E-bike Spanje

E-bike SpanjeEerste ervaring met een E-bike aan de Costa Blanca

E-bike Spanje; Ik ben zelf niet echt een ervaren fietser en de 50 gepasseerd, kosten de bergen hier me best wat moeite moet ik bekennen…………… pijntjes…….. je weet wel. Toen ik dus de kans kreeg om hier bij de plaatselijke rijwielhandel A Pedals in Benissa (Alicante) de Focus E- Mountainbike kon proberen heb ik me geen moment bedacht. Electrische fietsen intrigeren me al vanaf hun prille begin en de techniek is in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Omdat ik vormgeving ook nog een puntje van belang vindt was ik helemaal om, want deze Focus e-bike is echt mooi! Veel aandacht voor details, de kabeldoorvoeren, een hydraulisch systeem om het zadel omhoog en omlaag te zetten. Een geveerde voorvork die ook vanaf het stuur eenvoudig te bedienen is en een trapondersteuning in 5 standen, uit, eco, sport, power en ultra. De status van de accu, snelheid, stand etc. lees je af op een beeldscherm op het stuur dat ook met fel zonlicht goed af te lezen is. Waar ik van stond te kijken is dat je maar 1 voorblad hebt en

Electrische moutainbike in Spanje een bijzondere ervaring

E-bike SpanjeE-bike Spanje; Ik wist niet wat ik mocht verwachten van een e-bike. In video´s over e-bikes op you-tube zie je mensen er vandoor zoeven door alleen maar ´gas´ te geven. Dat is duidelijk niet het geval met deze e-mountainbike, je moet er echt wel wat voor doen, dus flink trappen, maar je gaat een stuk harden en steile hellingen worden ineens behapbaar en je bedwingt ze, staand of zittend met groot gemak. De trapondersteuning heeft een kleine vertraging, je gaat trappen en pas daarna voel je de trap ondersteuning ´in kicken´. Op mijn toer heb ik vanaf Refugio Marnes een rondje, Benissa, Jalon gemaakt een kleine 35km. Eenmaal weer thuis op Refugio Marnes  was niet eens de helft van de accu leeg terwijl ik toch flink gebruik heb gemaakt van de ondersteuning vooral in de sport en ultra stand. De afdaling vanaf Casa Rural Refugio Marnes over de CV749 is uiteraard probleemloos, er zitten een paar vlakke stukken in, waar je door de trapondersteuning meer vaart maakt dan normaal. Deze e-bike voelt veilig aan, de hydraulische schijfremmen zorgen voor een perfecte vertraging en blokkeren niet te snel, alhoewel ik als niet ervaren fietser, wel uit moest kijken bij de laatste te remmen meters in bij steile afdalingen, maar dat is een  kwestie van wennen.

E-bike Spanje, zo´n fiets maakt je een vlotte verkeersdeelnemer

E-bike SpanjeE-bike Spanje; Daarna doorkruis ik Benissa  over de 332 en neem de afslag  naar de CV 745 richting Senija. Deelnemen aan het verkeer is een aparte ervaring, want je fietst relaxed iedereen voorbij met gematigde inspanning.  Je zit veel sneller op respectabele snelheden en de fiets voelt heel wendbaar en rap. Het is mooi weer en een goede 20 graden, niet gek natuurlijk in januari en ik snap ineens een stuk beter waarom er hier zo enorm veel getraind wordt door professionele  wielerteams en liefhebbers van deze mooie sport. De Costa Blanca is dus niet voor niets een geliefde plek voor al dan niet individuele fietsvakanties. De route voert daarna via Senija en Lliber naar Jalon waar de vruchtbare jalon vallei er door de recente regenval er groen en ´lusch´ bij ligt. Net naast het benzinestation neem ik weer de  CV749 omhoog richting Sierra de Bernia en Refugio Marnes.

E-mobiliteit op zonnestroom bij Casa Rural Refugio Marnes

E-bike Spanje; Het opladen gaat makkelijk via de bijgeleverde oplader die een magnetische stekker voor op de fiets heeft die moeiteloos voor het contact tussen fiets en lader zoekt. Eenmaal opgeladen dekt een eveneens magnetisch dopje het contact op de fiets hermetisch af. Na het dit fantastische rondje laad ik de fiets op, helemaal tevreden over het feit dat e-mobiliteit op zonne-energie hiermee een feit is bij Casa Rural Refugio Marnes. Op naar een E-auto die we ook gaan opladen op de zon,  denk ik nog, al na mijmerend over deze leuke  fiets ervaring