Dorpen Alicante, Jalón/Xaló

Jalón / Xaló een slaperig en landelijk gelegen dorp in het achterland van de Costa Blanca

 

Dorpen Alicante; Xaló is de Valenciaanse naam voor Jalón en deze twee benamingen worden door elkaar gebruikt. Jalón is gelegen op een half uur rijden van Refugio Marnes via de CV-749 en de CV-750 of 10 minuten langer rijden via de andere kant van de CV-749 die langs de Sierra de Bernia voert, dit is een prachtige route. Jalón is onderdeel van de Marina Alta streek en ligt net als Refugio Marnes in de provincie Alicante.  Jalón heeft een inwonersaantal van 2739 (2019 foro-ciudad.com) en het stadscentrum bevindt zich op ongeveer 180 meter boven zeeniveau.

Dorpen Alicante, wat is er te zien en te doen in Jalón;

Pueblos para visitar en la costa blanca JalónIn zijn algemeen is het niet aan te raden tussen 14.00 en 16.00 een leuk dorp te willen bekijken in Spanje, dat kan teleurstellend zijn. Alles is dicht en de ramen en deuren zijn gesloten. Zaterdagmiddagen zijn ook nogal slaperig. Mensen die willen shoppen zijn te vinden in de winkelcentra en alle winkels in de dorpen zijn gesloten. Vanwege het klimaat van Jalón en de ligging van het dorp (in een vallei) is de landbouw al eeuwenlang een belangrijke industrie voor zijn inwoners. De laatste decennia is het toerisme daar bijgekomen als toonaangevende sector. Vanwege het toerisme kent het dorp vele leuke barretjes en restaurants. Hieronder vind je informatie over de verschillende activiteiten voor de bezoekers van Jalón.

Rastro Jalon, pueblo en la Costa Blanca Markten; Rastro (Mercadillo) de Jalón, deze vlooienmarkt is erg populair in de omgeving en vindt iedere zaterdag plaats tussen 10:00 en 14:00 uur in het centrum van Jalón op deze plaats.  Het aanbod van deze markt is enorm en uiteenlopend, een greep uit het assortiment: tweedehands en nieuwe kleding, antieke meubels, sieraden, stenen en fossielen, tweedehands boeken (vele Engelse en Duitse), huishoudartikelen en vele, vele andere verkoopwaar. Aan de doorlopende weg naast de markt, de Avenida del Rey Juan Carlos I zitten een aantal cafés waar er een kop koffie of thee kan worden gedronken.

Bodega; Een bezoek aan de verenigde wijnhandelaren van de omgeving  Cooperativa Valenciana Virgen Pobre de Xaló (of kortweg Bodegas Xaló) is zeer de moeite waard. Hier worden voor heel Vall de Pop de druiven verwerkt tot verschillende (wijn) producten, het is een leuke plek om een tijdje te vertoeven en een leuke wijn mee te nemen.

Dorpen Alicante; Zoals hierboven reeds benoemd worden er in de Xaló vallei al eeuwenlang druiven verbouwd. De eigenaren van verschillende wijngaarden in de omgeving hebben de handen ineen geslagen in de jaren zestig waardoor deze ‘cooperativa’ is ontstaan. Deze vereniging heeft meer dan 400 leden die samen ongeveer 400 hectare landbouwgrond bezitten. De meeste stukken land bevinden zich binnen de gemeentegrenzen van Jalón, Llíber en Alcalalí maar sommige leden bezitten ook percelen in andere districten in de provincie waardoor de variëteit van de aangeboden producten wordt verhoogd.

Bij een bezoek aan Bodegas Xaló, hier te vinden, kunnen alle aangeboden wijnen; moscatell wijn (semizoete wijn) die zowel nationale als internationale prijzen heeft gewonnen, mistela’s (zoete dessertwijn), vermouth worden geproefd en eventueel worden gekocht. De prijzen zijn vergeleken met Nederland erg aantrekkelijk. Daarnaast biedt Bodegas Xaló ook een assortiment aan met cava’s, likeuren en (olijf)olieën.

Dorpen Alicante, Jalon de kerkKerk; Het  meest in het oog springende gebouwen van Jalón is de ‘Iglesia de Santa María’ (kaart). Met een opvallende blauwe koepel en een daarvan zeer verschillende toren. de Kerk is gebouwd in de renaissance stijl en dateert uit XIX en werd gefinancieerd door de hertogin Almodóvar, Barones van Jalon en Lliber na haar dood in 1814 Ze liet bij testament de wens na om deze kerk bouwen. De kerk heeft een Latijns kruis, met een koepel en drie beuken verdeeld in drie secties. Aan elke kant van de pastorie is de sacristie en de communiekapel. De klokkentoren is niet hoog en achthoekig. Op het hoofdaltaar staat de patroonheilige van de stad, La Mare de Déu Pobra (de arme moeder van God)

Veel plezier bij het bezoeken één van de dorpen Alicante, Jalón!