 40 kilometer naar Dénia. Op 1 januari 2013 telde de stad 44.450 inwoners en daarmee is het één van de grotere plaatsen in de omgeving. Dit filmpje van het toeristische bureau van Dénia geeft veel interessante informatie over de stad.

De Gastronomie van Denia en de Marina Alta

Steden aan de Costa Blanca; In Dénia zijn er meer dan 300 horeca-establissementen te vinden. De gemeente vindt het van essentieel belang dat er hoge kwaliteit wordt geleverd en daarom worden de hotels en restaurants  georganiseerd en gereguleerd door een speciaal orgaan; Business Association of Tourism and Hotel-Restaurant Industry of La Marina Alta. Daarnaast is er in Dénia een speciaal trainingscentrum voor banen in de horeca, CdT Dénia. Zie op deze pagina een alfabetische lijst van alle restaurants, coffee bars, bars etc in Dénia. Op deze pagina heeft een reiswebsite een selectie gemaakt.

Wat kun je gaan zien en doen als je een dagje naar Denia gaat?

Steden aan de Costa Blanca; Dénia leent zich er prima voor om de plaats te voet te verkennen. Hieronder vind je een aantal plekken en wijken die het bezoeken zeker waard zijn. Barrio “Baix la mar” Deze buurt is van oudsher een visserswijk. De gebouwen en de rest van het uiterlijk van deze wijk stammen uit de 19e eeuw. Heden ten dage heeft deze buurt een bijzondere en pittoreske sfeer door de lage huizen, en mooie pleintjes zoals bijvoorbeeld Plaza de Sant Antoni en la Plaza de la Creu.

Marqués de Campo, het kloppende hart van Denia

Photo credit: Risager / Foter / CC BY-SA

Calle Marqués de Campo

De straat Marqués de Campo is de hoofdstraat van Dénia en vormt het middelpunt van de stad. Hier zijn vele cafés en restaurants gevestigd en in de weekenden is de straat afgesloten voor het verkeer om inwoners en toeristen de gelegenheid te geven een rustige wandeling te kunnen maken. In deze hoofdstraat worden ook vele evenementen en feesten georganiseerd die in Dénia plaatsvinden, verderop in dit artikel vind je hier meer informatie over.

Barrio del Centro Histórico

Steden aan de Costa Blanca, sfeerplaatje van Denia

Photo credit: Tobias Leeger / Foter / CC BY-NC-ND

Het oude stadscentrum wordt hoofdzakelijk gevormd door de volgende straten: Calle Loreto, Calle Cavallers, Calle Major, Calle Sant Josep. In deze wijk staan een aantal huizen uit de 18e en 19e eeuw die van families van gegoede burgerij waren, mensen die hun welvaart dankten aan de toen bloeiende rozijnenhandel. Het Museo Etnológico laat één van deze huizen van binnen zien. In de calle Loreto, een voetgangersstraat, zijn vele terrassen, bars en restaurants te vinden. Tevens bevinden zich hier ´el Convento´ en de Nuestra Señora de Loreto kerk.

Castillo de Dénia

Steden aan de Costa Blanca; Hier is meer informatie over de historie van Denia en het kasteel te vinden in het Engels. Te voet is het kasteel te bereiken via de trappen naast het gemeentehuis (Ayuntamiento de Dénia) in de Calle Hospital.

Kasteel Denia bij avondlicht

Photo credit: slimmer_jimmer / Foter / CC BY-NC-ND

Na het eerste stukje is er een trap aan de linkerkant in de calle cuesta Madre Amparo die de directe toegang tot het kasteel verschaft. Montgó Dénia is gelegen aan de flanken van het imposante Parque Natural Montgó. Op deze website is er al eerder informatie verschenen over deze prachtige plek, hier (hike op de Montgó) en hier (Montgó als vogelgebied) te vinden.

De stranden rond Denia zijn zeker de moeite waard

Steden aan de Costa Blanca, Denia, het strand van Denia

Photo credit: Crixpi / Foter / CC BY-NC-ND

Op deze Engelstalige pagina is informatie te vinden over de verschillende stranden in en rond Dénia. Ook is er op een kaartje te zien waar deze stranden zijn gelegen. In denia zelf aan de noordkant heb je een paar calas/rotsachtige strandjes, maar zuidelijk van Denia liggen uitgestrekte zandstranden tot aan Gandia. Net voorbij ´Els Poblets´ beginnen de stranden echt rustig te worden en hebben zelfs een lichte duinvorming hier en daar.

Fiestas

Steden aan de Costa Blanca; Dénia wordt gezien als één van de gemeentes in Spanje waar het meeste wordt feest gevierd. Ieder seizoen kent zijn eigen specifieke evenementen en feestelijkheden. Fiesta Major. Van de vele feesten en evenementen lichten we hier kort dit grootse feest in Dénia toe. Deze feesten zijn ter ere van de beschermheilige van de stad, Satísima Sangre. Het is een lange feestweek (8 dagen) die in juli plaatsvindt. Er zijn naast verschillende religieuze plechtigheden allerlei andere feestelijke acticiteiten van sportwedstrijden, muziekoptredens, vuurwerkshows etc. De data voor dit feest in 2015 zijn van 4 t/m 12 juli. Op deze pagina staan alle belangrijke feesten aangegeven en is te zien wanneer deze plaatsvinden.

Het bedrijvige havengebied van de van oorsprong vissersplaats Denia is een leuke plek om eens rond te kijken

Steden aan de Costa Blanca, DeniaDe haven van Dénia is de belangrijkste plek aan het Spaanse vasteland dat het Iberisch schiereiland met de Balearen verbindt. Vanaf Dénia gaan er ferries naar het eiland Formentera gedurende het hoogseizoen en er zijn dagelijkse verbindingen met Ibiza en Palma de Mallorca. Verder beschikt Denia over een uitebreide ´Marina´(Jachthaven) en heeft Denia ook een vissersvloot van enig belang