Spanje vogelvakantie Kuifkoekoek

Kuifkoekoek (Clamator glandarius), een leuke observatie tijdens Spanje vogelvakantie

KuifkoekoekSpanje vogelvakantie;  De kuifkoekoek, grootte 38-40 cm–spanwijdte 58–66cm, (Críalo Europeo in het Spaans) lijkt op de algemene koekoek die in Nederland voorkomt en beide soorten hebben de kenmerkende manier van vliegen. De kuifkoekoek is een prachtige vogel en heeft een karakteristieke lange, trapvormige staart die langer is dan de afzonderlijke vleugels. Volwassen vogels hebben een grijze kuif, een donkergrijze rug en vleugels met witte stippen. Het keelgedeelte heeft een beige/bruinige kleur. Jonge vogels missen de kuif en hebben een zwarte kop en roodbruine handpennen op de vleugels.  De kuifkoekoek is een broedparasiet en het vrouwtje legt haar eieren in het nest van andere vogels, vooral van eksters en blauwe eksters. In tegenstelling tot de koekoek, waarvan het  koekoeksjong de kuikens van de pleegouders uit het nest duwt, worden de kuikens van de kuifkoekoek samen opgevoed met die van de pleegouders.

Spanje vogelvakantie; Het habitat dat de kuifkoekoeken kiezen zijn bossen gelegen naast olijfboomgaarden en bijvoorbeeld johannesbroodplantages, deze gebieden worden gekozen omdat hier de eksters broeden. In het broedseizoen zorgt het spel tussen de kuifkoekoeken en de toekomstige pleegouders voor een waar spektakel. De kuifkoekoeken houden de eksters in de gaten vanaf een observatiepunt, vervolgens leiden ze het ekstervrouwtje af zodat zij het nest verlaat en op deze wijze het kuifkoekoeksvrouwtje haar ei ongezien in het nest kan achterlaten. Kuifkoekoeken zijn in Spanje zomergasten en zijn tussen april en augustus te zien, echter zijn er ook individuen die op het Iberisch schiereiland overwinteren, maar deze vogels vormen de minderheid. De plekken in Alicante waar deze mooie soort voorkomt zijn onder andere, Sella, Altea, Xixona, La Villa Joyosa, Orxeta, Sant Vicent del Raspeig en Aigües de Busot.

Wil je meer weten over vogelen aan de Costa Blanca als voorbereiding op Spanje vogelvakantie, kijk eens op deze pagina van de Costa Blanca Bird Club