Mooie steden Costa Blanca, Alicante

Alicante, misschien een beetje een vergeten stad aan de Costa Blanca maar zeker een stad die de moeite waard is

 

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Valencia. De stad ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Refugio Marnes en heeft ongeveer 335.000 inwoners en is daarmee qua populatie op Valencia na de grootste stad van de Comunidad Valenciana. Alicante is zuidelijk gelegen en ligt aan de Middellandse Zee waardoor het een erg zacht klimaat heeft met een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden en ongeveer 3.000 zonuren per jaar. Ter vergelijking: Amsterdam kent gemiddeld rond de 1.500 uren zon per jaar.

Mooie steden Costa Blanca; Geschiedenis De eerste aanwijzingen dat het gebied rond Alicante bewoond was stammen uit 300 voor Christus en ze werden gevonden in de grot ‘Fum in Fontcalent’. De eerste bewoners kozen dit gebied uit vanwege de ligging aan zee, maar ook vanwege de omliggende heuvels die goed van pas kwamen vanwege verdedigingsdoeleinden. In de geschiedenis is de stad Romeins geweest (naam: Lucentum), zijn de Moren aan de macht geweest en daarna is het in 1296 door koning Jaume II aan het koninkrijk Valencia toegoevoegd. In 1490 kreeg de stad stadsrechten van Ferdinand II van Aragón. De 19e eeuw werd gekenmerkt door een grote verandering in de stad; er werd een spoorverbinding met Madrid aangelegd, straatverlichting deed zijn intrede en stadsmuren werden afgebroken en hierdoor onderstonden er nieuwe districten. De komst van de elektrische tram gaf een impuls aan de ontwikkeling van de haven. Maar het is uiteindelijk het toerisme geweest dat voor de grootste groei heeft gezorgd en is de sector die de stad heeft gemaakt zoals die heden ten dage is.

Mooie steden Costa Blanca, wat te zien en te doen in Alicante

Castillo de Santa Bárbara; Dit goed onderhouden fort staat op de top van de Benacantil berg op een hoogte van 166 meter en geeft hierdoor ongeëvenaarde uitzichten over de baai, de stranden en de stad Alicante. Er zijn meerdere manieren om naar boven te gaan, met een lift, met de auto of te voet. Op deze pagina is er meer informatie te vinden in het Engels.

Mooie steden Alicante, een pleintje in het voorjaarHet oude stadscentrum; Het oude stadscentrum (casco antiguo) van Alicante ademt een hele aangename sfeer, door de huizen met hun prachtige kleurrijke façades en door de rust die er heerst is het een bijzondere plek. Een wandeling door deze buurt is een aanrader, er kan bijvoorbeeld worden begonnen op het   Plaza de la Santísima Faz, hier te vinden. Via de calle de San Agustín kan er omhoog worden gelopen tot de plaza de Quijano wordt bereikt, één van de oudste pleinen van de stad. Vanaf daar via de calle de Pedro Sebastià richting plaza de San Roque, waar een kapelletje te vinden is met dezelfde naam. In de volkmond heet deze wijk ‘Barrio de Santa Cruz’. In deze wijk speelt ook het belangrijkste nachtleven van de stad zich af.

Parken, pleinen en boulevards; Op deze pagina vind je in het Engels meer informatie over de parken, pleinen en boulevards van Alicante en de locaties waar ze te vinden zijn. Vooral het Plaza Luceros (het meest centrale plein in de stad) en het Ereta Park (een mooi beginpunt voor een wandeling door het oude stadscentrum) zijn mooie plekken om te bezoeken.

Straataquarium In het centrum van Alicante;, Op het ´plaza Nueva´ (hier te vinden), is een aquarium gelegen in een voetgangersgebied. In dit aquarium zijn verschillende soorten te vinden die voor de kust in de Middellandse Zee voorkomen. Het is een verrassende plek omdat je een vrij toegankelijk aquarium niet middenin de stad verwacht.

Musea; Alicante herbergt een 6 tal musea en verschillende galeries  Hier is informatie te vinden over de belangrijkste musea van de stad. Over het MARQ (Archeologisch Museum Alicante) kun je hier meer vinden op onze eigen website

Winkelen in  Alicante, winkelen in een zonnige zwoele stad

Mooie steden Costa Blanca; Alicante is een goede plek voor het doen van allerlei soorten inkopen.  De verschillende markten,  warenhuizen, shopping malls alsmede de winkelstraten maken het een ideale uitvalsbasis om te winkelen. Natuurlijk is het bekendste warenhuis van Spanje, El Corte Inglés, hier vertegenwoordigd en wel met twee filialen.

Markten; Op deze pagina vind je informatie over de verschillende overdekte en openlucht markten, informatie over wat er wordt verkocht, wanneer de markt wordt gehouden en waar je de markt kunt vinden. De overdekte markt ´Mercado Central´mag je niet missen. Het is een grote overdekte markt in een schitterend historisch gebouw aan de  Avenida. Alfonso X El Sabio, 10, 03004 Alicante. Deze markt is geopend van 7.30 uur tot 14.00 uur.  Hier kan je prachtige afdelingen vinden voor vis, groente en fruit, etc etc.

Shopping malls; Centro Comercial Plaza Mar 2 – Avenida de Denia s/n Centro Comercial Panoramis  – Muelle Poniente 6 Centro Comercial Gran Via  – Calle de José García Selles

Winkelstraten; Vele winkels zijn gelegen in de straten tussen La Rambla en de Avenida de Federico Soto tot aan de Avenida de Alfonso El Sabio aan de bovenkant. In het verlengde hiervan is de Avenida Maissonave een belangrijke winkelstraat met de Corte Inglés en onder andere Zara en Mango winkels.

Mooie steden Costa Blanca; Alicante als badplaats, lange zandstranden en mooie calas

Mooie steden Costa Blanca, Alicante strand direct aan boulevardStranden; Omdat Alicante direct aan de Middellandse Zee ligt zijn haar stranden ook een belangrijke trekpleister. El Postiguet ligt ter hoogte van het stadscentrum en is daarom één van de bekendste stranden van Alicante. Daarnaast is het zandstrand van San Juan erg populair, vanwege de omvang ervan, het is namelijk enorm breed (ongeveer 85 meter) en 3 kilometer lang. Hier vind je een link met Engelse informatie over de rest van de stranden en de baaitjes van deze omgeving .

Mooie steden Costa Blanca, Lees binnenkort meer over de stad Valencia op deze website