Wandelreis Spanje Peñon Ifach

Zon, zee, uitgestrekte natuur en bergen, dat is de Costa Blanca een ideale plek voor een wandelreis Spanje.

Wandelreis Spanje, wandeling rond peñon Ifach CalpeDeze wandeling tijdens je wandelreis Spanje ligt op de indrukwekkende rots Peñon Ifach voor de kust van Calpe duurt in totaal ongeveer 2,5 uur, heen en weer naar de top. Vooral vanaf het moment dat er een tunnel wordt gepasseerd is het niet aan te raden de hike te ondernemen met kleine kinderen, zonder geschikte wandelschoenen of als minder valide. Het pad wordt hier namelijk erg smal met steile wanden aan de zijkant en er dient over stenen te worden geklauterd.

Peñón de Ifach is op 19 januari 1987 tot parque natural benoemd en het hoogste punt reikt 332 meter boven zeeniveau. Tegenwoordig wordt dit reservaat per jaar door meer dan 100.000 mensen bezocht.

Wandelreis Spanje; Het natuurpark wordt bereikt door naar Calpe te rijden via de N-332 en vanaf hier de borden naar ‘Penyal d’Ifac’ (Valenciaanse naam) te volgen. Vanaf de parkeerplaats loopt er één route naar boven dus dit is eenvoudig te vinden. Het eerste gedeelte gaat omhoog maar het pad is bestraat met vlakke stenen dus dit loopt gemakkelijk. Hier worden meerdere uitkijkpunten gepasseerd waar er aan de ene kant een uitzicht is op de haven van Calpe en aan de andere kant is het strand van La Fossa te zien. Op dit pad kom je meerdere dennenbomen tegen die krom zijn gegroeid. Dit is het resultaat van de kracht die de wind jarenlang op deze bomen heeft uitgeoefend.

Wandelreis Spanje, wandelpad Peñon IfachNa ongeveer 1,5 kilometer te hebben gelopen wordt de tunnel bereikt die in 1918 is gebouwd en die toegang verschaft naar de noordoost kant van de Peñon. Omdat er vanaf de opening van de tunnel een enorme hoeveelheid mensen de doorgang hebben gepasseerd, zijn de stenen gesleten en zijn ze hierdoor erg glad geworden. Daarom zijn er aan beide kanten van de tunnel touwen gespannen om de oversteek veiliger te maken. Het blijft echter spekglad dus hier dient erg opgepast te worden en zijn goede wandelschoenen een must.

Na de tunnel blijft het pad moeilijker begaanbaar en dient er af en toe wat geklauterd te worden. Het is echter meer dan de moeite waard. Dit reservaat is een uniek ecosysteem van zowel flora als fauna en de uitzichten zijn adembenemend. Er kan op een gegeven moment worden gekozen voor twee richtingen: Mirador de Carabineros (prachtige vergezichten over de Middellandse Zee) en La Cima (de top van de Peñón). Deze laatste optie vereist nog 600m hiken met aardig wat geklauter, de beloning, in de vorm van de uitzichten vanaf het hoogste punt, is fantastisch!

Geniet ervan! Wil je wandelen in Spanje en zoek je een originele en comfortabele plek kijk dan eens op de site van Refugio Marnes, b&b en ecolodge. Voor meer informatie over Calpe kijk hier eens