Dorpen provincie Alicante, Parcent

 

Parcent, een dromerig, landelijk dorpje in de provincie Alicante.

 

Parcent is een knus dorpje met smalle straatjes dat gelegen is in de Vall de Pop en de plaats ligt op 40 minuten rijden vanaf B&B en Ecolodge Refugio Marnes. Vanaf het dorp, dat in een vallei ligt maar bovenop een heuvel is gebouwd, zijn er mooie uitzichten op de omgeving. Via de CV-749 wordt er naar beneden gereden richting Benissa. Dorpen provincie Alicante, ParcentBeneden aan de CV-749 wordt de richting Jalón aanhouden. Via de dorpen Jalón en Alcalalí wordt Parcent bereikt. Hier kun je de exacte ligging van het dorp vinden.  Op 1 januari 2019 had Parcent 929 inwoners.  De grensgemeenten van Parcent zijn Alcalalí, Benichembla, Tàrbena en Murla en inwoners van Parcent worden Parcentinos/ -as, genoemd.

Geschiedenis van Parcent in een notendop

De kerk van Parcent in FiestasDorpen provincie Alicante; Parcent werd door Jaume 1 in 1256 veroverd op de Moren. Sinds dit moment waren er nog verschillende Moorse opstanden.  De laatste vond plaats in de Valle de Pop en de Valle de Laguar in het begin van de 17e eeuw waarin de Koninklijke troepen de Moren opjaagden en hierop zochten  19.000 Moren hun toevlucht in het kasteel Pop. Na een slag die twee maanden duurde capituleerden de Moren in het kasteel in de maand november van het jaar 1609 nadat er reeds 4.000 mensen waren omgekomen in de gevechten. De huizen van de Moren stonden een periode leeg,  waarna ze werden toegewezen aan Christelijke families. Wil je meer lezen over de meer algemene geschiedenis van onze omgeving Lees hier  dan verder over de geschiedenis van de regio Valencia.

Bars en restaurants in het dorp Parcent

Op deze link van de gemeente van Parcent staat een lijst met de aanwezige bars en restaurants in het dorp.

Cooperativa Agrícola El Progreso

La cooperativa parcent, dorpen provincie AlicanteDorpen provincie Alicante; De ´cooperativa agrícola el Progreso´ is een aanrader. Deze voormalige plek waar olijfolie werd geperst is heden ten dage een cafetaria (zie foto) en een sociaal ontmoetingscentrum ineen. Hier kun je goed en goedkoop eten. Dinsdagen gesloten.

 

Fiestas in Parcent

Onder andere worden de volgende feesten gevierd in Parcent.

Carnaval – In Parcent is een lange traditie van het vieren van carnaval. Zelfs in de jaren na de Spaanse burgeroorlog, toen de viering verboden was, ging het in het geheim verder. Er zijn tijdens de carnaval drie avonden waarin men zich verkleed en er wordt gedanst.

San Lorenzo – In deze feestweek in augustus ter ere van de beschermheilige van het dorp, San Lorenzo, breidt de bevolking van Parcent uit met bezoekers en met mensen die terugkeren naar waar ze zijn opgegroeid. Deze week zijn er uiteenlopende activiteiten in het dorp (o.a. kerkmissen, processies, dans, vuurwerkshows, sportwedstrijden, fanfareoptochten en kinderfeesten).

Veel plezier bij het bezoek van dorpen provincie Alicante en het achterland van de Costa Blanca en natuurlijk in het bijzonder de Vall de Pop!