Wandelen Alicante Spanje, Puig campana

Een fantastische wandeling om de Puigcampana

Deze pittige hike om de Puigcampana in het natuurgebied Puigcampana y el Ponotx is 11 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur. Er wordt ongeveer 600 meter gestegen en ook weer gedaald en onderweg zijn er waanzinnige uitzichten. In de omgeving met verschillende bergen is de Puigcampana de hoogste met de top op 1406 meter boven zeeniveau. Het gebied geniet in Spanje nationale bekendheid om de bergsporten die er kunnen worden beoefend zoals bijvoorbeeld rotsklimmen. Qua wandelen Alicante Spanje is deze wandeling een echte aanrader.
De wandeling begint in de plaats Finestrat bij Font del Molí. Vanaf Refugio Marnes wordt er beneden aan de berg de N-332 genomen richting Calpe. Deze wordt doorgereden tot voorbij Benidorm en daar wordt de afslag Finestrat genomen. De weg loopt al flink omhoog en eenmaal aangekomen in het dorp verschijnen er borden met daarop ‘Font del Molí’. Daar wordt de auto geparkeerd.

Wandelen Alicante Spanje, een goed idee voor een actieve vakantie het hele jaar door!

De route van de PR-CV 289 is erg goed aangegeven met geel en witte markeringen en kan zowel linksom als rechtsom worden gelopen. In deze beschrijving wordt de route linksom genomen.
Vanaf het begin van de route stijgt het pad en dit zal het blijven doen tot aan een hoogte van 987 m boven zeeniveau.

Wandelen Alicante Spanje, ronden van de Puig CampanaDe Puigcampana  hebben we de hele tijd aan onze rechterzijde en de uitzichten op de omgeving worden mooier naarmate er meer wordt geklommen. Het stijgende deel van deze klim is relatief open en de begroeiing bestaat voor het merendeel uit struikgewas. Op plaatsen is het erg steil en daarom is dit een pittige wandeling waarover een redelijke basisconditie noodzakelijk is. Na ongeveer 5 km wordt de top van dit pad bereikt (nog niet de top van de berg zelf), op deze hoogte verschijnen er meer (dennen)bomen. Links van dit pad is er nu een uitzicht op andere bergen en je waant je hier in de Pyreneeën, een overweldigende natuur! Op een gegeven moment wordt een soort picknickplaats gepasseerd, dit is de Coll de Pouet.

Wandelen Alicante Spanje, dit zijn de borden die je de weg wijzen rond de Puig CampanaWandelen Alicante Spanje ; Het pad wordt hier rechts vervolgd, er staat op de bordjes aangegeven dat de terugweg naar Font del Molí nog 6,4 kilometer is, (zie foto) Even na deze kruising kan er worden gekozen om naar de ‘Cim Puig Campana’ te gaan, zie foto. Dit is Valenciaans voor de top van de berg. Deze weg is nog 2,1 kilometer en heb ik niet gedaan bij de verkenning van deze route.

Wandelen Alicante Spanje; De weg wordt vervolgd door de bomen waar op een gegeven moment de Middellandse Zee in beeld komt. Font de la Solsida wordt gepasseerd en hier zag ik een groep Manenschapen (Ammotragus lervia), zie foto. Deze hoefdieren, die eerder lijken op een grote geitensoort, zijn in 1970 in Spanje uitgezet voor de jacht en gedijen erg goed in bergachtige gebieden in dit deel van het land. Wandelen Alicante Spanje puig campana van het manenschapDe afdaling was al ingezet en wordt vervolgd met nu een duidelijk zicht op de kustlijn van de Costa Blanca. Deze kant van de berg is kaal en tijdens een zonnige dag kan het hier erg warm worden en dus is het goed om het heetst van de dag te vermijden, zeker in de zomer.

Beneden geeft een bordje aan dat het nog 1 kilometer is naar Font del Molí en dit laatste stuk wordt over de (asfalt)weg afgelegd. Wat een fantastische wandeling in de totale stilte van de ongerepte natuur zo ongelofelijk dichtbij de drukte van de kust! Wandelen Alicante Spanje een winter vakantie tip!

 

Klik hier om een kaart van de hike en details rond de afstand en hoogtemeters te bekijken op Wikiloc