Mooie dorpen Alicante, Llíber

Llíber een mooi en nog onbedorven klein dorpje in de provincie Alicante

 

Mooie dorpen Alicante; Llíber is het dorp waar het buurtschap Marnes onder valt en dat is gelegen in de Valle de Pop (La Vall de Pop in het Valenciaans). Valle de Pop is de naam van de vallei waar de plaatsen Lliber, Benichembla, Murla, Parcent, Jalón, Senija en Castell de Castells toe behoren. De naam ‘Valle de Pop’ is afkomstig van de berg ‘Caballo’ die ook bekend is om de naam ‘Pop’. De dorpen in deze vallei volgen de richting waarin de Jalón/Gorgos rivier stroomt. Hier is een link naar de website van de Valle de Pop. Llíber is een kleine gemeente met 1091 inwoners (1 januari 2013) en deze inwoners worden Lliberanos/-as genoemd.

Geschiedenis van het dorp Lliber

Mooie dorpen Alicante; Het wordt verondersteld dat het dorp Llíber van Romeinse origine is. Vandaar dat er wordt aangenomen dat de naam van de plaats afkomstig is uit het Latijn praedium Liberii, het landgoed van Liberius. Net als het overgrote deel van Spanje is ook de regio rond Llíber in handen geweest van de Moren. Deze periode heeft in Spanje geduurd van het in bezit nemen van de eerst gebieden in het jaar 711 tot het vallen van het laatste bolwerk in Granada in het jaar 1492. In 1245 is de regio rond Llíber al veroverd op de Moorse overheersers door koning Jaume I. Daarna is de regio een aantal keren van eigenaar verwisseld (dit werd verhandeld). De verovering op de Moren is gepaard gegaan met een leegloop van het aantal bewoners van Llíber. De volgende groep mensen die in Llíber arriveerden was hoofdzakelijk afkomstig  uit de gemeenschap van Llucmajor (Mallorca). Vandaar dat er een historisch verband bestaat tussen deze twee dorpen.

Mooie dorpen Alicante, verdere wetenswaardigheden over Lliber een dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Gastronomie Op een ambachtelijke manier wordt er in Llíber al eeuwenlang wijn, mistela (een likeur, of zoete wijn voor bij desserts), rozijnen en embutido (gekruide worsten) geproduceerd. Daarnaast is Llíber bekend om zijn repostería tradicional (banketbakken), bekende recepten zijn: pastelitos de boniato (gebakje van zoete aardappel), coca maría (cake), pan quemado (soort brood) en almendrados (amandelkoekjes). Wat te zien/doen Iglesia de San Cosme y San Damián Een kerk uit de 19e eeuw die in een neoklassieke stijl is gebouwd. Mooie dorpen Alicante, ´Vall de Pop´ herbergt er daar maar liefst 7 van.

Ruta de los Riuraus Riuraus zijn gebouwen die men begon te bouwen aan het einde van de 18e eeuw en die werden gebruikt om de moscatel druiven om te zetten in rozijnen. Deze gebouwen (met 3, 4, of 5 bogen geconstrueerd) vormden sindsdien een belangrijke vormgeving van het landschap van deze streek. In deze regio werden de rozijnen op een andere, veel ingewikkeldere manier geproduceerd dan het simpelweg drogen van druiven in de zon zoals dat op andere plekken ter wereld gebeurde.  Vandaar dat hier speciale gebouwen voor werden neergezet. In deze streek zijn er op meerdere plaatsen dergelijke gebouwen, Llíber heeft er twee die vanaf de weg te zien zijn (privé bezit): Riurau Vinya de Vargues en Riurau San José. Klik hier voor een informatiebrochure over Llíber met een plattegrond.