Wandelen Costa Blanca, de Sierra de Oltá

Sierra de Oltá een prachtige wandeling aan de Costa Blanca

Wandelen Costa Blanca, de Sierra de Oltá pijlen die de weg wijzenDit gebied ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanaf Refugio Marnes en is de bosrijke parel van deze omgeving. Daal met de auto af naar Calpe en neem dan tussen de afslagen van ´Calpe Norte´ en ´Calpe Sur´ in de afslag naar ´Partida Estación II´. Vervolgens zoveel mogelijk omhoog rijden waar er op een gegeven moment borden verschijnen die ´zona de acampada´ aangeven. In deze richting blijven rijden en bij deze kampeerplaats wordt de auto uiteindelijk geparkeerd.

De route die hier wordt gewandeld is er eentje van een middelmatige moeilijkheidsgraad, maar het wordt zwaarder als er wordt gekozen om naar de top van de berg te hiken. Het is een 8 kilometer of 10 kilometer lange tocht afhankelijk van de keuze die wordt gemaakt. In de hier beneden beschreven wandeling wordt de gang naar de top vermeden. De route is een cirkel rond de Sierra de Oltá en staat heel erg duidelijk aangegeven door middel van paaltjes, door Wandelen Costa Blanca, wit geen aanduidingen van de Route Sierra Oltáverf op stenen en door middel van houten pijlen,

Vanaf de kampeerplaats worden de bordjes van de  wandelroute PR CV 340 gevolgd.  Eerst wordt de noordzijde aangehouden, dit is de route aan de rechterkant. Het pad wordt een smal paadje en kenmerkt zich door het feit dat er door een dicht begroeid dennenbos wordt gelopen. Heerlijk om hier te lopen, zelfs als het een erg warme dag is loop je hier nog koel en beschut tegen de zon. Wandelen Costa Blanca een genoegen vooral in de lente, herfst en winter.

Wandelen Costa Blanca het hele jaar rond een goed idee voor een actieve vakantie

Op een gegeven moment gaat het zandpad over in een pad met steentjes en hier begint het zwaarste deel; hier wordt er namelijk behoorlijk geklommen. Het bos wordt ontstegen doordat er hoogte wordt gewonnen en de prachtige rots voor de kust van Calpe, Peñón de Ifach verschijnt aan onze achterkant. Eenmaal aangekomen bij ‘Pas de la Canal’ kan er worden gekozen om rechts naar de top van deze rots te klimmen. Hier is er rondom een prachtig uitzicht, aan de zeekant ligt Calpe, aan de tegenovergestelde kant de Sierra de Bernia en Partida Marnes. Refugio Marnes ligt net achter een heuvel dus is vanaf dit punt helaas niet te zien. Zie bijgevoegde video.

Vanaf dit punt wordt de westelijke richting aangehouden over het pad dat uiteindelijk een wijd, door auto’s berijdbaar, bospas wordt. Op een gegeven moment is er een splitsing van de weg waar de weg naar links ook redelijk breed is. Hier wordt echter de richting naar beneden aangehouden alwaar er op een gegeven moment een ruïne opduikt waar alleen het naambordje (Finca Pastor) Wandelen Costa Blanca, Sierra Oltá, Finca Pastorde tand des tijds lijkt te hebben doorstaan, zie foto.
Dit wijde pad wordt gevolgd en zal uiteindelijk terugleiden naar de zona de acampada waar de auto geparkeerd staat.

Eerst volgt er nog een mooi uitzicht over de Middellandse Zee en kom je nog langs een kapelletje Ermita Vella. Hier is ook een erg goed onderhouden picknickplaats (zie foto) met toiletten en een waterpomp die drinkbaar water oppompt.Wandelen Costa Blanca, Sierra Oltá Ermita Vella (oude kerkje)

Wandelen Costa Blanca; Samenvattend is dit een redelijk makkelijke wandeling in een prachtige omgeving, bijzonder om dit zo dicht bij de drukke Costa Blanca te ervaren.

Zie voor de route en de hoogtemeters de volgende link. Wikiloc