Wielrennen Costa Blanca, Benitachell

Wielrennen Costa Blanca, route;  Benissa – Calpe – Moraira – Benitachell – Javea – Pedreguer – Jalon – Benissa

Route wielrennen Costa Blanca route Benissa-Javea-BenissaVoor de afwisseling is het goed om ook eens met de racefiets in de auto een nieuw vertrekpunt te kiezen voor een wieleretappe vanaf jouw vakantieadres. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat de beklimming naar Refugio Marnes na een slopende rit niet opnieuw hoeft te worden bedwongen. De meet ligt anders immers altijd bergop. Met het idee een vlakke etappe te gaan rijden reed ik naar Benissa en parkeerde de auto aan de bovenkant van het dorp. Na een rit van 70+ kilometer achter de kiezen kwam ik erachter dat een ‘vlakke’ ronde fietsen in Alicante een illusie is. Hetgeen men zegt over de Vuelta a España: ‘geen kilometer is plat’, geldt ook voor wielrennen Costa Blanca. Des te mooier is het voor Nederlandse wielrenners om op vakantie in Spanje hoogtemeters te maken, het grote mes kan immers genoeg worden rondgedraaid op onze eigen vlakke wegen.

Het hele jaar door wielrennen? Wielrennen Costa Blanca

Deze etappe begint met een afdaling naar Calpe vanaf de bovenkant van het dorp Benissa. De afslag ‘Calpe sur’ wordt genomen. Het eerste deel van de route staat hier beschreven. In plaats van afslaan naar Fanadix wordt nu Moraira aangehouden. In Moraira worden mooie kleine en grote stranden gepasseerd en in het dorp wordt de afslag Teulada genomen. Op een gegeven moment verschijnen er verkeersborden met Benitachell (El Poble Nou de Benitatxell in het Valenciaans). Deze weg, de CV-737, wordt gevolgd. Net voor het dorpje waarschuwt een verkeersbord (8%) je voor de komende 1,5 kilometer, er kan behoorlijk op de pedalen gestaan worden. Later wordt het nog 9% en als je strava hebt aanstaan kun je jezelf hier meten met professionele wielrenners, zoals Taylor Phinney en Marco Pinotti (zoals al eerder vermeld op deze website houden veel professionele wielerploegen trainingskampen in deze regio waardoor in veel strava segmenten namen van pro’s opduiken).

Wielrennen Costa Blanca; Na Benitachell volgt er een welverdiende afdaling waarna de weg wordt vervolgd richting Javea. Bij een grote rotonde wordt Javea (Xàbia in het Valenciaans) aangehouden. Daarna links bij de eerste grotere weg en dan weer links in de richting van het dorpje Jesus Pobre. Dit is een prachtige weg met aan de rechterhand de imposante kliffen van Parc Natural del Montgó. In het gehucht Jesus Pobre worden de borden richting Gata de Gorgos gevolgd. Eenmaal op de hoofdweg van het dorp aangekomen wordt er rechtsaf geslagen en wordt de N-332 een klein stukje gevolgd tot aan het bord dat ‘Pedreguer’ aangeeft, deze afslag wordt genomen. In de plaats Pedreguer wordt de richting van Alcalali aangehouden. Vanaf Pedreguer volgt de langste beklimming van deze etappe die na het plaatsje Llosa de Camacho zijn hoogtepunt kent, rond 300 meter boven zeeniveau. De klim duurt ongeveer 7 kilometer en hierin worden 240 hoogtemeters overwonnen.

Nadat de weg hierna (tussen Alcalali en Xaló) in relatieve zin afvlakt is het nog een klimmetje van 1,6 kilometer richting de afslag naar Benissa waar de auto staat geparkeerd.
1044 hoogtemeters in deze ‘vlakke’ rit; dat is Wielrennen Costa Blanca! Kijk voor een leuke app op je telefoon eens bij Strava www.strava.com