Spanje voor wandelaars, El Castellet

Wandeling Castell de Castells, ruïnes van het kasteel (El Castellet)

spanje voor wandelaars, bergen rond El castelletDeze wandeling is middelzwaar vanwege het stijgende karakter en duurt ongeveer 2,5 uur. De route vangt aan op een hoogte van ongeveer 700 meter boven zeeniveau en zal stijgen naar de top van de berg op 1052 meter.

Op deze plek stond eens het kasteel van de islamitische vizier Mohammed Abu Abd Allah ibn Hudzaïl al Sähuir. Deze Mohammed had blauwe ogen (vanwege zijn christelijke moeder) en had verder een  Arabisch uiterlijk. Hierdoor kreeg hij de bijnaam ‘Al-Azraq’ (hij met de blauwe ogen). Na de verovering van het gebied door de christenen sloot Al-Azraq een overeenkomst met Jaume I over de verdeling van het land en de macht tussen de christenen en de Moren. Al-Azraq hield zich niet aan dit verdrag omdat hij het onrecht niet kon aanzien. Zijn kastelen werden hierop door de christenen veroverd en verwoest, een aardbeving in 1644 verwoestte de overgebleven restanten.

Spanje voor wandelaars; De hike begint op de recreatieplek (Área recreativa) ‘El Castellet’, dat staat aangegeven op borden op de weg van Castell de Castells naar Tàrbena, daar wordt de auto geparkeerd. Naast de stenen hutten op deze recreatieplaats loopt er een pad steil omhoog, direct is het flink klimmen. Op de eerste t-splitsing wordt er links aangehouden en eenmaal boven geeft een wegwijzer de richting ‘El Castellet’ aan. Links wordt er een breder pad genomen en later doemt er wederom een wegwijzer op met ‘El Castellet’, de CV 149. De top van de berg die zo beklommen zal worden verschijnt in beeld, het is een kwestie van de borden volgen om bij de overblijfselen van het middeleeuwse kasteel te arriveren.

De Costa Blanca heeft een bijzondere plek binnen ´het Spanje voor Wandelaars´vooral door haar klimaat

Spanje voor wandelaars; Op een gegeven moment geeft een bord aan dat de top bereikt is op 1015 meter. Er is dan echter nog een smal paadje dat langs een waterreservoir (zelfs in de zomer staat er nog water in) naar de echte punt van de berg zal leiden, nog ongeveer 40 meter hoogtemeters stijgen. Op de uiteindelijk top is er rondom een prachtig uitzicht dat onder andere uitkijkt op het stuwmeer van Guadalest. De terugweg leidt in eerste instantie naar de paal die aangeeft ‘El Castellet alt 1015 m’.  Hier kan er voor een andere terugroute worden gekozen door de borden te volgen die ‘Área Castellet 6,5 km’ aangeven. Dit is een goed begaanbaar pad dan naar de recreatieplaats leidt.

Veel plezier tijdens je wandelvakantie in Spanje!