Leuke dorpen Alicante, Teulada & Moraira

Leuke dorpen Alicante, Teulada & Moraira twee dorpen, één gemeente

 

Teulada is een dorp in de provincie Alicante en is gelegen op 18 kilometer van Refugio Marnes. Het bestaat uit twee kernen, in het binnenland is de dorpskern van Teulada gelegen en aan de kust ligt de dorpskern Moraira. Het dorp heeft een inwonersaantal van 14.452 (2013). Inwoners van Teulada worden Teuladí (man) en Teuladina (vrouw) genoemd. Naast Spaans wordt er Valenciaans gesproken.

Gastronomie van Moraira en Teulada

Op deze pagina is er een overzicht te vinden van de verschillende bars en restaurants in Teulada.

Wat te zien/te doen in Teulada en Moraira

Wandeling oude centrum Teulada

Kerk, Teulada, een van de leuke dorpen in de provincie AlicanteLeuke dorpen Alicante; Teulada heeft een mooie, oude dorpskern welke goed te voet kan worden verkend. Een beginpunt van deze wandeling kan het Plaza de la Constitución zijn, vanaf daar naar het Plaza de la Creu, het voorportaal voor het oude dorpscentrum. In de ´Carrer l´Hostal´ zijn casas N° 10 en N° 12 noemenswaardig vanwege hun gotische bouwstijl.  De gevels zijn gemaakt van het kenmerkende gesteente ´tosca´, een kalkrijke zandsteen dat is gevormd door opeenhoping van zandduinen, tienduizenden jaren geleden. Dit gesteente werd sinds de tijd van de Romeinen gebruikt voor onder andere de bouw van huizen.  Via de ´Carrer de Dalt´ worden de Plaza de España en Plaza de la Iglesia bereikt. Hier is de kerk ‘Iglesia de Santa Caterina Martir’ (uit de 16e / 17e eeuw) gevestigd. Verder is daar ook de Ermita de la Divina Pastora (17e / 18e eeuw) gelegen en op de Plaza de España bevindt zich de klokkentoren in neoklassieke stijl (19e eeuw).

Via de ‘Carrer Sant Josep’ naar de Plaza de Els Porxes, hier ligt de ‘Sala de Jurats i Justicies’ (1620). In de gevel is een zonnewijzer te zien die dateert uit het jaar 1639.

Via de ‘Calle Colón’ of ‘Carrer d’Avall’ richting de ‘Portal de Baiz’ om het ommuurde gedeelte achter ons te laten. Hiervoor ligt nog het oude ‘Hospital de Sant Martí’, nu in gebruik als muzieksociëteit.  Via de ‘Avenida Las Palmas’ langs de ‘San Vicente Ferrer’ kapel (18e eeuw), gebouwd in noeklassieke-barokstijl. De gevel is van tosca en de koepel is belegd met kenmerkende (blauw, groen en witte) tegels uit de regio. Hier kan een bezoek worden gebracht aan de Cooperativa Agrícola Sant Vincent Ferrer, een cafetaria, restaurant en tevens sociale ontmoetingsplek.

Wat te zien en te doen in Moraira

Leuke dorpen Alicante, Moraira het strand van MorairaLeuke dorpen Alicante; Moraira is de kustplaats en vormt door haar mooie stranden en baaien tevens het toeristische gedeelte van de gemeente. Hier vind je meer informatie over de verschillende stranden. Leuke dorpen Alicante, het stalen beeld aan zee!Het vissersdorpje heeft een dagelijkse visafslag die kan worden bezocht, ‘Lonja de Pescado’, vanaf ongeveer 09:30 uur meren de boten aan en vanaf 10:00 uur start de verkoop. De soorten die het meest worden binnengebracht zijn: zeebaars (Lubina), pijlinktvis (calamares), tonijn (atún) en zeeduivel (rape).

 

Andere bezienswaardigheden zijn het Castillo de Moraira (kasteel), en bijvoorbeeld deze mooie wandeltocht (ongeveer 5 kilometer) langs de kust

Fiestas in Teulada en Moraira

De verschillende fiestas in Teulada staan op deze website helder vermeld. De festiviteiten ter ere van de beschermheilige van het dorp, Sant Vicent Ferrer, zijn in het bijzonder interessant. De activiteiten beginnen op de maandag na paasmaandag en bestaan onder andere uit:  processies, vuurwerkshows, stierenrennen, parades etc.

Markten

De gemeente telt naast de dagelijkse visafslag (eerder in dit stuk genoemd) verschillende wekelijkse markten. Hieronder vind je hierover meer informatie.

Mercado semanal Teulada

Verkoopwaar: Verse vruchten, groenten, bloemen & planten, kleding, tassen etc.

Wanneer: Iedere woensdag, 08: 30 – 13:30 uur

Plaats: Calle Alicante, Teulada

Mercado semanal Moraira

Verkoopwaar: Verse vruchten, groenten, bloemen & planten, kleding, tassen etc.

Wanneer: Iedere vrijdag, 08: 30 – 14:30 uur

Plaats: Carretera Moraira – Calp

Rastro Teulada

Verkoopwaar: Allerlei tweedehands spullen

Wanneer: Iedere zondag, 08: 30 – 13:30 uur

Plaats: Polígono Industrial Teulada