Steden Spanje, Valencia

 

Valencia een zwoele mediterrane stad in met een groeiende schare fans

 

Steden Spanje; De stad Valencia is de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio (comunidad autónoma) en is qua inwonersaantal de derde stad van Spanje, na Madrid en Barcelona. Sevilla staat op plaats vier. Er wonen meer dan 800.000 mensen in de stad, wanneer de aangrenzende gemeentes worden meegeteld komt dit aantal neer op meer dan anderhalf miljoen en hiermee huisvest deze metropool 16 % van de totale bevolking van de Comunidad Valenciana. De bevolking van Valencia is relatief gezien jong, 19 % van de inwoners is tussen de 19 en 25 jaar oud en 33 % is tussen de 30 en 49 jaar. De stad ligt op 1,15 uur rijden van Refugio Marnes en is daarmee een hele leuke dagtocht vanaf dit B&B en Ecolodge

Steden Spanje, Valencia een parel,Steden Spanje; De stad Valencia is in het jaar 138 voor Christus gesticht door de Romeinen, die de nederzetting de naam ´Valentia´ gaven. Zoals het grootste gedeelte van Spanje heeft ook Valencia een Moors tijdperk gehad en dat van de stad heeft 5 eeuwen geduurd, deze invloed is tot op heden in de stad te merken. De verovering door Jaime I in 1238 maakte een einde aan de Moorse overheersing.

Een ander interessant feit over Valencia is dat de stad in de geschiedenis ook de hoofdstad is geweest van Spanje. Weliswaar was het maar van erg korte duur namelijk van 6 november 1936 tot 17 mei 1937.

Wil je meer weten over steden Spanje en speciaal over Valencia en de geschiedenis van Valencia? Kijk dan bijvoorbeeld een hier (Engels).

Steden Spanje; La comunidad Valenciana en de stad Valencia de bakermat van de Paella

Steden Spanje; De recepten uit Valencia die het bekendst zijn, zijn de ‘arroces’, vrij vertaald is dat in het Nederlands ‘rijstgerechten’. De beroemdste binnen dit genre is natuurlijk de paëlla valenciana. Rijst bereidt in een speciale paëllapan, met kip en konijn, snijbonen, en garrofó (een soort witte boon). Andere rijstgerechten zijn ‘arroz al horno’ (ruist uit de oven), ‘arroz al banda’ (met vis), ‘arroz negro’ (met inktvis).

Valencia en de omliggende regio zijn natuurlijk bekend van de sinaasappelen en andere citrusvruchten die in dit deel van land worden verbouwd. De sinaasappelen worden geoogst in de herfst en de winter maar zijn het gehele jaar verkrijgbaar.

Een dag in Valencia wat kun je gaan doen en zien

Torres de Serranos in de prachtige stad ValenciaSteden Spanje; In Valencia is er een veelvoud aan mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld zijn er verschillende culturele activiteiten die ondernomen kunnen worden zoals het bezoeken van musea, de opera of bijvoorbeeld het bezichtigingen van de prachtigste pleinen (Plaza de Ayuntamiento, Plaza de la Reina en bijvoorbeeld Plaza de la Virgen). Een bezoek aan de indrukwekkende torens rond de stad (Torres de Serrano en aan de andere kant van het stadshart de Torres de Quart) is een must! Daarnaast liggen er om de stad heen allerlei stranden en kan er erg goed worden gewinkeld.

Via deze link (Engels) vind je meer informatie over de mogelijkheden die Valencia biedt.

Compleet kunnen we hier niet zijn, maar de volgende highlights willen we hier noemen;

Jardín del Turia

Dit langgerekte park van 9 kilometer lang dat het stadscentrum omcirkelt is karakteristiek voor de stad Valencia. In deze voormalige rivierbedding stroomde vroeger de rivier Turia, maar nadat de stad problemen ondervond met overstromingen werd er besloten om deze rivier om te leiden. Heden ten dage vormt het park het groene hart oftewel de longen van de stad.

In het Park zijn verschillende sportvelden te vinden voor bijvoorbeeld de volgende sporten; atletiek, honkbal, voetbal  en rugby. Daarnaast huisvest het park verschillende openbare fitnesstoestellen, is er een fietspad over de gehele lengte van het park en zijn er meerdere kinderspeeltuinen. Richting zee wordt dit park afgesloten door het prachtige complex van de architect Santiago Calatrava die met zijn moderne architectuur Valencia meer op de kaart heeft gezet. Het park is een geliefde plek voor de Valencianen om buiten te recreëren, elkaar te ontmoeten, samen wat te drinken of te sporten.

Mercat Central

Prachtige markthal Valencia, steden spanjeDe marcat central (valenciano) in het Castellano/Spaans mercado central  is een modernistisch gebouw, dat is gerealiseerd in 1914 door de architecten combinatie ´Francesc Guàrdia i Vial´ en ´Alexandre Soler i March´ beide opgeleid in Barcelona aan de ´Escuela de Arquitectura de Barcelona´De heren hebben binnen het modernisme hun eigen stijl ontwikkeld en die zie je hier in al zijn industriële pracht en praal. Het is een cenrale markt zoals je in veel Spaanse plaatsen aantreft.  Deze markt is door het ontwerp en de overzichtelijk opgezette stands zeker een must bij een bezoek aan de stad. De markthal telt bijna 300 verkopers die allerlei verse producten verkopen (vlees, vis, groenten etc.) Hier is de markt te vinden.

de wijk Ruzafa

Ruzafa (Russafa in het Valenciaans) is een wijk in Valencia die op dit moment erg populair en ‘happening’ is. De naam Ruzafa stamt uit het Moorse tijdperk van Spanje en betekent ‘residentie van een staatshoofd’.

