vogelvakantie Spanje, Las Salinas in Calpe

Vogelvakantie Spanje, Flamencos CalpeZoutwaterlagune van Calpe, ´Las Salinas de Calpe´

Voor een vogelvakantie Spanje is dit één van de gebieden die het makkelijkst te bereiken is, het ligt in een stedelijke omgeving en dat is tevens de grootste ´zwakte´ van dit gebied, het is namelijk gelegen in de bebouwde kom van de kustplaats Calpe. Dat wil niet zeggen dat deze plek niet de moeite van een bezoek waard is! Las Salinas de Calpe liggen dichtbij het ´Parque Natural del Peñón de Ifach´. Een bezoek aan deze twee plekken kan dus mooi gecombineerd worden. Naar dit gebied is het vanaf Refugio Marnes 35 minuten rijden met de auto. Volgens geschiedschrijvers werd deze plek al vanaf de Romeinse tijd gebruikt voor zoutwinning. De exploitatie van zout is doorgegaan tot het jaar 1988.

Vogelvakantie Spanje aan de Costa Blanca, een combinatie van natuur, zon, zee en bergen.

Voor veel verschillende soorten vogels is het een belangrijke plek; Voor residerende soorten, voor vogels op trek en voor broedvogels is het gebied van doorslaggevende importantie. Er zijn 173 soorten vogels geregistreerd sinds 1987, waarbij de populaties van Flamingo (Phoenicopterus ruber, enkele honderden vogels) en Steltkluut (Himantopus himantopus) in het oog springen. De flamingo’s kunnen het hele jaar door worden gezien en er is een intentie tot broeden waargenomen. Steltkluten nestelen in het gebied en zijn ook het gehele jaar aanwezig.

Andere interessante soorten die hier kunnen worden waargenomen zijn:  Audouins meeuw (Ichthyaetus audouinii), Dunbekmeeuw (Larus genei), Ralreiger (Ardeola ralloides), Kwak (Nycticorax nycticorax), Blauwe rotslijster (Monticola solitarius) en Strandplevier (Charadrius alexandrinus).

De zoutwaterlagune heeft meerdere houten looppaden die recentelijk zijn gebouwd. Hierdoor kunnen de vogels op redelijk kleine afstand worden bekeken, kortom een leuke plek voor een vogelvakantie Spanje.

Op de website www.naturalicante.com is de gehele lijst (in het Spaans) te vinden van de 173 waargenomen soorten. Op de soortenpagina van Refugio Marnes kan je foto´s en een korte beschrijving vinden van hier voorkomende vogelsoorten. Deze pagina is in ontwikkeling, dus kijk af en toe eens naar wat er is bijgekomen aan vogelsoorten.