Costa Blanca vogelen, Woudaap

Woudaap (Ixobrychus minutus) een toch wel heel bijzondere observatie tijdens Costa Blanca Vogelen

Dit is de Woudaap een observatie onder andere in Las AlbuferasDe reigersoort woudaap, grootte 33-38 cm en spanwijdte 52-58 cm is in Spanje nog wijdverspreid maar de aantallen zijn in Nederland helaas sterk achteruitgegaan. Van ongeveer 225 broedparen in de jaren 1960-1970 tot misschien enkele tientallen heden ten dage. In Spanje wordt het aantal broedparen geschat tussen de 2.000 en 2.300 waarvan er een belangrijk aantal in de moerasgebieden van Alicante voorkomen. De woudaap (Avetorillo común) is de kleinste reigersoort van Europa. Het adulte mannetje heeft een zwarte kap, rug en een erg brede zwarte achterrand van de vleugels (slagpennen, te zien in de vlucht), de vleugels hebben aan de bovenkant een licht vlak, dat van voren oranjebruin is en naar de achterkant witter wordt. De onderdelen van de vogel zijn oranje/beige gekleurd en in het gezicht heeft de vogel een vage paarse kleur.

Costa Blanca vogelen; Vrouwtjes zijn vergelijkbaar maar zijn in het geheel valer gekleurd. De soort is het actiefst in de avondschemering, de vlucht is vaak kort, laag en doet wat onhandig aan. Door de geringe maat klauteren woudapen met gemak door de dichte vegetatie langs het water en de soort neemt bij gevaar een gestrekte houding aan zodat hij beter gecamoufleerd is. Woudapen komen voor in moerasgebieden met uitgestrekte rietvelden en foerageren hoofdzakelijk op amfibieën en visjes, maar insecten worden ook gegeten. De soort komt voornamelijk voor in de zomermaanden in Spanje, over het algemeen tussen april en september. Echter zijn er ook individuen die in de winter achterblijven en dan de warmere delen van het Iberisch schiereiland opzoeken zoals bijvoorbeeld de Costa Blanca.

Costa Blanca vogelen; Goede plekken om de woudaap te zien in de buurt van Refugio Marnes zijn Las Albuferas, Parc Natural Marjal de Pego – Oliva en bijvoorbeeld Parc Natural El Hondo. In dit filmpje van youtube dat geschoten is in El Hondo (Alicante), is te zien hoe een woudaap een visje vangt en daarna door het riet wegklautert. Veel plezier tijdens Costa Blanca Vogelen, kijk voor volgelgebieden hier aan de Costa Blanca eens op deze pagina