Fietsvakantie Spanje Alicante – Murla Pego

Een fiets route via Benissa – Parcent – Murla – Pego – Gata – Benissa

Een leuke route tijdens je fietsvakantie Spanje Alicante o.a. via Murla en PegoOm de klimmeters wat te beperken starten we deze etappe beneden aan het dorp Benissa. Deze prachtige rit tijdens je fietsvakantie Spanje Alicante, voert door verschillende valleien en doorkruist een ‘Parque Natural’ en is 85 kilometer lang. In deze ‘vlakke’ etappe verzamelen we toch weer bijna 1200 hoogtemeters.
In Benissa wordt de doorgaande weg gekozen naar de bovenkant van het dorp, bovenaan wordt de richting van Xaló/Jalon genomen. Middels een afdaling wordt het dorp bereikt. Deze afdaling loopt mooi zonder scherpe bochten en de kwaliteit van het asfalt is perfect waardoor er een hoge snelheid kan worden gerealiseerd. Aangekomen in Xaló wordt Alcalalí aangehouden en daarna wordt de richting van Parcent gevolgd. De weg naar Parcent loopt geleidelijk omhoog.
Tijdens mijn rit tijdens mijn fietsvakantie Spanje Alicante reed ik via Murla naar Benigembla (zie foto), echter was mijn in initiële idee om het andersom te doen, op die manier rijd je het gedeelte niet tweemaal. Blijf dus de CV-720 volgen richting Benigembla, daarna de CV-719 richting Murla.

Fietsvakantie Spanje Alicante een goed idee het hele jaar door!

Dit zijn twee pittoreske plaatsjes, zoals er later in deze rit nog wel een aantal worden gepasseerd. Langs deze route liggen vele plantages van citrusvruchtbomen. Na Murla wordt er links afgeslagen op de CV-715, deze weg leidt uiteindelijk naar de plaats Pego. Vooral het stuk vanaf Sagra is schitterend; aan weerszijden zijn er rotspartijen en de weg loopt hier redelijk omhoog en dit duurt ongeveer 3 kilometer waarna de afdaling tot zeeniveau richting Pego begint, een verschil van 200 meter in hoogte.
Fietsvakantie Spanje Alicante; In Pego houden we de richting van de Middellandse Zee aan, dit betekent dat we rechts afslaan. Dit doen we over de CV-678, deze weg doorkruist het Parque Natural Marjal de Pego-Oliva. Dit park is een moerasgebied met water en het herbergt daardoor vele waterplanten en watervogels, een apart gebied te midden van de bergen. Aan het einde van CV-678 slaan we rechts af op de N-332, de provinciale weg. Deze wordt 8,5 kilometer gevolgd tot de afslag van de CV-731. Deze provinciale weg is een doorgaande route waar auto’s op bepaalde segmenten 100 kilometer per uur mogen rijden. Vanwege het feit dat er een erg brede vluchtstrook is kan hier veilig worden gefietst en dus wordt dit kan ook veel gedaan op deze weg.

Bij het dorp Beniarbeig wordt er links afgeslagen en de CV-732 wordt genomen richting Pedreguer. De weg loopt hier weer geleidelijk omhoog ook als we na Pedreguer de richting van Gata de Gorgos aanhouden. Via wederom  de N-332 rijden we Gata binnen en hier wordt in het dorp rechts afgeslagen bij een bord dat Xaló/Jalon aangeeft. Dit is de CV-748 door de vallei van Llíber. Na bijna 900 kilometer in deze streek te hebben gefietst is dit mijn favoriete weg. Vanaf de tunnel onder de AP-7 is dit stuk tot het hoogste punt 7 kilometer lang waarbij er 125 meter wordt geklommen. Een geleidelijke klim, met aan de rechterkant de droge rivierbedding van de Rio Xaló-Gorgos; een prachtig stukje Spanje! .
Dit is een link naar het dorpje Llíber, het dorp waar ook B&B en Ecoldoge Refugio Marnes toe behoort. Hier wordt er afgeslagen richting Senija waar het laatste stukje moet worden geklommen alvorens er kan worden afgedaald naar de finishplaats Benissa.

Een heerlijke fiets etappe tijdens je fietsvakantie Spanje Alicante, door het prachtige achterland van de Costa Blanca een waar wielrenners paradijs Een tip voor fietsers download de strava app voor IPhone of Android bij je App of playstore