Altijd al Paella willen leren bereiden? Alleen voor gasten van Refugio marnes verzorgd Richard Steenblik de clinic ´Paella & Valencia´

 

Richard heeft zich de afgelopen 18 jaar gestort op de bereiding van de Spaanse Paella en niet onverdienstelijk. Alles begon voor hem bij hem met de vraag ‘Wat is paella eigenlijk?’ Het precieze antwoord daarop heeft de cultuur waaruit het gerecht ontstond gegeven.  Tientallen generaties leerden van elkaar en verbeterden elkaars fouten. Dit gebeurde in Valencia rond het Albufera gebied, een moerasgebied aan de zuidkant van Valencia met zijn duizendjarige rijsttraditie.

 

De Moren brachten eeuwen geleden het gewas naar Spanje en in Valencia kwam het tot volle bloei. En laat Refugio Marnes nou net in deze omgeving liggen, wat een mazzel. Het bereiden van een goede paella is niet makkelijk. Allereerst heb je een ´Paella´ nodig een hele platte pan van eenvoudig en dun metaal.  Het gerecht moet garen met precies de goede hoeveelheid ´caldo´ (Bouillon)  De rijstkorrels moeten namelijk eindigen ‘al dente’ in de kern, maar smeuïg aan de buitenkant. Onderaan in de pan kan een licht bruingebrand korstje zitten, de socarrat. In zijn meest perfecte vorm is de paella Valenciana het mooiste voorbeeld van het samengaan (zoals ik ooit gelezen heb, noot Richard)  van de heuvels, de vlakte en de zee: zeevruchten, kip, caracoles, paling en konijn in een mooie combinatie.  De kroon op een traditie die al sinds de Romeinen bestaat aan de Spaanse oostkust: de oeroude ´mar i muntagna´-keuken.

Voor de gasten van Refugio Marnes die hier 4 dagen of meer verblijven geeft Richard deze paella clinic/paella workshop waarin stap voor stap de Paella bereid wordt en daarna gezamenlijk opgegeten uiteraard, onder het genot van een goed glas Spaanse Wijn. De kosten zijn 30 euro per persoon en de minimale deelname 4 personen. We hopen je hier te ontvangen en te zorgen dat je je dit mooie gerecht eigen maakt.