Excursie naar Tabarca

tabarca02Heerlijk wakker geworden in la Ruina ons eigen vakantiehuisje bij Willem en Richard. Eerst een lekker ontbijtje in de zon op het terras en dan op weg voor een excursie naar Tabarca. Met de huurauto rijden we de berg af naar Alicante een krap half uurtje rijden via de tolweg. Daar parkeren we de auto in de parkeergarage bij de beroemde Esplanade en de haven van Alicante. Wat een grote jachten liggen daar! We zijn net op tijd en stappen aan boord van de ferry. Achter ons zit een klas Duitse jongens en meiden op schoolreis. Zij genieten ook zichtbaar. Het is een uurtje varen op de kalme Middelandsezee. Vlakbij de rotsachtige kust van Tabarca stoppen we even en zien hele grote roggen voorbij de boot door het water glijden! Wat een prachtig gezicht! We hadden al gelezen dat je op Tabarca kunt snorkelen, duiken en zwemmen.

tabarca01Op Tabarca aangekomen blijkt het inderdaad een heel klein eilandje te zijn met een hele geschiedenis die je voelt als je aan land stapt. We lopen er lekker wat rond, eten buiten een heerlijke salade en bezichtigen het kerkje en lopen rond het eiland. Daarna besluiten we aan het strandje te gaan liggen en Evelien gaat zwemmen in zee. Ik lig heerlijk te genieten van het uitzicht en zwermen mussen die uitrusten op het strandje wat een grappig gezicht.

’s Avonds nemen we de laatste boot terug naar Alicante. De zon schijnt nog heerlijk in onze nek en grappig genoeg gaan de meeste mensen uit de restaurants en ijskraampjes ook met deze boot naar het vaste land.

Een aanrader om te doen vanuit La Ruina. Na een uurtje rijden via de A7 zijn we weer heerlijk op ons eigen terrasje in de rust van Refugio Marnes.

Tabarca

Tabarca is een klein eiland dat zich voor de Spaanse kust bevindt op enkele kilometers van de plaats Santa Pola. Het eiland maakt deel uit van de provincie Alicante. Het is 1800 meter lang en het heeft een maximale breedte van 400 meter. De maximale hoogte bedraagt 15 meter. In de onmiddellijke omgeving ervan liggen een aantal kleinere, onbewoonde, eilanden en klippen.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie (Kaart)

Geschiedenis

Het eiland is lange tijd een eldorado voor piraten geweest. De Spaanse koning Karel III heeft het eiland echter doen bevolken met 300 Genuese voormalige krijgsgevangenen, die vastgehouden werden op het Tunesische eiland Tabarka. Deze werden daartoe vrijgekocht. Daarop werd het eiland in 1768 omgedoopt tot Nueva Tabarca. Voorheen heette het ook Isla Plana (Vlak eiland).

Het eiland werd gebruikt als vesting tegen de Berbers in Noord-Afrika. Het door de Genuezen te bevolken dorpje werd gebouwd volgens een rechthoekig stratenpatroon, overeenkomstig de denkbeelden van de Renaissance en de Verlichting. Het werd door verdedigingsmuren omgeven, die ook nu nog te bewonderen zijn, inclusief de twee poorten. De bouwmaterialen werden gewonnen op het Islote la Cantera, een onbewoond eilandje vlakbij het dorp. De Petrus- en Pauluskerk (Iglesia de San Pedro y San Pablo) werd in 2007 gerestaureerd. De Verdedigingstoren van San José werd gebouwd in 1789. Het is het meest opvallende gebouw buiten het stadje. In de 19e eeuw werd het gebruikt als een staatsgevangenis. Hieruit ontsnappen was moeilijk, ook al omdat het gebouw omringd was door een vierkante haag van cactussen, die deels nog intact is. Verder nog naar het oosten bevindt zich de vuurtoren uit 1854. Op de uiterste oostpunt bevindt zich de begraafplaats. Omstreeks 1850 verloor het eiland zijn militaire betekenis. De bevolking kromp in tot 50 zielen in de wintertijd. Deze mensen leefden van de visserij. De geschiedenis en cultuur van het eiland worden gepresenteerd in het Museo Nueva Tabarca

Natuur

Het eiland is laag en aangezien het er vaak hard waait is de flora aangepast aan deze extreme omstandigheden. op het land is er dan ook een eenvoudig ecosysteem. Het eiland is opgebouwd uit vulkanisch materiaal, waarin door de golfslag holten zijn gevormd. Men kan het gehele eiland gemakkelijk te voet bezoeken. Het heldere water dat het eiland omringt maakt het tot een kraamkamer van vele levensvormen. De omgeving van het eiland is dan ook tot zeereservaat uitgeroepen.

Bereikbaarheid

Er is een bootverbinding van het eiland met Alicante terwijl er ook vanuit het nabijere Santa Pola een veerdienst is. Vanuit Benidorm en El Campello is het eiland ook bereikbaar.

Geotag Icoon Toon op kaart