Vooral in de zomer lijkt al het leven hier af te spelen op straat. En er zijn allemaal bijzondere bars en restaurant in dit stadsdeel gevestigd, via deze link (Spaanstalig) doe je inspiratie op als je plek zoekt om uit eten te gaan. Een bezoek aan deze wijk kun je niet missen als je in Valencia bent. Hier is de wijk gelegen.

El Barrio Carmen (wijk)

Deze wijk bevindt zich in het hart van de oude stad. Dit is de mooiste wijk als het gaat om de gebouwen, pleinen en ook speelt zich hier een groot gedeelte van het uitgaansleven af (restaurants, bars en clubs). Het is tevens een wijk waar veel studenten wonen en de buurt leent zich bij uitstek om rond te struinen, van het ene plein naar het andere plein, door kleine straatjes en om op deze wijze van de ene verbazing in de andere te vallen. Hier is de wijk te vinden.

 La ciudad de las artes y Ciencias

Steden spanje, valencia en Santiago CalatravaDeze architectonisch prachtige gebouwen staan aan het einde van de Jardín del Turia aan de kant van de Middellandse Zee. Het is een cultureel en vrijetijdscentrum en het grootste gedeelte van de gebouwen is ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. De daken van de L’Oceanogràfic  zijn ontworpen door Félix Candela (Spaans/Mexicaanse architect) Op deze website kun je meer lezen over de stad van kunst en wetenschap (Engelstalig) van de gemeente Valencia is meer informatie te vinden over deze bijzondere plek en de verschillende gebouwen.

Las Fallas  een Feest om nooit te vergeten in volgens ons, een van de mooiste steden van Spanje!

Las Fallas (Falles in het Valenciaans) is het feest waar de stad Valencia wereldwijde bekendheid door geniet. Waanzinnige praalwagens, optochten, vuurwerk, enorme vreugdesvuren, muziekoptredens, DJ’s , paella’s op straat is een greep uit het aanbod van deze feestperiode. Ieder jaar in de maand maart bereidt Valencia zich met dit feest voor op de komende lente. Het woord ‘Falla’ is afkomstig  uit het Latijn en stamt van het woord dat ‘fakkel’ betekent en tijdens dit feest worden er letterlijk vuren gemaakt, om figuurlijk het slechte te verbranden en zodat het goede via de as hiervan herboren wordt.
Schitterend feest, Valencia in FallasOver het ontstaan van de feesten zijn verschillende theorieën bekend. Één ervan is dat de huidige Fallas stammen uit het tijdperk dat timmermannen op de vooravond van het feest ter ere van hun beschermheilige, San José, afvalhout en dergelijke verbrandden op de openbare straten en pleinen voor hun werkplaatsen, om zo deze ruimtes leeg te maken. Ook werden de kandelaren van hout (fakkels) verbrand die dienst deden in de winter om na het ondergaan van de zon de werkplaats te verlichtten. Met het arriveren van de lente en het daarbij langer worden van de dagen waren deze objecten niet meer nodig. Een aantal officiële, vaststaande activiteiten ten tijde van de Fallas zijn de volgende:

La Cridà
Las Fallas start de laatste zondag van de maand februari bij de ‘Torres de Serrano’, hier wordt het inauguratiefeest ‘La Crida’ gehouden. Hier wordt onder andere door de burgermeester van Valencia de sleutel overhandigd aan de Fallera Mayor (een soort carnavalsprinses die ieder jaar opnieuw wordt gekozen en de feesten vertegenwoordigd).

L’Exposicio del Ninot
In het museo fallero van Valencia worden de ongeveer 800 ontwerpen van alle Fallas verenigingen tentoongesteld en hier kijkt een jury wat het mooiste ontwerp is en deze ‘Ninot’ wordt gespaard van het vuur in La Cremà. Het museum is hier te vinden.

L’Ofrena
Dit is een offer aan de heilige maagd waarin elke Fallera (vrouwelijk lid van een Fallas vereniging) een bloemstuk steekt in een bouwwerk waardoor er een enorme mantel van bloemenmozaïek van wel 14 meter hoog ontstaat. Dit vindt plaats op de Plaza de la Virgen.

La Despertà
Dit ritueel vindt plaats van 16 tot en met 19 maart om 08:00 uur ’s morgens. Falleros (mensen die zijn verbonden aan één van de talrijke verenigingen) gaan vroeg de straat op in een parade en steken knalvuurwerk af om hun buurt wakker te maken en te zorgen dat iedereen vanaf het begin van de dag bij de activiteiten betrokken is. Dit ritueel wordt door andere Valencianen gehaat, omdat voor hen alleen 19 maart een algemene vrije dag is.

La Mascletà
Elke dag van 1 maart tot en met 19 maart vindt dit spektakel om 14:00 uur plaats op het Plaza de Ayuntamiento van Valencia. Het is een gecomponeerde (knal)vuurwerkshow met een enorm opzwepend ritme, een waar spektakel en een must see tijdens een bezoek aan Valencia in de periode van de Fallas!

La Cremà
Het feest eindigt op 19 maart, hier worden, op het winnende ontwerp na, alle ongeveer 800 beelden verbrand.

Heel veel plezier bij het bezoek van de prachtige stad Valencia!