Mooie dorpen Alicante, Llíber

Llíber een mooi en nog onbedorven klein dorpje in de provincie Alicante

 

Mooie dorpen Alicante Llíber: Dit schattige dorpje ligt in Vall de Pop, de vallei waar ook de plaatsen Benichembla, Murla, Parcent, Jalón, Senija en Castell de Castells zijn gelegen. De naam ‘Vall de Pop’ is afkomstig van de berg ‘Caballo’. Deze berg wordt in het Valenciaans ook wel ‘Pop’ wordt genoemd. Dit is een link naar de website van de Vall de Pop. Llíber is een kleine gemeente met 935 inwoners (2019) en deze inwoners worden Lliberanos/-as genoemd. De gemeente grenzen liggen vanaf het dorp, de vallei over tot ver in de bergen richting de Sierra de Bernia,  Daar ligt ook Marnes ,het buurtschap waar Agriturismo Refugio Marnes is gelegen.

Geschiedenis van het dorp Lliber

Het dorpspleintje in Lliber, mooie dorpen AlicanteEr wordt verondersteld dat Llíber van Romeinse origine is. Vandaar dat de naam afkomstig is uit het Latijn praedium Liberii. Dit betekend zoveel als´het landgoed van Liberius´.

Net als het overgrote deel van Spanje is ook de regio rond Llíber in handen geweest van de Moren. Deze periode heeft in Spanje geduurd van het in bezit nemen van de eerst gebieden in het jaar 711, tot het vallen van het laatste bolwerk in Granada in het jaar 1492. In 1245 is de regio rond Llíber al heroverd op de Moorse overheersers door koning Jaume I. Daarna is de regio een aantal keren van eigenaar verwisseld (dit werd verhandeld). De verovering op de Moren is gepaard gegaan met een leegloop van het dorp. Daarna hebben inwoners van Mallorca of Lliber herbevolkt. Vandaar dat er een historisch verband bestaat tussen deze twee bevolkingsgroepen.

Verdere wetenswaardigheden over Lliber een dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Gastronomie

Op een ambachtelijke manier worden er in Llíber al eeuwenlang wijn, mistela, rozijnen en embutido (gekruide worsten) geproduceerd. Daarnaast is Llíber bekend om zijn ´repostería tradicional´ (banketbakkerij).  Bekende producten zijn: ´pastelitos de boniato´ (gebakje van zoete aardappel), coca maría (cake), ´pan quemado´ (soort brood) en ´almendrados´ (amandelkoekjes).

Wat te zien/doen in Lliber

Mooie dorpen Alicante, dorpskerk van Lliber

Lliber is maar een heel klein dorpje maar de  Iglesia de San Cosme y San Damián  is de moeite van een bezichtiging waard. Het is een kerk uit de 17e eeuw die in een neoklassieke stijl is gebouwd, ´Vall de Pop´ herbergt maar liefst 7 van dit soort kerken.

Ruta de los Riuraus; Riuraus zijn gebouwen uit het einde van de 18e eeuw en die werden gebruikt om de moscatel druiven om te zetten in rozijnen. Deze eenvoudige natuurstenen gebouwen met 3, 4, of 5 bogen vormen sindsdien karakteristiek onderdeel van deze streek. Aan de Costa Blanca werden de rozijnen op een andere, veel ingewikkeldere manier geproduceerd dan het simpelweg drogen van druiven in de zon.  Vandaar dat hier deze speciale gebouwen voor werden neergezet. Llíber heeft er twee grotere RiuRaus die vanaf de weg te zien zijn (privé bezit): Riurau Vinya de Vargues en Riurau San José. Wil je er meer zien klik dan hier voor meer informatie over routes langs de riuraus.