Dorpen in Spanje, Gata de Gorgos

Gata de Gorgos één van de leuke dorpen in Spanje

 

Gata de Gorgos is gelegen op 30 minuten rijden van Casa Rural Refugio Marnes en het dorp maakt onderdeel uit van de Marina Alta regio in de provincie Alicante. In 2013 had het dorp een inwonersaantal van 6.270. Gata de Gorgos is gelegen op zo´n 75 meter boven zeeniveau en dankt een deel van zijn naam aan de rivier(bedding) de Gorgos die door de gemeente kruist, ook wel Rio Jalón genoemd, deze rivier mondt uit in de Middellandse Zee bij Jávea. Inwoners van Gata de Gorgos worden gateros/as of gatense genoemd en er wordt naast Spaans ook Valenciaans gesproken.

Dorpen in spanje, de geschiedenis van Gata de Gorgos

Van de 16e tot en met de 18e eeuw was de landbouw de belangrijkste vorm van inkomsten voor het dorp. De belangrijkste zaken die werden verbouwd in deze tijd waren: tarwe, (wijn)druiven, riet, olijven, gerst, amandelen en bijvoorbeeld druiven voor rozijnen. Tot aan het midden van de 20e eeuw is de landbouw de belangrijkste financiële sector geweest voor Gata de Gorgos. Vanwege de achteruitgang van de kwaliteit van de grond maar vooral door de vraag naar (tweede) huizen aan de kust is de vroegere landbouwgrond nu op veel plaatsen bebouwd door onder andere de urbanisaties en is het toerisme een belangrijke inkomstenbron geworden.

Wat is er te zien in dit leuke dorp aan de Costa Blanca

Dorpen in Spanje, Kerk Gata de GorgosHet centrum(pje) van Gata de Gorgos, dat uiteraard rond de kerk ligt moet je vooral niet vergeten op te zoeken, verder is er een pleintje met wat winkels en barretjes.  Het van oudsher verbouwen van riet en het toerisme gaan nu hand in hand in Gata de Gorgos. De plaats is namelijk bekend om zijn handgemaakte artikelen (artesanías) gemaakt van riet (hoeden, manden en dergelijke). De winkels waar ze deze producten verkopen bevinden zich onder andere langs de doorgaande weg, de N-332, die het dorp doorkruist. Dorpen in Spanje een een beeld van handwerkDeze winkels stallen hun producten deels buiten uit, hieraan heeft het dorp de bijnaam ‘de Bazaar van de Costa Blanca’ te danken. Daarnaast worden er artikelen van keramiek en bijvoorbeeld handgemaakte gitaren verkocht in Gata de Gorgos. Deze gitarenfabriek kan worden bezocht, maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 16:00 uur. Hier krijgt men een kijkje op hoe deze instrumenten op ambachtelijke wijze met de hand worden gebouwd.

De markt, el Mercadillo Gata de Gorgos

Dorpen in Spanje; Iedere vrijdag is er een markt in het dorp van 08:00 uur tot 14:00 uur. Op deze markt worden allerlei producten verkocht: kleding, schoenen, lingerie, fruit, groenten, bloemen en planten etc. De markt vindt plaats op het Plaza Nueva, hier te vinden.

Fiestas del Santísimo Cristo

Dorpen in Spanje; Deze feestperiode duurt van 25 juli tot en met 6 augustus en is ter ere van Jezus Christus. 6 augustus vormt het hoogtepunt van deze feesten en dit is een lokale vrije dag voor de bevolking van Gata de Gorgos. De feestelijke activiteiten bestaan uit: stierenvechten, openbare dansvoorstellingen, vuurwerkshows, processies, het offeren van bloemen en bijvoorbeeld muziekoptredens. De kapel ´Ermita del Santísimo Cristo del Calvario´ is hier te vinden en is het middelpunt van deze feesten. Wat we hier vooral niet mogen vergeten te melden is het Feest Correfoc een waanzinnig en letterlijk zeer vurig feest waarmee de boze geesten verjaagd moeten worden. Dorpen in Spanje, Gata de Gorgos fiestas CorrefocIeder dorp doet hard zijn best om de beste te zijn. Kijk hier eens op youtube voor een indruk van de versie van het Spaanse dorp Gata de Gorgos.

VVV kantoor Hier is het VVV kantoor te vinden van Gata de Gorgos voor meer informatie, kaarten etc.