Ezels, zoals het hoort!

Tijdens de grondwerkzaamheden en de restauratie van de gebouwen op Refugio Marnes kwamen we altijd weer oude attributen tegen, die wezen op het feit dat RM zonder boerderijdieren niet compleet is. Hoefijzers, haken waar de dieren aan vastgezet werden, drink troggen, ruiven voor het hooi, delen van het tuig, noem maar op.
Aan deze roep uit het verleden hebben we gehoor gegeven! Op de markt in Benissa hebben we twee prachtige ezelinnen gekocht. De eerste stap naar het weer tot leven brengen van de oude boerderij! Het was liefde op het eerste gezicht, die donkere, vochtige ogen die kan toch niemand weerstaan. Het zijn een grote donkerbruine Catalaanse ezel en een kleine grijze “Burro de todo la vida”.
Vroeger werkten de ezels hier op het land, trokken de ploeg (grote ezels), vervoerden materiaal op hun rug en trokken de “Carros de Burro” over de “Vias Reales”.
Ook op het huidige Refugio Marnes zullen ze worden ingezet om bijvoorbeeld brandhout te vervoeren. Waarbij het overbruggen van hoogteverschillen de belangrijkste taak is. Verder gaan we ze trainen om gasten te vergezellen op hun wandelingen door de bergen. Vervelen zullen ze zich niet!

Kom kennis maken met deze prachtige dieren en misschien vergezellen ze je op een “slow life” wandeltocht!