Fietsen in Spanje, Refugio Marnes, Jalon Refugio Marnes

Fietsen in Spanje, route Refugio Marnes, Sierra de Bernia, Jalon Benissa,

fietsen in Spanje, Refugio Marnes, Jalon, Refugio MarnesIn Nederland dromen veel wielrenners, wintersporters en onder andere natuurliefhebbers ervan om de bergen dichtbij te hebben liggen. Vanaf de Randstad is het echter op z’n minst een paar uur rijden voordat er noemenswaardige heuvels opdoemen. In de Spaanse provincie Alicante is het werkelijk om de hoek.
Voor Fietsen in Spanje is dit een mooie en pittige route om aan het einde of aan het begin van de dag met de fiets te rijden is het traject Refugio Marnes – Jalon (Xaló) – Benissa – Refugio Marnes, zie de bijgevoegde foto. In deze 36 km lange rit wordt er flink geklommen en gedaald. Na vanaf het erf te zijn gestart wordt de oprijlaan beklommen en wordt er rechtsaf geslagen bij het bordje ‘Refugio Marnes’. Na te zijn afgedaald tot de doorgaande weg wordt er gekozen om wederom rechtsaf te gaan in de richting van Lliber (staat op het verkeersbord vermeld). Het eerste stuk klimmen is niet erg steil waardoor er kan worden genoten van het fantastische uitzicht op de Sierra de Bernia. Wat een geschenk om buiten in de zon te sporten in deze prachtige natuur!

Spanje en fietsen is fietsen in de Zon!

Na 4 kilometer te hebben gefietst begint het steile gedeelte van de col waarna het 3 kilometer flink afzien wordt. Eenmaal buiten adem te zijn bovengekomen kan ervoor worden gekozen om een drankje te drinken in Refugio Vista Sierra de Bernia. Hierna volgt er een lange afdaling die door het gehucht Masserof voert en uiteindelijk in Jalon (Xaló in het Valenciaans) uitkomt. Het plaatsje Jalon ligt ongeveer in het midden van de route en dit is daarom ook een prima moment voor een tussenstop. Eenmaal in Jalon wordt er oostwaarts aangehouden (richting zee) tot er na een pompstation een verkeersbord verschijnt dat aangeeft dat Benissa op 5 km afstand ligt. Deze weg kent weer wat hoogtemeters, belangrijk om hier goed rechts te houden want er rijdt doorgaand (auto)verkeer. Op een gegeven moment wordt er rechtsaf geslagen richting Pinos waarbij voor de tweede keer een viaduct wordt overgestoken over de Autopista de la Mediterránia. Deze weg naar Refugio Marnes is 10,2 km lang. Tot en met het plaatsje Pinos is de klim relatief eenvoudig waardoor er weer kan worden genoten van de prachtige uitzichten. Links ligt de Middellandse Zee en de ‘Peñón de Ifach’, de grote rots voor de badplaats Calpe. In het laatste gedeelte van de beklimming, vanaf het bordje ‘Refugio Marnes’, is het zwaar; hier gaan de stijgingspercentages van de berg namelijk weer behoorlijk omhoog.
Als dit laatste stuk van de col ook is bedwongen kan de oprijlaan naar Refugio Marnes worden afgedaald. Fietsen in Spanje, dit is de finish van een heerlijke workout.

Tip voor Fietsen in Spanje: download de Strava app die via gps de afgelegde afstand, hoogtemeters, snelheden enz. vastlegt.